Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 12
  1. #1
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    May 2012
    Reputation
    10
    Posts
    71

    cannot get QVL for ram on maximus

    going to support page here:
    https://rog.asus.com/motherboards/ro...sk_qvl_memory/

    and selecting GSKILL checkbox, for example, gives no results.
    Typing GSKILL into search box also gives no results.
    Chrome,safari and Firefox show this behavior.*

    Where can i find the qvl for this motherboard?*
    Intel 3770K 4.4ghz, 1.24v. . . . . . . . . . . . . .Intel 4930k 4.7ghz 1.37v
    32 gGSkill DR3Trident 2400mhz 1.65v. . . .32 g 1866 Vengeance Pro
    ASUS M5G. Noctua D14. . . . . . . . . . . . . . . H110. Noctua A14x4
    prime95 stable 78degrees. . . . . . . . . . . . . IBT 75 degrees
    OCZ V4 OS. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . EVO 1TB
    Seasonic 700w. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .1200AX
    All tucked into Lian Li A05. . . . . . . . . . . . . .Fractal Midiv2

  2. #2
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z 4025MHz 17-17-17-39-2T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Graphics Card #2Titan Xp
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba OCZ VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyEVGA Supernova 1600w Titanium
    Keyboard Cyberpower Skorpion K2
    Mouse Razer Basilisk
    Headset Sennheiser HD6XX / Modmic 5
    OS Windows 10 Home 64 bit
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    308
    Posts
    16,433

    Hi bwana

    Have a look at G.Skill's QVL.

    https://www.gskill.com/configurator?...d%C2%A74000MHz,

  3. #3
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    May 2012
    Reputation
    10
    Posts
    71

    Quote Originally Posted by Nate152 View Post
    Hi bwana

    Have a look at G.Skill's QVL.

    https://www.gskill.com/configurator?...d%C2%A74000MHz,
    Thank you. I got the 3600 16-16-16-36 2x16 gb (GTZN)
    https://www.gskill.com/qvl/165/326/1...16D-32GTZN-Qvl

    Put it in a maximus 12 hero wifi. After a few false starts and random button clicking in the bios, i got it to boot on auto.
    cpu-z memory reportsClick image for larger version. 

Name:	cpuZ-mem.png 
Views:	0 
Size:	20.1 KB 
ID:	86810
    Intel 3770K 4.4ghz, 1.24v. . . . . . . . . . . . . .Intel 4930k 4.7ghz 1.37v
    32 gGSkill DR3Trident 2400mhz 1.65v. . . .32 g 1866 Vengeance Pro
    ASUS M5G. Noctua D14. . . . . . . . . . . . . . . H110. Noctua A14x4
    prime95 stable 78degrees. . . . . . . . . . . . . IBT 75 degrees
    OCZ V4 OS. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . EVO 1TB
    Seasonic 700w. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .1200AX
    All tucked into Lian Li A05. . . . . . . . . . . . . .Fractal Midiv2

  4. #4
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z 4025MHz 17-17-17-39-2T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Graphics Card #2Titan Xp
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba OCZ VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyEVGA Supernova 1600w Titanium
    Keyboard Cyberpower Skorpion K2
    Mouse Razer Basilisk
    Headset Sennheiser HD6XX / Modmic 5
    OS Windows 10 Home 64 bit
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    308
    Posts
    16,433

    You're welcome

    It looks like you've reset to defaults which is a good starting point.

    I'm not sure of your cpu but I suspect with the Maximus XII Hero WiFi, you'd have at least a 10700k or higher which should be able to run that with ease.

    Have you tried setting your ram to its rated specs?

  5. #5
    ROG Guru: Yellow Belt Array martine-dee PC Specs
    martine-dee PC Specs
    MotherboardAsus ROG Maximus XII Extreme
    ProcessorIntel Core i9-10900K @ 5.2GHz, NB 4.7 GHz
    Memory (part number)G.Skill F4-4000C15Q-32GTZR @ 3733 MHz CL14
    Graphics Card #1Asus ROG Strix GTX 1080 Ti Gaming @ 2.025 GHz
    Sound CardCreative Sound Blaster AE-9
    MonitorAsus ROG Swift 360Hz PG259QN
    Storage #12x Samsung SSD 860 EVO 1TB
    Storage #21x WD Blue SSD 1TB, 1x WD Red HDD 1TB
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H115i RGB Platinum
    CaseTT View 91 Tempered Glass RGB Edition
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard SteelSeries Apex 7, Red
    Mouse Razer Viper 8k @ 3200 dpi
    Headset Beyerdynamic DT 770 Pro
    Mouse Pad Logitech G440
    Headset/Speakers Creative Inspire T6300 @ AE-9
    OS Win 10 Pro 64bit 2004, Ubuntu 16.04
    Accessory #1 Logitech Streamcam Webcam
    Accessory #2 Rode NT1-A Mic
    Accessory #3 Just about 12 fans from TT and Noctua
    martine-dee's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    50
    Posts
    166

    Quote Originally Posted by Nate152 View Post
    Hi bwana

    Have a look at G.Skill's QVL.

    https://www.gskill.com/configurator?...d%C2%A74000MHz,
    Be careful with this QVL.

    I have the module F4-4000C15Q-32GTZR, which is in the QVL for M12E, and also in this QVL, displayed as a module for M12E.
    It has given me quite some trouble, check the history from this post, and the next 3-4 pages.

    So far I haven't made it stable at 4000 MHz CL15. It holds at 3700 MHz CL14. Folks so far name the Daisy Chain memory layout (Z490) for not being able to hold the tight timings with four modules. If you consider something like that, perhaps a better bet would be 2 modules x16 GB.
    Last edited by martine-dee; 11-13-2020 at 05:19 PM.
    A Quaker here

  6. #6
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z 4025MHz 17-17-17-39-2T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Graphics Card #2Titan Xp
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba OCZ VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyEVGA Supernova 1600w Titanium
    Keyboard Cyberpower Skorpion K2
    Mouse Razer Basilisk
    Headset Sennheiser HD6XX / Modmic 5
    OS Windows 10 Home 64 bit
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    308
    Posts
    16,433

    Hi martine-dee

    After reading through your posts it seems your cpu's IMC is the limiting factor. I see you went from 32GB 3200MHz c16 to 32GB 4000MHz c15, this is a huge overclock.

    I wouldn't sweat it though, if you can't get it stable with comfortable voltages, I would still keep the 4000MHz and relax the timings a bit.

    Since you are able to run tests with 15-16-16-36-2N, this tells us you're almost there.

    Try - 16-16-16-36-2N

    If you still get errors try

    17-17-17-39-2N

    G.Skill Trident Z ram overclocks very well, If any of the above is stable, I would then try for 4133MHz c19 with safe voltages of course.

    I was hoping bwana would reply. If what you try works, maybe you can reply and give him some confidence.

  7. #7
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    May 2012
    Reputation
    10
    Posts
    71

    After putting the ram in A2 and B2 (i hope you get a good laugh out of me struggling with them in A1 and B1- but I did get them to run 12-12-12-33 in those slots) I finally got up to 1.5 v vDIMM, 1.25 VCCIO and sysAgent, at 17-17-17-38 at DDR 4266. B-die is supposed to feel comfortable at those voltages.

    But I did notice interesting flakiness in in LAN and USB- I thought I was getting lag. And most irritating of all, double clicking on a folder had me waiting three seconds before the window opened. Here I am with a system twice as fast as my last one, and it feels more laggy. Oh well, time to reinstall windows....
    Intel 3770K 4.4ghz, 1.24v. . . . . . . . . . . . . .Intel 4930k 4.7ghz 1.37v
    32 gGSkill DR3Trident 2400mhz 1.65v. . . .32 g 1866 Vengeance Pro
    ASUS M5G. Noctua D14. . . . . . . . . . . . . . . H110. Noctua A14x4
    prime95 stable 78degrees. . . . . . . . . . . . . IBT 75 degrees
    OCZ V4 OS. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . EVO 1TB
    Seasonic 700w. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .1200AX
    All tucked into Lian Li A05. . . . . . . . . . . . . .Fractal Midiv2

  8. #8
    ROG Enthusiast Array BloodBaron PC Specs
    BloodBaron PC Specs
    MotherboardROG Strix Z490-E
    Processori7-10700K @ 4.8ghz
    Memory (part number)GSkill Trident Z RGB 32GB 3800mhz CL16 (F4-4000C17Q-32GTZR)
    Graphics Card #1MSI GEFORCE RTX 3080 GAMING X TRIO 10G
    Sound CardCreative Labs Sound Blaster X3
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q 27" WQHD
    Storage #1WD_BLACK SN750 NVMe 1TB
    Storage #2WD_BLACK SN750 NVMe 500GB
    CPU CoolerbeQuiet Dark Rock Pro 4
    CaseCorsair 750D Airflow Edition
    Power SupplyCorsair HX1000i
    Keyboard Razer BlackWidow Chroma V2
    Mouse Razer Mamba Elite Wired
    Headset Steelseries ARCTIS 7
    Headset/Speakers JBL LSR305s
    OS Win10 Pro

    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    10
    Posts
    36

    Quote Originally Posted by bwana View Post
    After putting the ram in A2 and B2 (i hope you get a good laugh out of me struggling with them in A1 and B1- but I did get them to run 12-12-12-33 in those slots) I finally got up to 1.5 v vDIMM, 1.25 VCCIO and sysAgent, at 17-17-17-38 at DDR 4266. B-die is supposed to feel comfortable at those voltages.

    But I did notice interesting flakiness in in LAN and USB- I thought I was getting lag. And most irritating of all, double clicking on a folder had me waiting three seconds before the window opened. Here I am with a system twice as fast as my last one, and it feels more laggy. Oh well, time to reinstall windows....
    Funny i had a friend that had the same issue/solution just this week on ryzen, he couldn't get 3600mhz xmp without errors, told him to switch slots (as per his mobo manual) and voila perfectly working xmp. Just goes to show that daisy chain tobo + slots really make a difference. I agree with Martine's assessment if you plan to go over 3600mhz get 2 sticks instead of 4. I'm stuck runing 3800mhz c16 on a 4000c17 kit 4x8gb kit

  9. #9
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z 4025MHz 17-17-17-39-2T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Graphics Card #2Titan Xp
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba OCZ VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyEVGA Supernova 1600w Titanium
    Keyboard Cyberpower Skorpion K2
    Mouse Razer Basilisk
    Headset Sennheiser HD6XX / Modmic 5
    OS Windows 10 Home 64 bit
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    308
    Posts
    16,433

    I like to see people like you and martin-dee pushing things to the edge and it looks like you're having success. If it's acting flakey you could be on the edge of stability, you can check Dimm temps to make sure they're not too high. When gaming my Dimm temps get to 40c-42c.

    As you can see in my specs I have a 7700k, my ram is G.Skill Trident Z 4133MHz c19 but it can't do it. 4025MHz 17-17-17-39-2N is all she's got and I have it hammered hard with the vccio and system agent voltages. I wouldn't recommend using this much voltage for fear of burning out the memory controller.

    I use HWinfo to show clock speeds, voltages and temps.

    Click the pic to make it bigger.

    Click image for larger version. 

Name:	hwinfo.png 
Views:	0 
Size:	544.3 KB 
ID:	86859

  10. #10
    ROG Enthusiast Array BloodBaron PC Specs
    BloodBaron PC Specs
    MotherboardROG Strix Z490-E
    Processori7-10700K @ 4.8ghz
    Memory (part number)GSkill Trident Z RGB 32GB 3800mhz CL16 (F4-4000C17Q-32GTZR)
    Graphics Card #1MSI GEFORCE RTX 3080 GAMING X TRIO 10G
    Sound CardCreative Labs Sound Blaster X3
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q 27" WQHD
    Storage #1WD_BLACK SN750 NVMe 1TB
    Storage #2WD_BLACK SN750 NVMe 500GB
    CPU CoolerbeQuiet Dark Rock Pro 4
    CaseCorsair 750D Airflow Edition
    Power SupplyCorsair HX1000i
    Keyboard Razer BlackWidow Chroma V2
    Mouse Razer Mamba Elite Wired
    Headset Steelseries ARCTIS 7
    Headset/Speakers JBL LSR305s
    OS Win10 Pro

    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    10
    Posts
    36

    Quote Originally Posted by Nate152 View Post
    I like to see people like you and martin-dee pushing things to the edge and it looks like you're having success. If it's acting flakey you could be on the edge of stability, you can check Dimm temps to make sure they're not too high. When gaming my Dimm temps get to 40c-42c.

    As you can see in my specs I have a 7700k, my ram is G.Skill Trident Z 4133MHz c19 but it can't do it. 4025MHz 17-17-17-39-2N is all she's got and I have it hammered hard the vccio and system agent voltages. I wouldn't recommend using this much voltage for fear of burning out the memory controller.

    I use HWinfo to show clock speeds, voltages and temps.

    Click the pic to make it bigger.

    Click image for larger version. 

Name:	hwinfo.png 
Views:	0 
Size:	544.3 KB 
ID:	86859
    Yea my 4 ram sticks reach 53c max during warzone probably due to the 1080ti outputting a ton of heat and the sticks being wedged under the dark rock pro4, which is another reason i'd recommend 2 sticks, then at least there's some room for the sticks to have some airflow between each other

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •