Page 2 of 2 FirstFirst 1 2
Results 11 to 14 of 14
  1. #11
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2020
    Reputation
    10
    Posts
    6

    This is how i did

    Quote Originally Posted by charrington68 View Post
    Hi Felix,
    I have the same ram as you (CMW16GX4M2Z3600C18), and I was having issues when setting the speed manually to 3600, and the other settings to Auto. After switching to DOCP mode, the system correctly loaded the profile for the RAM and it has been stable for several days now. (I was getting BSOD reboots with IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL errors.)

    Here is my setup:
    ROG STRIX B550-F Gaming non-wifi version
    BIOS version 1202 (latest that is not listed as a beta)
    Corsair Vengeance Pro RGB 16GB (2x8) part number CMW16GX4M2Z3600C18
    Ryzen 7 2700x CPU
    FSP Hydro 650 80+ Platinum PSU
    ROG STRIX 1660-S GPU
    I was only able to make it work with this steps:

    1. Select DOCP Profile #1 (3600Mhz)
    2. Go to AI Tweaker and change Mhz value 3600 to 3200 Manually.

    With these steps i was able to boot system but even it is working stabil under stress tests and games right now my system give black screen in random time then nothing responds in system. Even power and reset buttons are not responding. Then i have to turnoff the electricity and boot system again. It is very harmful for all parts... Now i selected default settings in bios and waiting will it stuck with black screen again or not if it will stuck again i will return this product and gonna change with TUF B550-M PLUS cause i built new system with same parts this week only mainboard is different and everything works fine..

  2. #12
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2020
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Still no 3600Mhz on Bios Version 1401

    Hi

    I installed Bios revision 1401

    With AMD Zen3 Ryzen 5600X and Hyperx Predator 3600Mhz HX436C17PB3K2
    I can set DOCP to 3000Mhz and then manually set the Ram speed to 3200 or even 3400.

    It seems that the Bios automatically adjusts the ram Timings based on the DOCP 3000 profile but set them a bit slower.

    When setting AI Overclocker to AUTO instead of DOCP, and then setting the RAM to 3600Mhz I can memtest without errors, but the bios then calculates timings with CAS of 25 (horrible!). (This gives me about the same memory throughput as DOCP 3000, so may just as well just leave it on DOCP 3000)

    DOCP 3600 still does not work.

    Next step is entering manual Dram Timings in the Overclocking section but this could take days to get a stable result, and I have not been able to get my Pc to Post with manual settings yet.


    *****
    Have Fun Overclocking.

  3. #13
    New ROGer Array
    Join Date
    Feb 2021
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Hey guys, I've had this problem as well with ram that was on the supported page for this motherboard. Apparently, I read the manual wrong and you are supposed to put the ram in the B2 and A2 slots if you are running 2 DIMMs. Make sure they are in those slots otherwise you won't be able to overclock the ram to 3600mhz even if it's a supported DIMM. Intuitively I thought the DIMMs were supposed to go into A1 and B1 but that is not the case. For other issues, Asus recently released a new bios update so maybe try that. Good luck with the overclocking.

  4. #14
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2014
    Reputation
    10
    Posts
    10

    If you are using a two dimm kit make sure you are installing the two modules in DIMM B2 and DIMM A2. From the CPU this would be slots 2 and 4 (left to right). I initially had mine in slots 1 and 3 (B1 and A1) and it would attempt to boot two times and then fail, sending me back to the BIOS. After I inserted into the correct slots I was able to press F7, Change the DOCP setting to the Profile #1 and everything worked fine. No issues.

    Good luck!





    Quote Originally Posted by felixmusic View Post
    Hi i get my b550-f 3 weeks ago. at first moment i updates bios directly than tuned rams to 3600 with prepared docp profile#1 but it didnt even boost after that
    I was waiting for next BIOS update but they released it this week and it is still not working. Now i am choosing profile and then manually decrease mhz to 3200 now it works but still not full stabilized.

    I changed slots, I used DRAM Calculator and tried different voltage settings, I tried rams in another system they tuned and worked welly.

    Cause of this problem i can't use my 3600Mhz rams with full performance. I only able to tune it to 3200Mhz and still sometimes it is restarting. Hope they will fix this issue soon details about ram is below.

    Full System Ops

    ASUS ROG STRIX B550-F 4600MHz (OC) (Wi-Fi)
    AMD Ryzen 9 3900X
    Kingston A2000 500GB SSD
    High Power 80+ 700W PSU
    ASUS PHX RX550 Evo 2G (OC)
    Corsair 2x8GB Vengeance RGB Pro 3600MHz CL18 CMW16GX4M2Z3600C18
    Last edited by Slats; 03-06-2021 at 04:39 AM.

Page 2 of 2 FirstFirst 1 2

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •