Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 12
  1. #1
    ROG Guru: Yellow Belt Array Asryan PC Specs
    Asryan PC Specs
    MotherboardAsus Maximus Hero XI
    Processor9900K
    Memory (part number)32GB G.SKILL Trident Z RGB / 3466Mhz
    Graphics Card #1EVGA RTX 3090 STRIX 0c
    Monitorlg 34gk950f
    Storage #1Sabrent Rocket
    Storage #2SSD: Samsung EVO 850 - 250Go + Samsung EVO 850 - 500Go
    CPU CoolerEK AIO 360 RG>B
    CasePhanteks P600S
    Power SupplySeasonic Prime TX 1000 Titanium
    Keyboard Corsair mk2 low profile
    Mouse Logitech G903 Chaos Spectrum
    Headset Arctis Pro wireless
    Headset/Speakers G560 Logitech
    OS Win 10 pro

    Join Date
    Oct 2016
    Reputation
    14
    Posts
    188

    Noise coming from the motherboard / Maximus Hero XI

    Hi,

    I have this weird little noise coming out of my PC, it's not loud but sometimes annoying

    On the video the fans are off to hear it better : https://www.youtube.com/watch?v=62GCC0W9CV0

    Before someone asks,it's not the AIO pump and it's on the top of the case so tubes orientation won't matter. (just kidding but since gamer nexus released this video, if you tell someone you are coughing a bit they will ask about your pump orientation haha)


    It feels it's more audible when there are some loadings and it sounds like an HDD but.. i don't have any HDD in my rig, only 2 sata SSD and an M2, if open a bunch of google tabs for instance the noise is clear

    i've tried with another board (same one) and it's the same, i can hear the wine for instance if I open a lot of chrome tabs, that's so weird.

    Could it be ram related?

    I tried to put back bios on default, didn't changed anything

    So

    I'm sure that it's not:
    the gpu
    the fans
    the pump
    bios settings
    RGB off same thing

    it can only be motherboard / ram or PSU but it's a seasonic prime platinum and the noise seems to come from the upper side of the card.

    it's not the fan or the gpu and it doesn't seem to come from the PSU?
    Last edited by Asryan; 12-17-2020 at 08:59 AM.

  2. #2
    ROG Guru: Yellow Belt Array Asryan PC Specs
    Asryan PC Specs
    MotherboardAsus Maximus Hero XI
    Processor9900K
    Memory (part number)32GB G.SKILL Trident Z RGB / 3466Mhz
    Graphics Card #1EVGA RTX 3090 STRIX 0c
    Monitorlg 34gk950f
    Storage #1Sabrent Rocket
    Storage #2SSD: Samsung EVO 850 - 250Go + Samsung EVO 850 - 500Go
    CPU CoolerEK AIO 360 RG>B
    CasePhanteks P600S
    Power SupplySeasonic Prime TX 1000 Titanium
    Keyboard Corsair mk2 low profile
    Mouse Logitech G903 Chaos Spectrum
    Headset Arctis Pro wireless
    Headset/Speakers G560 Logitech
    OS Win 10 pro

    Join Date
    Oct 2016
    Reputation
    14
    Posts
    188

    any help?

  3. #3
    ROG Enthusiast Array Wangeyed PC Specs
    Wangeyed PC Specs
    MotherboardROG STRIX Z390-F
    Processori5 9600K
    Graphics Card #11080 ti

    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    18
    Posts
    49

    Quote Originally Posted by Asryan View Post
    any help?
    when you say MB making noise my first thoughts are gpu coil wine, but you say its not that... ive never heard of MB making sounds but then again i dont have that model so i wouldnt know. flag up with tech support and rma if need be

  4. #4
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2019
    Reputation
    10
    Posts
    12

    I had coil whine on my first Maximus Hero XI that I RMA'd, but it's strange because it was not the same sound as you have in your video. Try to disable all C-States in the bios to see if it fixes your issue.

  5. #5
    ROG Guru: Orange Belt Array Jesseinsf PC Specs
    Jesseinsf PC Specs
    Laptop (Model)N/A
    MotherboardASUS ROG Maximus XI Extreme (Z390)
    ProcessorIntel Core i9 9900K
    Memory (part number)Corsair CMW128GX4M4E3200C16 - 128GB (4x32)
    Graphics Card #1NVIDIA - GeForce RTX 2080 Ti FE
    Sound CardOnboard TOSLINK to powered speakers
    MonitorMSI Creator PS321URV (32 in 4k HDR600)
    Storage #1Samsung 980 Pro M.2 PCIe SSD 1TB
    Storage #2Samsung 970 Pro M.2 PCIe SSD 1TB
    CPU CoolerLian Li Galahad 360 (3x Uni fan SL120)
    CaseLian Li PC-011 Dynamic XL Black (ROG Certified)
    Power SupplyCooler Master V1200 Platinum
    Keyboard RAZER HUNTSMAN ELITE - LINEAR OPTICAL SWITCH (Red) w/ PBT Keycaps
    Mouse Razer Basilisk Ultimate with Charging Dock
    Headset Bowers and Wilkins P9 Signature
    Mouse Pad LOFTMAT (16x13 inch) Cushioned Gaming Mat - "The Gaming Slim"
    Headset/Speakers Vanatoo Transparent One Encore with Rel HT/1003 Subwoofer
    OS Windows 11 Pro for Workstations 64-bit
    Network RouterROG Rapture GT-AC5300 (Using Spectrum 400MB service)
    Accessory #1 Microsoft Xbox Elite Wireless Controller Series 2
    Accessory #2 2x Logitech BRIO ULTRA HD PRO WEBCAM
    Accessory #3 7 Uni Fan SL120 fans for PC case
    Jesseinsf's Avatar
    Join Date
    Mar 2019
    Reputation
    45
    Posts
    370

    I have a whining sound and I can't tell where it is coming from. I will be getting a 3-pin to 4-pin adaptor so I can plug my AIO in to a fan header. I want to turn down the voltage of the AIO pump and see if that it the issue.

  6. #6
    ROG Guru: Yellow Belt Array Asryan PC Specs
    Asryan PC Specs
    MotherboardAsus Maximus Hero XI
    Processor9900K
    Memory (part number)32GB G.SKILL Trident Z RGB / 3466Mhz
    Graphics Card #1EVGA RTX 3090 STRIX 0c
    Monitorlg 34gk950f
    Storage #1Sabrent Rocket
    Storage #2SSD: Samsung EVO 850 - 250Go + Samsung EVO 850 - 500Go
    CPU CoolerEK AIO 360 RG>B
    CasePhanteks P600S
    Power SupplySeasonic Prime TX 1000 Titanium
    Keyboard Corsair mk2 low profile
    Mouse Logitech G903 Chaos Spectrum
    Headset Arctis Pro wireless
    Headset/Speakers G560 Logitech
    OS Win 10 pro

    Join Date
    Oct 2016
    Reputation
    14
    Posts
    188

    Seems it does it too when i move the mouse, tried to switch usb of it no changes.


    Also,

    When i'm in the bios there is no noise, only the sound of fans and pump but no whine or whistle, can this indicate something?


    i've tried with another board (same model) and same thing, i can hear the hwine for instance if I open a lot of chrome tabs, that's so weird.

    I tried to put back bios on default, didn't changed anything

    So

    I'm sure that it's not:

    the gpu
    the fans
    the pump
    bios settings
    RGB off same thing
    c state off

  7. #7
    ROG Guru: Yellow Belt Array Asryan PC Specs
    Asryan PC Specs
    MotherboardAsus Maximus Hero XI
    Processor9900K
    Memory (part number)32GB G.SKILL Trident Z RGB / 3466Mhz
    Graphics Card #1EVGA RTX 3090 STRIX 0c
    Monitorlg 34gk950f
    Storage #1Sabrent Rocket
    Storage #2SSD: Samsung EVO 850 - 250Go + Samsung EVO 850 - 500Go
    CPU CoolerEK AIO 360 RG>B
    CasePhanteks P600S
    Power SupplySeasonic Prime TX 1000 Titanium
    Keyboard Corsair mk2 low profile
    Mouse Logitech G903 Chaos Spectrum
    Headset Arctis Pro wireless
    Headset/Speakers G560 Logitech
    OS Win 10 pro

    Join Date
    Oct 2016
    Reputation
    14
    Posts
    188

    However i just saw that "BCLK Aware Adaptative Voltage " was enabled and now it's disabled, the mouse noise issue seems less present, is it in my head or can it be relevant?

  8. #8
    ROG Guru: Yellow Belt Array Asryan PC Specs
    Asryan PC Specs
    MotherboardAsus Maximus Hero XI
    Processor9900K
    Memory (part number)32GB G.SKILL Trident Z RGB / 3466Mhz
    Graphics Card #1EVGA RTX 3090 STRIX 0c
    Monitorlg 34gk950f
    Storage #1Sabrent Rocket
    Storage #2SSD: Samsung EVO 850 - 250Go + Samsung EVO 850 - 500Go
    CPU CoolerEK AIO 360 RG>B
    CasePhanteks P600S
    Power SupplySeasonic Prime TX 1000 Titanium
    Keyboard Corsair mk2 low profile
    Mouse Logitech G903 Chaos Spectrum
    Headset Arctis Pro wireless
    Headset/Speakers G560 Logitech
    OS Win 10 pro

    Join Date
    Oct 2016
    Reputation
    14
    Posts
    188

    I just tried another PSU, Asus Thor 1200W, same issue. It's not the PSU then I guess. I might be extremely unlucky with the motherbards? What else could it be?

  9. #9
    ROG Guru: White Belt Array Melkor PC Specs
    Melkor PC Specs
    MotherboardMaximus VI Formula
    ProcessorIntel i7 4790K 4.7Ghz/1.28V
    Memory (part number)G.Skill TridentX 2x8GB 2400Mhz
    Graphics Card #1Asus ROG Matrix 780Ti
    Graphics Card #2Asus ROG Matrix 780Ti
    MonitorAsus VG278HE
    Storage #1Samsung EVO 850 1TB
    CPU CoolerEK Supremacy EVO
    CaseNZXT Phantom 630
    Power SupplyCorsair AX1200i
    Keyboard Razer Deathstalker Ultimate
    Mouse Razer Ouroboros
    Mouse Pad Razer Manticor
    OS Windows 8.1 64
    Network RouterAsus RT-AC66U
    Accessory #1 2x EK-FC780 GTX Ti Matrix - Nickel
    Accessory #2 2x EK-FC780 GTX Ti Matrix Backplate - Black
    Melkor's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    10
    Posts
    101

    Quote Originally Posted by Asryan View Post
    I just tried another PSU, Asus Thor 1200W, same issue. It's not the PSU then I guess. I might be extremely unlucky with the motherbards? What else could it be?
    Hi, I had this problem long time ago with older Asus motherboard Z77. Find spread spectrum setting and and play with it. If not working try disable C states. I remember in my case setting voltage to manual solved problem. I could hear whine around CPU socket when moving mouse and even my headphones were making weird sound.

  10. #10
    ROG Guru: Yellow Belt Array Asryan PC Specs
    Asryan PC Specs
    MotherboardAsus Maximus Hero XI
    Processor9900K
    Memory (part number)32GB G.SKILL Trident Z RGB / 3466Mhz
    Graphics Card #1EVGA RTX 3090 STRIX 0c
    Monitorlg 34gk950f
    Storage #1Sabrent Rocket
    Storage #2SSD: Samsung EVO 850 - 250Go + Samsung EVO 850 - 500Go
    CPU CoolerEK AIO 360 RG>B
    CasePhanteks P600S
    Power SupplySeasonic Prime TX 1000 Titanium
    Keyboard Corsair mk2 low profile
    Mouse Logitech G903 Chaos Spectrum
    Headset Arctis Pro wireless
    Headset/Speakers G560 Logitech
    OS Win 10 pro

    Join Date
    Oct 2016
    Reputation
    14
    Posts
    188

    Unfortunately I've already tried all that and it didnt't solved it, i'm trying to install another board again soon

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •