Page 2 of 3 FirstFirst 1 2 3 LastLast
Results 11 to 20 of 21
  1. #11
    New ROGer Array Jesseinsf PC Specs
    Jesseinsf PC Specs
    Laptop (Model)N/A
    MotherboardASUS ROG Maximus XI Extreme (Z390)
    ProcessorIntel Core i9 9900K
    Memory (part number)Corsair CMW128GX4M4E3200C16 - 128GB (4x32)
    Graphics Card #1NVIDIA - GeForce RTX 2080 Ti FE
    Sound CardCreative Labs Sound Blaster AE-9
    MonitorMSI Creator PS321URV (32 in 4k HDR600)
    Storage #1Samsung 980 Pro M.2 PCIe SSD 1TB
    Storage #2Samsung 970 Pro M.2 PCIe SSD 1TB
    CPU CoolerLian Li Galahad 360 (3x Uni fan SL120)
    CaseLian Li PC-011 Dynamic XL Black (ROG Certified)
    Power SupplyCooler Master V1200 Platinum
    Keyboard RAZER HUNTSMAN ELITE - LINEAR OPTICAL SWITCH (Red) w/ PBT Keycaps
    Mouse Razer Basilisk Ultimate with Charging Dock
    Headset Bowers and Wilkins P9 Signature
    Mouse Pad Razer Vespula V2 Mousepad
    Headset/Speakers Vanatoo Transparent One Encore w/ Rel HT/1003 Subwoofer
    OS Windows 10 Pro for Workstations 64-bit
    Network RouterROG Rapture GT-AC5300 (Using Spectrum 400MB service)
    Accessory #1 Microsoft Xbox Elite Wireless Controller Series 2
    Accessory #2 2x Logitech BRIO ULTRA HD PRO WEBCAM
    Accessory #3 7 Uni Fan SL120 fans for PC case
    Jesseinsf's Avatar
    Join Date
    Mar 2019
    Reputation
    45
    Posts
    321

    Quote Originally Posted by no1yak View Post
    @jesseinsf Can you please explain how this is related to my graphics card.

    The system firmware has changed the processor's memory type range registers (MTRRs) across a sleep state transition (S4). This can result in reduced resume performance. S4 is hibernate and that is turned off.
    If this is graphics card related how is it that bios 1602 does not throw up this error.
    If you don't have a graphics driver then you don't have the ability to go in to sleep mode. The sleep option is not there. This means that the Graphics card has the same amount of responsibility for sleep mode as the OS does. It might be a graphics driver bug.Or it might be your card. Try a pre-RTX 30 series driver.
    Last edited by Jesseinsf; 12-17-2020 at 09:48 PM.

  2. #12
    ROG Guru: Yellow Belt Array no1yak PC Specs
    no1yak PC Specs
    MotherboardMaximus Hero X I Wi-Fi/ Hero IX
    Processori9 9900KF/ i7 7700K both @ 4.7Ghz
    Memory (part number)Gskill F4-3200C16D / Corsair 2400 LPX
    Graphics Card #1Evga GTX 1070 SC ACX3 / Evga 1060 SC
    Sound CardEssence One DAC Muses edition
    MonitorEizo CG275W/ Dell U2719D
    Storage #1Samsung 970 EVO Plus NVMe / 950 Pro
    Storage #2Samsung EVO 950 Pro M.2 + 850 Pro 1TB
    CPU CoolerCorsair 150i pro/Noctua NHu-14S
    CaseCorsair 500D/ Corsair 450D
    Power SupplyEvga 650 P2 /Corsair HX750
    Keyboard Cherry MX6
    Mouse Corsair M65
    Headset/Speakers Corsair SP2500 + Senn HD650 + HD 600
    OS Windows 10 Pro x64 20H2

    Join Date
    Jun 2015
    Reputation
    10
    Posts
    156

    Quote Originally Posted by Jesseinsf View Post
    If you don't have a graphics driver then you don't have the ability to go in to sleep mode. The sleep option is not there. This means that the Graphics card has the same amount of responsibility for sleep mode as the OS does. It might be a graphics driver bug.Or it might be your card. Try a pre-RTX 30 series driver.

    Thanks for your reply, tried another card (Nvidia 1060) and earlier drivers but , still getting same error. Also tried a clean install of 20H2 (on a spare SSD) and that made no difference .I'm convinced that this is a Bios problem because all bios versions up to and including 1602 this error did not exist .

  3. #13
    New ROGer Array foetopsy PC Specs
    foetopsy PC Specs
    MotherboardASUS ROG MAXIMUS XI GENE
    Processori7 8700k @5.0
    Memory (part number)G.Skill Ripjaws V 3600 F4-3600C17D 16Gb
    Graphics Card #1GIGABYTE GeForce RTX 3070 Vision OC
    Sound CardCard:Creative Sound Blaster Omni
    MonitorAOC C24G1
    Storage #1Kingston KC400 256G
    Storage #2TOSHIBA HDWD130 3Tb
    CPU CoolerAlphacool Eisbaer 360 CPU
    CaseFractal Design Arc XL Black
    Power SupplyFractal Design edison m 750w
    Keyboard TESORO Durandal (Cherry MX Red)
    Mouse logitech g403
    Headset kingston hyperx cloud ii
    Mouse Pad ASUS Echelon
    Headset/Speakers HyperX Cloud Core KHX-HSCC-BK-BR
    OS WINDOWS 10 Pro 64bit 20H2
    Network RouterKeenetic Giga III

    Join Date
    Dec 2019
    Reputation
    10
    Posts
    15

    can someone say more specifically what is new in the BIOS? on 1704 I did not have the stability of memory overclocking, unlike 1302 which I consider the most productive

  4. #14
    New ROGer Array Jesseinsf PC Specs
    Jesseinsf PC Specs
    Laptop (Model)N/A
    MotherboardASUS ROG Maximus XI Extreme (Z390)
    ProcessorIntel Core i9 9900K
    Memory (part number)Corsair CMW128GX4M4E3200C16 - 128GB (4x32)
    Graphics Card #1NVIDIA - GeForce RTX 2080 Ti FE
    Sound CardCreative Labs Sound Blaster AE-9
    MonitorMSI Creator PS321URV (32 in 4k HDR600)
    Storage #1Samsung 980 Pro M.2 PCIe SSD 1TB
    Storage #2Samsung 970 Pro M.2 PCIe SSD 1TB
    CPU CoolerLian Li Galahad 360 (3x Uni fan SL120)
    CaseLian Li PC-011 Dynamic XL Black (ROG Certified)
    Power SupplyCooler Master V1200 Platinum
    Keyboard RAZER HUNTSMAN ELITE - LINEAR OPTICAL SWITCH (Red) w/ PBT Keycaps
    Mouse Razer Basilisk Ultimate with Charging Dock
    Headset Bowers and Wilkins P9 Signature
    Mouse Pad Razer Vespula V2 Mousepad
    Headset/Speakers Vanatoo Transparent One Encore w/ Rel HT/1003 Subwoofer
    OS Windows 10 Pro for Workstations 64-bit
    Network RouterROG Rapture GT-AC5300 (Using Spectrum 400MB service)
    Accessory #1 Microsoft Xbox Elite Wireless Controller Series 2
    Accessory #2 2x Logitech BRIO ULTRA HD PRO WEBCAM
    Accessory #3 7 Uni Fan SL120 fans for PC case
    Jesseinsf's Avatar
    Join Date
    Mar 2019
    Reputation
    45
    Posts
    321

    Quote Originally Posted by no1yak View Post
    Thanks for your reply, tried another card (Nvidia 1060) and earlier drivers but , still getting same error. Also tried a clean install of 20H2 (on a spare SSD) and that made no difference .I'm convinced that this is a Bios problem because all bios versions up to and including 1602 this error did not exist .
    A possible temp fix would be to turn of Hibernation. This may or may not work. Right now it seems to be a RAM issue with the new BIOS. You will still be able to put your PC to sleep. Hibernation basically saves what's in RAM over to the hard drive and then turns off the PC so now, when you turn your PC on, you can continue where you left off. Asus now needs to fix the issue quickly. Who knows, Microsoft may come up with an update for this.

    powercfg /hibernate off

  5. #15
    ROG Guru: Yellow Belt Array no1yak PC Specs
    no1yak PC Specs
    MotherboardMaximus Hero X I Wi-Fi/ Hero IX
    Processori9 9900KF/ i7 7700K both @ 4.7Ghz
    Memory (part number)Gskill F4-3200C16D / Corsair 2400 LPX
    Graphics Card #1Evga GTX 1070 SC ACX3 / Evga 1060 SC
    Sound CardEssence One DAC Muses edition
    MonitorEizo CG275W/ Dell U2719D
    Storage #1Samsung 970 EVO Plus NVMe / 950 Pro
    Storage #2Samsung EVO 950 Pro M.2 + 850 Pro 1TB
    CPU CoolerCorsair 150i pro/Noctua NHu-14S
    CaseCorsair 500D/ Corsair 450D
    Power SupplyEvga 650 P2 /Corsair HX750
    Keyboard Cherry MX6
    Mouse Corsair M65
    Headset/Speakers Corsair SP2500 + Senn HD650 + HD 600
    OS Windows 10 Pro x64 20H2

    Join Date
    Jun 2015
    Reputation
    10
    Posts
    156

    Quote Originally Posted by Jesseinsf View Post
    A possible temp fix would be to turn of Hibernation. This may or may not work. Right now it seems to be a RAM issue with the new BIOS. You will still be able to put your PC to sleep. Hibernation basically saves what's in RAM over to the hard drive and then turns off the PC so now, when you turn your PC on, you can continue where you left off. Asus now needs to fix the issue quickly. Who knows, Microsoft may come up with an update for this.

    powercfg /hibernate off
    Hibernate and fast startup have never been enabled and as this error started with bios version 1704 and now continues with1802 i can't see Asus fixing this anytime soon. It's not causing any operational problems apart from returning from the sleep error. Never the less it's an error that shouldn't be there.

    Like you say, it's a memory error probably caused by some so called update in their bios starting with 1704, why more people are not effected I can't say, In the mean time 1602 works just fine so I'll stay with that and try the next bios version if and when Asus bother to put out a later bios.

    Thanks for taking the time to reply.

  6. #16
    New ROGer Array Jesseinsf PC Specs
    Jesseinsf PC Specs
    Laptop (Model)N/A
    MotherboardASUS ROG Maximus XI Extreme (Z390)
    ProcessorIntel Core i9 9900K
    Memory (part number)Corsair CMW128GX4M4E3200C16 - 128GB (4x32)
    Graphics Card #1NVIDIA - GeForce RTX 2080 Ti FE
    Sound CardCreative Labs Sound Blaster AE-9
    MonitorMSI Creator PS321URV (32 in 4k HDR600)
    Storage #1Samsung 980 Pro M.2 PCIe SSD 1TB
    Storage #2Samsung 970 Pro M.2 PCIe SSD 1TB
    CPU CoolerLian Li Galahad 360 (3x Uni fan SL120)
    CaseLian Li PC-011 Dynamic XL Black (ROG Certified)
    Power SupplyCooler Master V1200 Platinum
    Keyboard RAZER HUNTSMAN ELITE - LINEAR OPTICAL SWITCH (Red) w/ PBT Keycaps
    Mouse Razer Basilisk Ultimate with Charging Dock
    Headset Bowers and Wilkins P9 Signature
    Mouse Pad Razer Vespula V2 Mousepad
    Headset/Speakers Vanatoo Transparent One Encore w/ Rel HT/1003 Subwoofer
    OS Windows 10 Pro for Workstations 64-bit
    Network RouterROG Rapture GT-AC5300 (Using Spectrum 400MB service)
    Accessory #1 Microsoft Xbox Elite Wireless Controller Series 2
    Accessory #2 2x Logitech BRIO ULTRA HD PRO WEBCAM
    Accessory #3 7 Uni Fan SL120 fans for PC case
    Jesseinsf's Avatar
    Join Date
    Mar 2019
    Reputation
    45
    Posts
    321

    Quote Originally Posted by no1yak View Post
    Hibernate and fast startup have never been enabled and as this error started with bios version 1704 and now continues with1802 i can't see Asus fixing this anytime soon. It's not causing any operational problems apart from returning from the sleep error. Never the less it's an error that shouldn't be there.

    Like you say, it's a memory error probably caused by some so called update in their bios starting with 1704, why more people are not effected I can't say, In the mean time 1602 works just fine so I'll stay with that and try the next bios version if and when Asus bother to put out a later bios.

    Thanks for taking the time to reply.
    Just to be clear. Hibernate is on by default with a fresh install of Windows 10. On first Windows install did you disable hibernate using the command line that I posted in my first message? If so, then I would understand your point.

  7. #17
    ROG Guru: Yellow Belt Array no1yak PC Specs
    no1yak PC Specs
    MotherboardMaximus Hero X I Wi-Fi/ Hero IX
    Processori9 9900KF/ i7 7700K both @ 4.7Ghz
    Memory (part number)Gskill F4-3200C16D / Corsair 2400 LPX
    Graphics Card #1Evga GTX 1070 SC ACX3 / Evga 1060 SC
    Sound CardEssence One DAC Muses edition
    MonitorEizo CG275W/ Dell U2719D
    Storage #1Samsung 970 EVO Plus NVMe / 950 Pro
    Storage #2Samsung EVO 950 Pro M.2 + 850 Pro 1TB
    CPU CoolerCorsair 150i pro/Noctua NHu-14S
    CaseCorsair 500D/ Corsair 450D
    Power SupplyEvga 650 P2 /Corsair HX750
    Keyboard Cherry MX6
    Mouse Corsair M65
    Headset/Speakers Corsair SP2500 + Senn HD650 + HD 600
    OS Windows 10 Pro x64 20H2

    Join Date
    Jun 2015
    Reputation
    10
    Posts
    156

    Quote Originally Posted by Jesseinsf View Post
    Just to be clear. Hibernate is on by default with a fresh install of Windows 10. On first Windows install did you disable hibernate using the command line that I posted in my first message? If so, then I would understand your point.

    Yes hibernate is off, cmd powercfg /h off. I have always used that command on all versions of Windows 10, as I have never needed it.
    Last edited by no1yak; 12-19-2020 at 12:45 PM.

  8. #18
    ROG Guru: Yellow Belt Array Enderwiggin03 PC Specs
    Enderwiggin03 PC Specs
    MotherboardROG STRIX Z390-E Gaming
    ProcessorIntel Core i9 9900k @ 5.1Ghz on all 8 cores 1.36v
    Memory (part number)F4-4266C19D-16GTZR @ 4000Mhz CL16-17-17-35 1.45v
    Graphics Card #1EVGA RTX 2070 XC Ultra
    Sound CardCreative Sound Blaster X AE-5
    MonitorASUS VG248QE
    Storage #1Samsung 970 Evo 500GB m.2
    Storage #2Samsung 860 Evo 1TB SATA
    CPU CoolerEVGA CLC280 with 4x NF-A14 iPPC-3000 PWM (push/pull)fans
    CaseFractal Design R6
    Power SupplyEVGA G3 1000w
    Keyboard Logitech G513 Carbon
    Mouse Logitech G703
    Mouse Pad Logitech Poweplay
    OS Windows 10 Home x64

    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    192

    Still has memory issues on Z390-E, "better" than 1704. I can't boot with my 4000mhz timings, but XMP at 4266mhz works, but unstable occasionally, and will fail test 6 on Memtest86.

  9. #19
    ROG Member Array
    Join Date
    Feb 2012
    Reputation
    10
    Posts
    9

    1802 Bios has missing m.2 settings and what is SATA 7 and Sata 8, there is only 6 Black Sata connectors on the board

    Click image for larger version. 

Name:	IMG_2180.jpg 
Views:	8 
Size:	730.5 KB 
ID:	87285Click image for larger version. 

Name:	IMG_2178.jpg 
Views:	3 
Size:	724.5 KB 
ID:	87287Click image for larger version. 

Name:	IMG_2177.jpg 
Views:	4 
Size:	699.0 KB 
ID:	87286

  10. #20
    New ROGer Array Jesseinsf PC Specs
    Jesseinsf PC Specs
    Laptop (Model)N/A
    MotherboardASUS ROG Maximus XI Extreme (Z390)
    ProcessorIntel Core i9 9900K
    Memory (part number)Corsair CMW128GX4M4E3200C16 - 128GB (4x32)
    Graphics Card #1NVIDIA - GeForce RTX 2080 Ti FE
    Sound CardCreative Labs Sound Blaster AE-9
    MonitorMSI Creator PS321URV (32 in 4k HDR600)
    Storage #1Samsung 980 Pro M.2 PCIe SSD 1TB
    Storage #2Samsung 970 Pro M.2 PCIe SSD 1TB
    CPU CoolerLian Li Galahad 360 (3x Uni fan SL120)
    CaseLian Li PC-011 Dynamic XL Black (ROG Certified)
    Power SupplyCooler Master V1200 Platinum
    Keyboard RAZER HUNTSMAN ELITE - LINEAR OPTICAL SWITCH (Red) w/ PBT Keycaps
    Mouse Razer Basilisk Ultimate with Charging Dock
    Headset Bowers and Wilkins P9 Signature
    Mouse Pad Razer Vespula V2 Mousepad
    Headset/Speakers Vanatoo Transparent One Encore w/ Rel HT/1003 Subwoofer
    OS Windows 10 Pro for Workstations 64-bit
    Network RouterROG Rapture GT-AC5300 (Using Spectrum 400MB service)
    Accessory #1 Microsoft Xbox Elite Wireless Controller Series 2
    Accessory #2 2x Logitech BRIO ULTRA HD PRO WEBCAM
    Accessory #3 7 Uni Fan SL120 fans for PC case
    Jesseinsf's Avatar
    Join Date
    Mar 2019
    Reputation
    45
    Posts
    321

    Quote Originally Posted by toytech View Post
    1802 Bios has missing m.2 settings and what is SATA 7 and Sata 8, there is only 6 Black Sata connectors on the board
    What board do you have. I have the Maximus XI Extreme and there were no m.2 settings ever. There was only one setting on the Boot tab that allow turning on the native NVMe driver.

Page 2 of 3 FirstFirst 1 2 3 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •