Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    17

    X570 Crossfire VIII BIOS 3003 5900X RAM compatibility

    I made a mistake and bought the wrong ram kit for my build, I believe.*CMW32GX4M4D3600C18 is what I have.

    *
    This is what I should have got, CMW16GX4M2Z3600C18, or one of the others listed*https://pangoly.com/en/review/asus-r...atibility/ram*

    I ideally want to keep the ‘unicorn barf’ esthetic, do I need to return my current kit and get a ‘Ryzen supported’ one?

    I believe 4 sticks of 8gb give nominal performance, over two sticks, from testing I saw online.*
    *

    Thank you to who read and reply, thank you for your time.*

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2020
    Reputation
    10
    Posts
    1

    I did the samething, same ram with my 5950x in a Hero VIII. i think that speed using all 4 dimms really does stress the memory controller.
    if you want 32GB of ram at that speed, then 2x16GB is Ryzen optimised

    i was having crashes in games even just enabling DOCP. My solution was to enable DOCP, but then set the RAM speed to 3400Mhz and the Fclk to 1700 (so basically knock 200Mhz of the speed) and i have had no probs since. so you could either try that, get the 2x16GB set or the 3200Mhz 4x8GB is Ryzen optimised

  3. #3
    ROG Guru: Brown Belt Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    Laptop (Model)FA506IU-AL130T x 2
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36 Samsung B-Die
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    42
    Posts
    1,001

    Quote Originally Posted by Bizkitcan View Post
    I ideally want to keep the ‘unicorn barf’ esthetic, do I need to return my current kit and get a ‘Ryzen supported’ one?
    I believe 4 sticks of 8gb give nominal performance, over two sticks, from testing I saw online.
    What you saw online was Dual rank (DR) ram outperforming Single Rank (SR) Ram modules. You can get 2x16 DR modules. While 4x8 SR provides DR.
    4x8 Samsung B-die would be the best bet if going that configuration however as mentioned less stress and easier to just get 2x16 DR modules at lowest CL 14 or 16 at highest speed DDR4@3200-3600 (3800 max) you're willing to pay for and simply run that.

    Hope you find this helpful.
    Last edited by RedSector73; 12-26-2020 at 12:55 AM.

  4. #4
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jan 2019
    Reputation
    55
    Posts
    60

    I confirm that I have 4x8Gb b-die and they work at 1900fclk (3800Mhz) on a C8F with the exact settings as suggested by the Ryzen DRAM Calculator, no crashes or anything.

  5. #5
    ROG Enthusiast Array karmal PC Specs
    karmal PC Specs
    MotherboardROG Crosshair VIII Hero (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3950X
    Memory (part number)Hyper X HX436C18FB3K4/128 4x 32GB
    Graphics Card #1NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti
    MonitorASUS ProArt PA329Q
    Storage #1SCSI\DiskNVMe______Seagate_FireCuda_520_SSD_ZP2000GM30002STNSC014
    Storage #2SCSI\DiskSamsung__SSD_860_QVO_2TBRVQ0
    CPU CoolerNOCTUA NH-D15 + 3 additional 140mm RGB fans
    CaseCOOLER MASTER MasterCase H500P Mesh
    Power SupplyCORSAIR HX1000i 1000 Watt. FMA (24P) con ventola 12*12 silent Cert. 80 Plus Platinum
    Keyboard Logitecch k520
    Mouse Logitech m310
    OS Windows 10 - Professional 64 Bit Edition
    Network RouterFritzibox 7590
    Accessory #1 Nas Qnap ts 1635ax +
    Accessory #2 12 w-red 12 gb hard drives + 1 ssd 1 gb for operating system
    Accessory #3 creative 5.1

    Join Date
    Dec 2020
    Reputation
    14
    Posts
    29

    i have 128gb at 3600mhz a hyper kit x 4 32gb banks on crosshair hero viiia 3600mhz i have random reboots how long should i make them work to have a stable system? I also tried 3400 mhz but the system is always unstable ..

  6. #6
    ROG Member Array
    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    14

    What's Your Ram Voltage???

    Quote Originally Posted by karmal View Post
    i have 128gb at 3600mhz a hyper kit x 4 32gb banks on crosshair hero viiia 3600mhz i have random reboots how long should i make them work to have a stable system? I also tried 3400 mhz but the system is always unstable ..
    The only way I got my 64gigs (4x16) stable on my 3900x at 3200mhz was SOC Voltage at 1.2 (Tried SOC 1.1v first but I needed more) and Ram Voltage at 1.45-1.5 (Depending on your timings) Anything lower would randomly reboot or not post...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •