Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Feb 2015
    Reputation
    20
    Posts
    25

    X570 C8 Dark Hero Missing A-Volute Sound driver solution

    Hi folks,

    Wanted to report that after installing the Realtek drivers available on the support page for the Dark Hero, I was left with an "unknown device" in Device Manager (would only appear after installing the driver).

    I decided to notify Asus AU support about this issue, and was quickly greeted with generic responses, however after I realised I should look at the hardware ID of the unknown device I found it was an "A-Volute SS3 VAD" driver missing (supposedly this comes with Sonic Studio 3 enabled boards' driver packages). Anywho after notifying support again of the identified issues I'm still greeted with "send board back for warranty and re-install windows" generic "support" lmao.

    Also I believe this missing driver is causing an APPCRASH event with DtsApo4Service.exe in Event Viewer, despite that I hadn't installed DTS software. I haven't seen the event since fixing the missing A-Volute driver, but I'll verify in the coming days.

    Anyway thought I should parrot this on this forum so anybody else might find a solution. You can get the driver from another ROG thread here (many thanks to MoKiChu): https://rog.asus.com/forum/showthread.php?117596

    I did try to install Sonic Studio 3 from the Windows Store, but that did not come with the driver - suppose it needs to come down/be bundled with Realtek driver initially.

    You'll want to download the SS3 package and install the INF file from the folder "SS3>OEM_INF_Media" - you'll then see the new device show up as "Sonic Studio Virtual Mixer" under Sound Devices in Device Manager.

    Hope this helps, and perhaps a team member could pick up on this for a more permanent fix

    Cheers.

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    Feb 2021
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Thanks for pointing this out!

    The file needed is "AVoluteSS3Vad.inf"

    In the zip file it would be in here: "AUDIO_Realtek_UAD_ASUS_ROG_SS3-DTS_MB_v6.0.9102.1\ThirdParty\SS3\OEM_INF_Media_-_ASUS"

    The link to the zip file is here: https://mega.nz/file/xVMXgYBK#4CJvKc...NMUf9bSYze0YBI

    Thanks!

  3. #3
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jul 2017
    Reputation
    10
    Posts
    25

    Quote Originally Posted by jdennis187 View Post
    Thanks for pointing this out!

    The file needed is "AVoluteSS3Vad.inf"

    In the zip file it would be in here: "AUDIO_Realtek_UAD_ASUS_ROG_SS3-DTS_MB_v6.0.9102.1\ThirdParty\SS3\OEM_INF_Media_-_ASUS"

    The link to the zip file is here: https://mega.nz/file/xVMXgYBK#4CJvKc...NMUf9bSYze0YBI

    Thanks!
    okay if I found this inf file, how do I install it? Where do I put it?

  4. #4
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2021
    Reputation
    10
    Posts
    10

    I have no missing device on Dark Hero

    for installing .inf file, the easiest would be right clicking on it and selecting Install

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2021
    Reputation
    10
    Posts
    6

    I am also missing this device. Unfortunately the link is dead, so I was wondering if someone could re-upload it?

    Brand new PC with all new components.

    First I installed Windows, then chipset drivers, GPU driver, ethernet driver, audio driver, and updated Windows 10. I have since tried several times to uninstall and reinstall the Realtek audio driver from Asus' website (B550-E), but to no avail.

    Edit: Nvm, I found it myself. Too tired.

    C:\Users\marti\Downloads\V9049_V0_WHQL_201023_SS_I II_3.16.14.0_VAC_DTS_S_VAD\VAD_Driver_Install\Asus Setup.exe and it was fixed.
    Last edited by martin84a; 03-13-2021 at 09:31 PM.

  6. #6
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    15

    I also have this problem with my Z590-F. Can you help me where i can find the driver, please???

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •