Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2021
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Strix Z490-E Gaming cannot rollback BIOS from 2004

    i have followed all instructions to the T. I am definitely downloading the correct BIOS. I have tried flashback and the BIOS tool and nothing is working. Flashback just fails and the EZ tool tells me that it is not a proper BIOS. please help.

  2. #2
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z 4025MHz 17-17-17-39-2T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Graphics Card #2Titan Xp
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba OCZ VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyEVGA Supernova 1600w Titanium
    Keyboard Cyberpower Skorpion K2
    Mouse Steelseries Prime+
    Headset Sennheiser HD6XX / Modmic 5
    Mouse Pad Steelseries QCK Prism XL
    OS Windows 10 Home 64 bit
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    308
    Posts
    16,437

    Hi hawkhandler

    Have you renamed the bios file to SZ490E.CAP

    This should get it to read as a proper bios file.

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2021
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Quote Originally Posted by Nate152 View Post
    Hi hawkhandler

    Have you renamed the bios file to SZ490E.CAP

    This should get it to read as a proper bios file.

    yes i have. the light blinks and then ultimately goes solid green and no matter how long i wait it stays solid green until i ultimately turn the computer on and clearly nothing happened.

  4. #4
    ROG Guru: White Belt Array
    Join Date
    Dec 2013
    Reputation
    19
    Posts
    110

    Quote Originally Posted by hawkhandler View Post
    yes i have. the light blinks and then ultimately goes solid green and no matter how long i wait it stays solid green until i ultimately turn the computer on and clearly nothing happened.
    I have had issues with a z490 Apex and using bios flashback. The first was the manual had the flashback port incorrectly labeled. I had to look at the rear io to find the correct one. Assuming that is not your issue I would try clearing cmos or loading defaults as I have also had it where flashback would not work until I did that.

    I also remember seeing one of the later bios versions had a setting to disable being to flash to older bios versions, it can be enabled or disabled. It was under Tools. Not sure if they added that in 2004 as i have not tried it.

  5. #5
    Administrator Array Silent Scone@ROG's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    170
    Posts
    2,213

    Quote Originally Posted by hawkhandler View Post
    yes i have. the light blinks and then ultimately goes solid green and no matter how long i wait it stays solid green until i ultimately turn the computer on and clearly nothing happened.
    Make sure you're pressing the Flashback button and not the BIOS reset.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •