Results 1 to 2 of 2
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2021
    Reputation
    10
    Posts
    2

    M2.1 not showing as NVME

    Hello folks,

    I have recently built my latest gaming desktop using a ROG STRIX Z490-E and randomly realized after running RamCache III that my M2 Sabrent Rocket Q 1TB NVMe which I use as my boot drive and placed in the M2_1 slot is listed within the software as an HDD. However, my second M2 drive which is also a 1TB M2 NVME is displayed correctly as an M2. With that in mind, I became suspicious that some setting in the BIOS might have messed things up and took a deeper look.
    In the BIOS I noticed that in the Advanced\NVME Controller and drive information\ only my second M2 sitting in the M2.2 is showing. Is that normal?

    Also.. I did change settings for M.2_1 from AUTO to PCIE and M.2_2 from AUTO to M.2_2 x4.

    Other than that, my C: drive seems to work fine but I am just puzzled by the misclassification and would like to hear if you guys might have any ideas on how this could happen.

    Thanks!

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2021
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Guys I figured it out... I realized that by installing Intel Rapid Storage Technology that changed the SATA controller mode to RST and not AHCI. After switching it back, I am now able to see the M2 as actual M2

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •