Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    ROG Guru: White Belt Array Martsmac1982 PC Specs
    Martsmac1982 PC Specs
    Laptop (Model)SAGER P870DM-G
    MotherboardASUS ROG ZENITH II EXTREME ALPHA
    ProcessorAMD RYZEN THREADRIPPER 3960X
    Memory (part number)G.Skill 64GB DDR4 RAM @ 2800Mhz
    Graphics Card #1EVGA RTX 3090 WC
    Sound CardONBOARD
    MonitorEVE SPECTRUM 4K 144HZ
    Storage #1500G CRUCIAL SSD NVME
    Storage #2ADATA XPG 2TB NVME SSD
    CPU CoolerCUSTOM WATER OPTIMUS BLOCK
    CaseCASELABS STH10
    Power SupplyEVGA T2 1600W
    Keyboard CORSIAR K850
    Mouse LOGITECH G950
    Headset PLATRONICS RIG 800LX
    Mouse Pad MODMAT
    Headset/Speakers CYBERACOUSTICS
    OS WIN 1O
    Network RouterASUS RT-AC87U

    Join Date
    Apr 2015
    Reputation
    11
    Posts
    106

    Weird issues with NVME drives and DIMM.2 ok the Zenith II extreme Alpha.

    Everything was working great out of the box then I decided to update the bios as you do.

    So I did.

    Next thing I know , my machine would refuse to register that I had bootable Pcie NVMES installed in tbe DIMM.2 adapter.

    Weirdest thing of all is that it still sees the drives under the NVME settings menu. However I cannot set them to be in the boot order. In fact I cannot even configure the boot order. When I use USB thumb drives they show up in the boot order and when I use linux , running off said boot drive , both my NVMES are visible to linux when booted

    Really strange issue .

    Any ideas??.

    Thanks ,

    Martin

    I have tried reverting to the very first bios version on ASUS's website but no dice.
    Last edited by Martsmac1982; 03-03-2021 at 12:23 AM.
    My Rig.

    Caselabs STH10
    AMD RYZEN THREADRIPPER 3960X
    ROG ZENITH II EXTREME
    64GB G. SKILL DDR4 2800 (F4-2800C15Q2-64GRK)
    1 x RTX 3090 WC 24GB
    1 x ADATA 2TB 8200 NVME for Games
    1 x CRUCIAL 500GB NVME purely for OS
    1 x 960GB Crucial SSD for Downloads

  2. #2
    ROG Guru: White Belt Array Martsmac1982 PC Specs
    Martsmac1982 PC Specs
    Laptop (Model)SAGER P870DM-G
    MotherboardASUS ROG ZENITH II EXTREME ALPHA
    ProcessorAMD RYZEN THREADRIPPER 3960X
    Memory (part number)G.Skill 64GB DDR4 RAM @ 2800Mhz
    Graphics Card #1EVGA RTX 3090 WC
    Sound CardONBOARD
    MonitorEVE SPECTRUM 4K 144HZ
    Storage #1500G CRUCIAL SSD NVME
    Storage #2ADATA XPG 2TB NVME SSD
    CPU CoolerCUSTOM WATER OPTIMUS BLOCK
    CaseCASELABS STH10
    Power SupplyEVGA T2 1600W
    Keyboard CORSIAR K850
    Mouse LOGITECH G950
    Headset PLATRONICS RIG 800LX
    Mouse Pad MODMAT
    Headset/Speakers CYBERACOUSTICS
    OS WIN 1O
    Network RouterASUS RT-AC87U

    Join Date
    Apr 2015
    Reputation
    11
    Posts
    106

    Interesting so when I reverted to the original BIOS. Both NVME's were seen straight away.
    My Rig.

    Caselabs STH10
    AMD RYZEN THREADRIPPER 3960X
    ROG ZENITH II EXTREME
    64GB G. SKILL DDR4 2800 (F4-2800C15Q2-64GRK)
    1 x RTX 3090 WC 24GB
    1 x ADATA 2TB 8200 NVME for Games
    1 x CRUCIAL 500GB NVME purely for OS
    1 x 960GB Crucial SSD for Downloads

  3. #3
    ROG Guru: White Belt Array Martsmac1982 PC Specs
    Martsmac1982 PC Specs
    Laptop (Model)SAGER P870DM-G
    MotherboardASUS ROG ZENITH II EXTREME ALPHA
    ProcessorAMD RYZEN THREADRIPPER 3960X
    Memory (part number)G.Skill 64GB DDR4 RAM @ 2800Mhz
    Graphics Card #1EVGA RTX 3090 WC
    Sound CardONBOARD
    MonitorEVE SPECTRUM 4K 144HZ
    Storage #1500G CRUCIAL SSD NVME
    Storage #2ADATA XPG 2TB NVME SSD
    CPU CoolerCUSTOM WATER OPTIMUS BLOCK
    CaseCASELABS STH10
    Power SupplyEVGA T2 1600W
    Keyboard CORSIAR K850
    Mouse LOGITECH G950
    Headset PLATRONICS RIG 800LX
    Mouse Pad MODMAT
    Headset/Speakers CYBERACOUSTICS
    OS WIN 1O
    Network RouterASUS RT-AC87U

    Join Date
    Apr 2015
    Reputation
    11
    Posts
    106

    So I seem to have fixed the issue - kinda.... My previous builds OS was installed on an MBR bios (It was the Rampage IV extreme with a 5960x) so it should have been Uefi but I guess I wasnt paying attention when installing the OS.

    Although I have reverted to the first version of the BIOS for the ZENITH II EXTREME ALPHA, I will update when I have me clean install of windows setup properly on this machine and have updated to 1402 again, but I fear that I'm going to have issues with that BIOS as I did before.
    My Rig.

    Caselabs STH10
    AMD RYZEN THREADRIPPER 3960X
    ROG ZENITH II EXTREME
    64GB G. SKILL DDR4 2800 (F4-2800C15Q2-64GRK)
    1 x RTX 3090 WC 24GB
    1 x ADATA 2TB 8200 NVME for Games
    1 x CRUCIAL 500GB NVME purely for OS
    1 x 960GB Crucial SSD for Downloads

  4. #4
    ROG Guru: White Belt Array Martsmac1982 PC Specs
    Martsmac1982 PC Specs
    Laptop (Model)SAGER P870DM-G
    MotherboardASUS ROG ZENITH II EXTREME ALPHA
    ProcessorAMD RYZEN THREADRIPPER 3960X
    Memory (part number)G.Skill 64GB DDR4 RAM @ 2800Mhz
    Graphics Card #1EVGA RTX 3090 WC
    Sound CardONBOARD
    MonitorEVE SPECTRUM 4K 144HZ
    Storage #1500G CRUCIAL SSD NVME
    Storage #2ADATA XPG 2TB NVME SSD
    CPU CoolerCUSTOM WATER OPTIMUS BLOCK
    CaseCASELABS STH10
    Power SupplyEVGA T2 1600W
    Keyboard CORSIAR K850
    Mouse LOGITECH G950
    Headset PLATRONICS RIG 800LX
    Mouse Pad MODMAT
    Headset/Speakers CYBERACOUSTICS
    OS WIN 1O
    Network RouterASUS RT-AC87U

    Join Date
    Apr 2015
    Reputation
    11
    Posts
    106

    So I seem to have fixed the issue - kinda.... My previous builds OS was installed on an MBR bios (It was the Rampage IV extreme with a 5960x) so it should have been Uefi but I guess I wasnt paying attention when installing the OS.

    Although I have reverted to the first version of the BIOS for the ZENITH II EXTREME ALPHA, I will update when I have me clean install of windows setup properly on this machine and have updated to 1402 again, but I fear that I'm going to have issues with that BIOS as I did before.
    My Rig.

    Caselabs STH10
    AMD RYZEN THREADRIPPER 3960X
    ROG ZENITH II EXTREME
    64GB G. SKILL DDR4 2800 (F4-2800C15Q2-64GRK)
    1 x RTX 3090 WC 24GB
    1 x ADATA 2TB 8200 NVME for Games
    1 x CRUCIAL 500GB NVME purely for OS
    1 x 960GB Crucial SSD for Downloads

  5. #5
    ROG Guru: White Belt Array Martsmac1982 PC Specs
    Martsmac1982 PC Specs
    Laptop (Model)SAGER P870DM-G
    MotherboardASUS ROG ZENITH II EXTREME ALPHA
    ProcessorAMD RYZEN THREADRIPPER 3960X
    Memory (part number)G.Skill 64GB DDR4 RAM @ 2800Mhz
    Graphics Card #1EVGA RTX 3090 WC
    Sound CardONBOARD
    MonitorEVE SPECTRUM 4K 144HZ
    Storage #1500G CRUCIAL SSD NVME
    Storage #2ADATA XPG 2TB NVME SSD
    CPU CoolerCUSTOM WATER OPTIMUS BLOCK
    CaseCASELABS STH10
    Power SupplyEVGA T2 1600W
    Keyboard CORSIAR K850
    Mouse LOGITECH G950
    Headset PLATRONICS RIG 800LX
    Mouse Pad MODMAT
    Headset/Speakers CYBERACOUSTICS
    OS WIN 1O
    Network RouterASUS RT-AC87U

    Join Date
    Apr 2015
    Reputation
    11
    Posts
    106

    Well 1402 flashed without issue. If anyone else is having this issue then it's likely because the NVME (or drive) they are using from their old machine , was setup using MBR. This was the case with my new build , set it up on a brand new install using GPT and uefi and no issues whatsoever.

    Thanks this can be marked as closed if necessary.

    MM
    My Rig.

    Caselabs STH10
    AMD RYZEN THREADRIPPER 3960X
    ROG ZENITH II EXTREME
    64GB G. SKILL DDR4 2800 (F4-2800C15Q2-64GRK)
    1 x RTX 3090 WC 24GB
    1 x ADATA 2TB 8200 NVME for Games
    1 x CRUCIAL 500GB NVME purely for OS
    1 x 960GB Crucial SSD for Downloads

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •