Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 20
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2013
    Reputation
    10
    Posts
    21

    ASUS z590 Hero 10700k Overclocking

    Hello everyone,
    I hope to find here some help with the issue i am facing on a ASUS z590 Hero and i had same issue on ASUS z590 Tuf Plus Wi-Fi.
    I am tring to OC my 10700k CPU to a 5 ghz all core ,wich i had no issue for past 6 months on older Z490 Master at 1.3 v Turbo LLC,but after initial boot in windows at 5 ghz and a few minutes in Cinebench or CPU-Z stress test my CPU drops to 4800 or 4900 and never goes back to 5 Ghz.After a few runs of cinebench it drops to 4 ghz while under load.

    What i have changed in BIOS is:
    AI Overclock Tuner - XMP II
    Asus MCE - Auto,tried with it enabled and disabled no luck
    AVX instruction offset - 0
    CPU LLC tried from 4 to 6
    CPU Curent Cacability - 140%
    CPU power thermal control 125
    CPU Core/Cache limit max - 255,75 A
    Long Duration Package power limit - 4095Watt
    Short Duration Package power limit - 4095Watt
    Package power time Window set de 448 sec
    CPU Core/Cache Voltage - manual mode
    CPU core voltage override tried from 1.3v to 1.35 ..i had this CPU at 5 ghz 1.3 prime small ftt stable for past 6 months on AORUS board.

    I played with all Thermal velocity boost options on or off no luck

    I am not new to overclocking but i cant find the problem on this chipset.

    Are there any other features i need to look for to keep my cpu at 5 ghz steady?

    As other mentioned in a post above,i also have the idle PCH temperature at arround 60 ish degrees wich i am not sure it is normal.

    Thank you.
    Last edited by mi3zu69; 03-06-2021 at 01:37 PM.

  2. #2
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2013
    Reputation
    10
    Posts
    21

    Hmm i finaly figured it out..this downclok is happening in Windows balanced power plan only.If i set High performance it doesnt happen and frequencies stay at 5 ghz.
    Must be some window update that messed things up.

  3. #3
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Aug 2014
    Reputation
    71
    Posts
    192

    Z590 support is as beta as they come. The Bioses are not supposed to officially support retail RKL samples due to NDA (only QS/ES), which is why some Gigabyte owners get Code 69 post errors, and so on. And while Comet Lake support on Z590 should be solid in what I call "legacy" mode, it's still a new chipset, so expect errors on the windows side also. Look for chipset driver updates from Asus as well as windows updates to fix issues like this.

  4. #4
    ROG Guru: Brown Belt Array MrAgapiGC PC Specs
    MrAgapiGC PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XI Code
    Processor9900K
    Memory (part number)CMK32GX4M4B3600C18
    Graphics Card #1STRIX-GTX1080ti-O8G-GAMING
    MonitorAOC AGON AG2701QX (2)
    Storage #1Samsung 960 EVO 256GB
    Storage #2Kingston Savage 500GB
    CPU CoolerNzxt X74 360mm AIO
    CaseNzxt H700
    Power SupplyEVGA 850 G2
    Keyboard Logitech G810
    Mouse Asus Spartha
    Headset Hyper X Cloud Revolver S
    Mouse Pad Hyper X Fury S 900mx420mm
    Headset/Speakers Logitech Z337
    OS Windows 10 64btis
    Network RouterTpLink Archer C9
    Accessory #1 EKWB FANs all of them
    MrAgapiGC's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Reputation
    27
    Posts
    1,789

    Quote Originally Posted by mi3zu69 View Post
    Hmm i finaly figured it out..this downclok is happening in Windows balanced power plan only.If i set High performance it doesnt happen and frequencies stay at 5 ghz.
    Must be some window update that messed things up.
    Is interesting how these is diferent and not on many cases. I sit with some, and use my cpu in z490 and colder in 5.0ghz and 1.30volts I manage to make 5 with the z590 e but use to much volts and bosd to much. is not the cpu i am sure 100%
    Learn, Play Enjoy!

  5. #5
    New ROGer Array pdixon0 PC Specs
    pdixon0 PC Specs
    MotherboardASUS ROG STRIX Z590-E GAMING WIFI
    ProcessorIntel Core i7-11700K
    Memory (part number)G.Skill Trident Z RGB 3733MHz 32GB (F4-3733C17D-32GTZR)
    Graphics Card #1EVGA 1070 Ti FTW2
    Monitor3x HP LA2405x
    Storage #1WD SN850 500GB
    Storage #2AData SX8200 Pro 2TB (early version)
    CPU CoolerNoctua NH-D15 Chromax.Black
    CaseAntec P120 Crystal
    Power SupplyCorsair RM750i
    Keyboard HP basic
    Mouse Microsoft Sculpt Comfort
    Headset/Speakers Creative 8200
    OS Win 10 Pro x64
    Network RouterSky SR203 and BT Hub6 used as switch
    Accessory #1 6 x Noctua S12A Chromax.Black case fans
    Accessory #2 2nd Noctua NH-D15 fan used as case exhaust just behind the 2nd tower

    Join Date
    Mar 2021
    Reputation
    10
    Posts
    16

    Quote Originally Posted by MrAgapiGC View Post
    Is interesting how these is diferent and not on many cases. I sit with some, and use my cpu in z490 and colder in 5.0ghz and 1.30volts I manage to make 5 with the z590 e but use to much volts and bosd to much. is not the cpu i am sure 100%
    This is what I'm saying in my separate post too. 1.4V Adaptive on my Z490 PRIME-A got my 10700K to 5.2, 5.2, 5.2, 5.2, 5.1, 5.1, 5.1, 5.1 with 49x cache running manageable temps. On my STRIX Z590-E it won't even get to Windows desktop without using at least 1.58V Adaptive in BIOS??!! The temps and VCore in HWiNFO64 are similar though???

  6. #6
    ROG Guru: Brown Belt Array MrAgapiGC PC Specs
    MrAgapiGC PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XI Code
    Processor9900K
    Memory (part number)CMK32GX4M4B3600C18
    Graphics Card #1STRIX-GTX1080ti-O8G-GAMING
    MonitorAOC AGON AG2701QX (2)
    Storage #1Samsung 960 EVO 256GB
    Storage #2Kingston Savage 500GB
    CPU CoolerNzxt X74 360mm AIO
    CaseNzxt H700
    Power SupplyEVGA 850 G2
    Keyboard Logitech G810
    Mouse Asus Spartha
    Headset Hyper X Cloud Revolver S
    Mouse Pad Hyper X Fury S 900mx420mm
    Headset/Speakers Logitech Z337
    OS Windows 10 64btis
    Network RouterTpLink Archer C9
    Accessory #1 EKWB FANs all of them
    MrAgapiGC's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Reputation
    27
    Posts
    1,789

    Quote Originally Posted by pdixon0 View Post
    This is what I'm saying in my separate post too. 1.4V Adaptive on my Z490 PRIME-A got my 10700K to 5.2, 5.2, 5.2, 5.2, 5.1, 5.1, 5.1, 5.1 with 49x cache running manageable temps. On my STRIX Z590-E it won't even get to Windows desktop without using at least 1.58V Adaptive in BIOS??!! The temps and VCore in HWiNFO64 are similar though???
    Install the BETA Hwinfo 64 7.00-440
    I think that make the fix. I get also odd on seeing these even on aida
    The beta make these fix. Now, the bios still odd. (as normal ways to see the use of it. I have sit and check my 10850k on z490 and z590. Behave differently. Any whow, is what i got. i have to learn
    Click image for larger version. 

Name:	new hwinfo.png 
Views:	0 
Size:	190.2 KB 
ID:	88272
    Learn, Play Enjoy!

  7. #7
    New ROGer Array pdixon0 PC Specs
    pdixon0 PC Specs
    MotherboardASUS ROG STRIX Z590-E GAMING WIFI
    ProcessorIntel Core i7-11700K
    Memory (part number)G.Skill Trident Z RGB 3733MHz 32GB (F4-3733C17D-32GTZR)
    Graphics Card #1EVGA 1070 Ti FTW2
    Monitor3x HP LA2405x
    Storage #1WD SN850 500GB
    Storage #2AData SX8200 Pro 2TB (early version)
    CPU CoolerNoctua NH-D15 Chromax.Black
    CaseAntec P120 Crystal
    Power SupplyCorsair RM750i
    Keyboard HP basic
    Mouse Microsoft Sculpt Comfort
    Headset/Speakers Creative 8200
    OS Win 10 Pro x64
    Network RouterSky SR203 and BT Hub6 used as switch
    Accessory #1 6 x Noctua S12A Chromax.Black case fans
    Accessory #2 2nd Noctua NH-D15 fan used as case exhaust just behind the 2nd tower

    Join Date
    Mar 2021
    Reputation
    10
    Posts
    16

    Quote Originally Posted by MrAgapiGC View Post
    Install the BETA Hwinfo 64 7.00-440
    I think that make the fix. I get also odd on seeing these even on aida
    The beta make these fix. Now, the bios still odd. (as normal ways to see the use of it. I have sit and check my 10850k on z490 and z590. Behave differently. Any whow, is what i got. i have to learn
    Click image for larger version. 

Name:	new hwinfo.png 
Views:	0 
Size:	190.2 KB 
ID:	88272
    Hi

    Martin has confirmed that HWiNFO64 7.01-4425 is bugged for the STRIX Z590-E as it reads >2V for VCore, he says 7.00-4400 reads the correct voltage for this board.
    Last edited by pdixon0; 04-05-2021 at 08:13 AM.

  8. #8
    New ROGer Array MAngelBG PC Specs
    MAngelBG PC Specs
    Laptop (Model)HP EliteBook 2760P.
    MotherboardGigabyte Z490 Aorus Ultra G2
    Processori9 10900K.
    Memory (part number)CMR16GX4M2C3000C15
    Graphics Card #1MSI 2070 Gaming Z.
    MonitorACER Predator XB252Q.
    Storage #1Samsung 970 Evo Plus.
    Storage #2Samsung 970 Evo Plus.
    CPU CoolerEKWB Custom CPU & GPU.
    CaseBE QUIET Dark Base Pro 900.
    Power SupplyAsus ROG Strix 850G 80 Plus Gold 850W Modular
    Keyboard Logitech G 915. Táctil Switches.
    Mouse Logitech G 703 Lightspeed.
    Headset Logitech G 533.
    Mouse Pad Logitech G 840.
    Headset/Speakers Logitech Z 623.
    OS Windows 10 x64.
    Accessory #1 Logitech Brio Stream.

    Join Date
    Apr 2021
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Hello, I am in the same situation, the overclok with auto vcore or adaptive vcore does not work correctly if you do not enable the high performance status of the Windows power plan, if you do not enable the plan the cpu goes down at different frequencies without later going up more of the frequencies to which it has dropped, but if you enable it, it always stays at the frequency you have set, 5Ghz or xxGhz and that produces a high load of vcore and core cpu that considerably increases the heat.

    On the coil whine on my board it is imperceptible, just literally sticking your ear against the heatsink you can hear a slight noise, but nothing annoying even for me who am very sensitive to noise.

    The method that I have had to use for the windows power plans to work correctly is with Asus Ai Optimized, regulating AI settings in xx, xx, xx, all 5 GHZ on my i9 10850K, Adaptive Vcore, 1,280, LLC 6. TVB Disable. With this mixer if they work.

    Hopefully it will be solved with some bios update.

    Sorry for my English, I use the automatic translator of google.

    Quote Originally Posted by mi3zu69 View Post
    Hello everyone,
    I hope to find here some help with the issue i am facing on a ASUS z590 Hero and i had same issue on ASUS z590 Tuf Plus Wi-Fi.
    I am tring to OC my 10700k CPU to a 5 ghz all core ,wich i had no issue for past 6 months on older Z490 Master at 1.3 v Turbo LLC,but after initial boot in windows at 5 ghz and a few minutes in Cinebench or CPU-Z stress test my CPU drops to 4800 or 4900 and never goes back to 5 Ghz.After a few runs of cinebench it drops to 4 ghz while under load.
    Last edited by MAngelBG; 04-08-2021 at 08:26 AM.

  9. #9
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2018
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Quote Originally Posted by mi3zu69 View Post
    Hello everyone,
    I hope to find here some help with the issue i am facing on a ASUS z590 Hero and i had same issue on ASUS z590 Tuf Plus Wi-Fi.
    I am tring to OC my 10700k CPU to a 5 ghz all core ,wich i had no issue for past 6 months on older Z490 Master at 1.3 v Turbo LLC,but after initial boot in windows at 5 ghz and a few minutes in Cinebench or CPU-Z stress test my CPU drops to 4800 or 4900 and never goes back to 5 Ghz.After a few runs of cinebench it drops to 4 ghz while under load.

    My situation is the same with ASUS ROG Strix Z590-E Gaming and 10900KF.

    I hope the new bios will correct this issue as soon as possible.@Shamino, please help us!

  10. #10
    Super Moderator Array
    Join Date
    Jul 2011
    Reputation
    95
    Posts
    758

    Quote Originally Posted by MeCH70 View Post
    My situation is the same with ASUS ROG Strix Z590-E Gaming and 10900KF.

    I hope the new bios will correct this issue as soon as possible.@Shamino, please help us!
    try running this,
    https://www.dropbox.com/s/1vr193c9zb...nthis.rar?dl=0
    it will "max out all limits" again
    see if it helps.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •