Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2020
    Reputation
    10
    Posts
    5

    x570-e Armoury Crate won't control LED on RAM - G.Skill Trident Z RGB

    Hello,

    I have Strix x570-e motherboard, BIOS is the latest version (not BETA). The RAMs are: 2x16 GB G.Skill TridentZ RGB (F4-3600C16D-32GTZR).

    Can anyone tell me why i can't control LEDs on my RAM using armory crate? I can't see any extra settings or configurations? If in sync devices memory is selected theres no diference.

    Also if i use g.skill software there is no difference..

  2. #2
    Banned Array
    Join Date
    Sep 2020
    Reputation
    10
    Posts
    110

    use 1.00.18 from g skill not 1.00.22
    1.00.22 has a fix that makes it work again if you have 5000 series cpu as result it breaks it if you have a 3000 series cpu i believe.

  3. #3
    New ROGer Array gytaka PC Specs
    gytaka PC Specs
    Laptop (Model)G73JH
    MotherboardROG STRIX X570-E
    ProcessorAMD Ryzen 9 5950X
    Memory (part number)2X32 GB G.Skill TridentZ F4-3600C16-16GTZNC Kit
    Graphics Card #1MSI RTX 3090 Suprim X
    MonitorC49RG90SSU
    Storage #1SAMSUNG SSD 970 EVO PLUS 2TB
    Storage #2SAMSUNG 980 PRO 2TB
    CPU CoolerNZXT Kraken X73
    CaseASUS ROG Strix HELIOS Black
    Power SupplyCorsair RM1000x
    Keyboard ASUS ROG Strix Scope
    Mouse ASUS ROG CHAKRAM
    Headset Logitech G935
    Mouse Pad ASUS ROG BALTEUS QI
    OS MS Windows 10 Pro

    Join Date
    Nov 2017
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Quote Originally Posted by FlufflePuff1337 View Post
    use 1.00.18 from g skill not 1.00.22
    1.00.22 has a fix that makes it work again if you have 5000 series cpu as result it breaks it if you have a 3000 series cpu i believe.
    or use 1.00.24 beta. For me working perfectly.

  4. #4
    Banned Array
    Join Date
    Sep 2020
    Reputation
    10
    Posts
    110

    Quote Originally Posted by gytaka View Post
    or use 1.00.24 beta. For me working perfectly.
    That depends cos 1.00.22/24 have fix that make memory work again with ryzen 5000 series, but if you aren't on ryzen 5000 series then it bassicly breaks functionality in that case 1.00.18 is better it make memory show up in aura creator to, just a shame that lightningservice.exe is broken and using as much cpu cycles as a mining malware.

  5. #5
    New ROGer Array gytaka PC Specs
    gytaka PC Specs
    Laptop (Model)G73JH
    MotherboardROG STRIX X570-E
    ProcessorAMD Ryzen 9 5950X
    Memory (part number)2X32 GB G.Skill TridentZ F4-3600C16-16GTZNC Kit
    Graphics Card #1MSI RTX 3090 Suprim X
    MonitorC49RG90SSU
    Storage #1SAMSUNG SSD 970 EVO PLUS 2TB
    Storage #2SAMSUNG 980 PRO 2TB
    CPU CoolerNZXT Kraken X73
    CaseASUS ROG Strix HELIOS Black
    Power SupplyCorsair RM1000x
    Keyboard ASUS ROG Strix Scope
    Mouse ASUS ROG CHAKRAM
    Headset Logitech G935
    Mouse Pad ASUS ROG BALTEUS QI
    OS MS Windows 10 Pro

    Join Date
    Nov 2017
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Quote Originally Posted by FlufflePuff1337 View Post
    That depends cos 1.00.22/24 have fix that make memory work again with ryzen 5000 series, but if you aren't on ryzen 5000 series then it bassicly breaks functionality in that case 1.00.18 is better it make memory show up in aura creator to, just a shame that lightningservice.exe is broken and using as much cpu cycles as a mining malware.
    You're right, it works well on the 5000 series, but I don't know how it performs on the previous series.

  6. #6
    Banned Array
    Join Date
    Sep 2020
    Reputation
    10
    Posts
    110

    Quote Originally Posted by gytaka View Post
    You're right, it works well on the 5000 series, but I don't know how it performs on the previous series.
    the fix for 5000 series was added with 1.00.22 and up so if you aren't using 5000 series cpu but using 3000 series cpu or older 1.00.18 fixes detection issues, g.skill still has to release a fix for it to work on both hopefully they do this soon, they keep suggesting to power off system and power cycle so control works again even tho its clearly issue they introduced by simply flipping the switch from ryzen 3000 support to 5000 support as result older hardware no longer detects memory anymore.

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2020
    Reputation
    10
    Posts
    5

    I have 3900x so if i understand correctly i have to instal .18 version in order to use g.skill LED normaly?

    somewhere on g.skill forum i read that in past there ware some issues with ram and some software causing rams to stop working??

  8. #8
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2020
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Have downloaded .18 and thanks now i can control the LEDs.. only armory crate can't controll it.. if i chose in g skill "external" i have only option razer chroma..

  9. #9
    Banned Array
    Join Date
    Sep 2020
    Reputation
    10
    Posts
    110

    Quote Originally Posted by rockyinc94 View Post
    Have downloaded .18 and thanks now i can control the LEDs.. only armory crate can't controll it.. if i chose in g skill "external" i have only option razer chroma..
    Do not run the g skill software just disable auto run, it comes with an aac package that works with armoury crate and aura creator altho you need to remove the asus aac package as well, im not in the mood anymore to explain how to fix it asus need to fix their own crap, if they treat everyone like crap.

  10. #10
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2020
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Where do you mean to disable auto run in auro crate?

    i will remove g.skill software.. as i see even if i click led off.. it will turn them off for a second than go to default lighting...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •