Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    49

    x570 Prime not respecting PBO2 limits.

    Trying to figure out if I'm doing something wrong, or if it's a bug in the bios or software. Here are the screenshot of the setup.

    If I set the limits in AI Tweaker PBO, then the limits are respected. If I leave AI Tweaker PBO to just enabled and try to set the limits in PBO2, incorrect settings are displayed in Ryzen Master. This is on 3801 Bios.

    Click image for larger version. 

Name:	Capture.PNG 
Views:	6 
Size:	123.9 KB 
ID:	88556

    Click image for larger version. 

Name:	210501133639.jpg 
Views:	1 
Size:	147.5 KB 
ID:	88557

    Click image for larger version. 

Name:	210501133654.jpg 
Views:	1 
Size:	163.7 KB 
ID:	88558

  2. #2
    ROG Member Array Ichigeki PC Specs
    Ichigeki PC Specs
    Laptop (Model)Acer Nitro 5 AN515-51-75KZ
    MotherboardROG Crosshair VIII Hero
    ProcessorAMD Ryzen 7 5800X
    Memory (part number)2x16GB GSkill TridentZ 3600MHz (F4-3600C18D-32GTZN)
    Graphics Card #1TUF GAMING GeForce RTX 3070
    MonitorASUS VG248QE
    Storage #1Seagate Firecuda 520 500GB
    Storage #2Intel 660p 2TB
    CPU CoolerCorsair H100i GTX
    CaseNZXT H710
    Power SupplyCorsair RM750x
    Keyboard Corsair Gaming K70
    Mouse Logitech G502 SE Hero 16k
    Headset Plantronics Rig Flex
    Mouse Pad Steelseries QcK
    OS Windows 10 Pro 64 bit
    Network RouterASUS RT-AC1750 + Asusrwt Merlin
    Accessory #1 Hori Real Arcade Pro. 4 Kai

    Join Date
    Apr 2015
    Reputation
    10
    Posts
    12

    I think you need to disable the PBO Fmax Enhancer.

    People reported weird behavior with the enhancer enabled.

    Some info:

    https://www.reddit.com/r/Amd/comment...ing_with_5000/

    https://www.overclock.net/threads/ry...#post-28668375

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2019
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Quote Originally Posted by axiumone View Post
    Trying to figure out if I'm doing something wrong, or if it's a bug in the bios or software. Here are the screenshot of the setup.

    If I set the limits in AI Tweaker PBO, then the limits are respected. If I leave AI Tweaker PBO to just enabled and try to set the limits in PBO2, incorrect settings are displayed in Ryzen Master. This is on 3801 Bios.
    I have a similar issue with my x570 Prime Pro. Just upgraded from a 3700x to a 5900x and tried to play with the Curve Optimizer settings. PBO set to auto in the Asus section, Fmax disabled, AMD overclock set to advanced but for some reason it seems that my settings are mostly ignored. I say mostly because if I set an all core negative 25 in the BIOS the voltage is lower but in in Windows Ryzen Master shows the default values and if I do multicore or single core Cinebench run and the results are exactly the same as if I set PBO to disabled.

  4. #4
    ROG Guru: White Belt Array Doco PC Specs
    Doco PC Specs
    MotherboardAsus Dark Hero X570
    Processor5900x
    Memory (part number)TDPPD432G3200HC14ADC01
    Graphics Card #1980ti
    Sound CardXonar Phoebus
    MonitorLg27g850-b
    Storage #11tb 970 Evo Plus
    Storage #24tb Seagate HDD
    CPU CoolerEk Monblock
    CaseNzxt 820 Phantom
    Power SupplySeasonic X-850
    Keyboard Cyborg V7
    Mouse R.A.T. 7
    Headset HD650
    Mouse Pad XFX Warpad
    OS Windows 10
    Doco's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Reputation
    10
    Posts
    75

    I posted this before on reddit about a month ago - edited so it makes sense here- hopefully it helps -

    I have the Dark hero but trying to change the tdc edc ppt limits in the amd overclocking section of the motherboard wouldnt actually result in those limits raising - my edc/tdc/ppt limits would changed if I altered them in the extreme overclocking tab (same location as the dynamic overclocker option on my board)

    I would look to see if your bios is like my own - where it has 2 separate places to enable PBO and change settings, one that works and one that doesn't (as in my case)
    i7-2700K @ 1.33v 4.6ghz/ Asus Maximus Extreme IV-Z
    Nzxt Phantom + Nzxt Havik 140
    His IceQ7950 3G/Corsair VX550
    Finally Updated to Windows 7!

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2019
    Reputation
    10
    Posts
    2

    for me it's like the images in the first post, most settings are overlapping in the two sections but curve optimizer is only present under Advanced/AMD overclocking

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •