Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2020
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Asus Z590 and Intel 11700k Help

    Ok when I built the Rig I through in a 10850k because the 11th gen wasn't out ye. Now it is and I went with the 11700k.
    Problem here is I keep getting a Kernel Power 41 error. I trouble shot just about everything I can think of all the way down to changing AIO and a New 11700k.

    It seems as though something is pulling to much power or not enough I am not sure and could use some help.
    At this time nothing is over clocked as well.
    Also I know you shouldn't have to but should I reinstall windows?
    System specs are

    Corsair 5000D Airflow Build
    Case - Corsair 5000D Airflow
    CPU - Intel Core i7 11700k
    Cooler - Corsair iCUE H150i RGB Pro XT,
    Motherboard -ROG Strix Z590-E Gaming
    RAM - Corsair Vengeance RGB Pro 32GB (4x8GB)
    Dual NVMe - SAMSUNG 980 PRO 500GB PCIe NVMe Gen4
    Dual NVMe - 970 EVO Plus SSD 1TB - M.2 NVMe Already Owned
    Two - Corsair iCUE SP120 RGB Pro Performance 120mm Triple Fan Kit
    Power Supply - Corsair RMx Series, RM1000x

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2020
    Reputation
    10
    Posts
    2

    awesome place to look for help...................

  3. #3
    Administrator Array Silent Scone@ROG's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    178
    Posts
    2,302

    Hello,

    You've not posted in the correct section at all which hasn't helped you in getting any replies.

    error 41 is fairly generic and is synonymous with a lot of system crashes.

    Does the system power down completely or simply hang?

    What kind of workloads are you using when it occurs?

    Are you enabling XMP?

  4. #4
    ROG Enthusiast Array kvarq PC Specs
    kvarq PC Specs
    MotherboardAsus Apex XII
    Processor10900K
    Memory (part number)F4-4000C16D-32GTRSA
    Graphics Card #13090 K|NGP|N
    Sound CardSound Blaster Z
    MonitorPG279Q
    Storage #1980 Pro 2TB
    CPU CoolerThermaltake Ultimate 3.0
    CaseMeshify S2
    Power SupplySeasonic Titanium TX850
    Keyboard Razer Huntsman
    Mouse Razer Viper 8K
    Mouse Pad RAZER Firefly V2
    OS 21H1

    Join Date
    Sep 2016
    Reputation
    15
    Posts
    74

    I'm having the same error while gaming and 3D mark bench only
    Linpack etc seems stable.

    Seems some kind of bios / power problem I'm not sure yet
    Same stuff on Apex XII was working flawless

    But in the end eventually now is not crashing anymore, just some endless loop from time to time.

    more details here:
    https://rog.asus.com/forum/showthrea...ge2#post833971
    Last edited by kvarq; 05-13-2021 at 07:15 AM.

  5. #5
    ROG Guru: Green Belt Array
    Join Date
    Feb 2019
    Reputation
    129
    Posts
    614

    Also once you get into windows again turn off fast start up. It just reloads problems.

  6. #6
    ROG Enthusiast Array kvarq PC Specs
    kvarq PC Specs
    MotherboardAsus Apex XII
    Processor10900K
    Memory (part number)F4-4000C16D-32GTRSA
    Graphics Card #13090 K|NGP|N
    Sound CardSound Blaster Z
    MonitorPG279Q
    Storage #1980 Pro 2TB
    CPU CoolerThermaltake Ultimate 3.0
    CaseMeshify S2
    Power SupplySeasonic Titanium TX850
    Keyboard Razer Huntsman
    Mouse Razer Viper 8K
    Mouse Pad RAZER Firefly V2
    OS 21H1

    Join Date
    Sep 2016
    Reputation
    15
    Posts
    74

    yeah, fast startup has been turned off in windows and bios also

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •