Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    ROG Member Array ga-tom PC Specs
    ga-tom PC Specs
    MotherboardAsus Crosshair VIII Dark Hero
    ProcessorAMD Ryzen 9 5900x
    Graphics Card #1Asus ROG RTX 3090 OC
    Monitorasus swift pg278qr
    Storage #1Samsung NVMe 980 Pro
    Storage #2Samsung NVWe 970 Pro
    CPU CoolerEK Quantum Velocity RGB AMD Nickel
    CaseCorsair Obsidian 1000d
    Power SupplyCorsair HX1000
    Keyboard Logitech G815
    Mouse Logitech G903
    Headset Logitech G933 Artemis Spectrum
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterFritzbox 7590

    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    11

    Rog Crosshair VIII Dark Hero USB Issue?!

    Hey guys,

    so i just finished my new completely watercooled build, installed all drivers and so on and so on…
    Its a fresh install, neither copied nor cloned.

    First of all:
    Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero
    AMD Ryzen 9 5900x
    Gskill 32GB 3600 16-19-19-39
    Asus RTX 3090 OC

    All drivers are up to date, bios version 3401 (version 3501 beta already tested)
    All in all i have 10 fans on radiators and additional two case fans connected via two Corsair Commander Pros.

    Now to the fun part…
    CPro1 is directly connected to the internal usb header on the MB, CPro2 is connected via 1 of 2 available usb headers of CPro1.
    Why does the second CPro not show up? Neither in Windows nor icue software.
    I already deactivated usb powersaving options in Windows and switched from MB > CPro1 > CPro2 to MB > CPro2 > CPro1 but this just led CPro1 to disappear and CPro2 to appear

    I could really need a hint to solve this or someone has a solution to this

  2. #2
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Dec 2020
    Reputation
    10
    Posts
    38

    Apparently this is a common problem. The only way they will both show up is if you plug them both to separate headers on your M/board. If you dont have one spare You can try two solutions.

    Move the pins of the 2nd CoPro's USB cable to the 1st CoPro cable as show in the video below. The CoPro only use 1 of the 2 USB channels.
    or get a splitter.
    https://www.youtube.com/watch?v=eAMpxdVftwM
    Last edited by SmokeyKilla; 05-24-2021 at 02:13 PM.

  3. #3
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Dec 2019
    Reputation
    10
    Posts
    34

    unrelated to your issue, but that's a sweet build.
    Last edited by criznittle; 06-04-2021 at 06:45 PM.

  4. #4
    Mastermind19 Array
    Join Date
    Oct 2015
    Reputation
    10
    Posts
    117

    Quote Originally Posted by ga-tom@hotmail.de View Post
    Hey guys,

    so i just finished my new completely watercooled build, installed all drivers and so on and so on…
    Its a fresh install, neither copied nor cloned.

    First of all:
    Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero
    AMD Ryzen 9 5900x
    Gskill 32GB 3600 16-19-19-39
    Asus RTX 3090 OC

    All drivers are up to date, bios version 3401 (version 3501 beta already tested)
    All in all i have 10 fans on radiators and additional two case fans connected via two Corsair Commander Pros.

    Now to the fun part…
    CPro1 is directly connected to the internal usb header on the MB, CPro2 is connected via 1 of 2 available usb headers of CPro1.
    Why does the second CPro not show up? Neither in Windows nor icue software.
    I already deactivated usb powersaving options in Windows and switched from MB > CPro1 > CPro2 to MB > CPro2 > CPro1 but this just led CPro1 to disappear and CPro2 to appear

    I could really need a hint to solve this or someone has a solution to this
    Hello,
    Please update bios 3501.
    If the bios is updated, please go to BIOS -> Advanced -> AMD CBS -> Global C-state Control -> disabled;
    F10/ exit -save changes & reset
    Sincerely,
    TY

  5. #5
    New ROGer Array Nero_ink PC Specs
    Nero_ink PC Specs
    MotherboardCrosshair VIII Dark Hero
    ProcessorAMD Ryzen 9 5900X
    Memory (part number)F4-3600C14-8GTRGB x4
    Graphics Card #1MSI GeForce RTX 3090 SUPRIM X 24G
    MonitorSamsung 4k 40"
    Storage #1Samsung 980 pro 1TB x2
    Storage #2CT2000MX500SSD1 x2 - Samsung SSD 850 PRO 1TB x2 - TOSHIBA HDWR160 x300 6TB
    CPU CoolerCorsair H150i Elite Capellix
    CaseCorsair Obsidian 1000D
    Power SupplyCorsair HX1000i
    Keyboard Logitech G815
    Mouse Logitech G502 Hero
    Headset Logitech Pro X

    Join Date
    Feb 2021
    Reputation
    10
    Posts
    2

    For to connect all corsair stuff I have used

    NZXT Internal USB Hub 3, model AC-IUSBH-M3

  6. #6
    New ROGer Array
    Join Date
    May 2021
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Quote Originally Posted by ga-tom View Post
    Hey guys,

    so i just finished my new completely watercooled build, installed all drivers and so on and so on…
    Its a fresh install, neither copied nor cloned.

    First of all:
    Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero
    AMD Ryzen 9 5900x
    Gskill 32GB 3600 16-19-19-39
    Asus RTX 3090 OC

    All drivers are up to date, bios version 3401 (version 3501 beta already tested)
    All in all i have 10 fans on radiators and additional two case fans connected via two Corsair Commander Pros.

    Now to the fun part…
    CPro1 is directly connected to the internal usb header on the MB, CPro2 is connected via 1 of 2 available usb headers of CPro1.
    Why does the second CPro not show up? Neither in Windows nor icue software.
    I already deactivated usb powersaving options in Windows and switched from MB > CPro1 > CPro2 to MB > CPro2 > CPro1 but this just led CPro1 to disappear and CPro2 to appear

    I could really need a hint to solve this or someone has a solution to this

    Hello! I've actually had this EXACT same issue when I built my system the first time. From what I've learned, the Commander Pro's don't have enough power from the sata cable they use to actually make them work how they should, especially to power each other. I've since changed controllers and now use a different one. To solve the issue (it's how I solved it) you must either combine the headers into 1 plug then plug it directly into the motherboard, or use a dedicated internal USB hub which I recommend. Thermaltake and NZXT sell their own versions and recommend either or.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •