View Poll Results: Do you have this issue?

Voters
1. You may not vote on this poll
  • Yes

    1 100.00%
  • No

    0 0%
Results 1 to 2 of 2
  1. #1
    ROG Enthusiast Array rcarlos243 PC Specs
    rcarlos243 PC Specs
    Laptop (Model)Asus G751JT
    MotherboardGigabyte X99 SOC-FORCE
    ProcessorIntel Core i7 5820k @4.5Ghz 1.28vcore
    Memory (part number)16GB DDR4 2666 CL13 Quad Channel
    Graphics Card #1R9 290 4GB @1150 core w/ Corsair H105 + 2x Gentle Typhoon AP15
    Sound CardFiiO E17 USB AMP/DAC
    MonitorBenQ XL2420z 1080p 144Hz
    Storage #1256GB Samsung SM951 NVMe M.2
    Storage #2960GB Crucial M500
    CPU CoolerEK Supremacy Evo, 360mm HWLabs Black Ice GTX, 360mm Swiftech MCRX20-QP, Swiftech MCP655, 6x AP15's
    CasePhanteks Enthoo Pro
    Power SupplySeasonic SS-600XP2 80 Plus Platinum
    Keyboard Logitech G710+ Cherry MX Brown
    Mouse Logitech G502
    Headset Philips Fidelio X2
    Mouse Pad Razr HardMatt
    OS Windows 10
    Network RouterNetgear Nighthawk X6 R8000

    Join Date
    May 2014
    Reputation
    8
    Posts
    43

    Exclamation Serious problem with TUF Dash F15 both the RTX 3060 and RTX 3070 versions

    I have 3 TUF DASH F15 with RTX 3070 (FX516PR) and 2x TUF DASH F15 with RTX 3060 (FX516PM)


    I also have 5x Zephyrus G15 with RTX 3070 and 2x Zephyrus G14 with RTX 3060.


    All the TUF DASH F15 I have has a problem where the GPU Clock, GPU MEM Clock and GPU Power will drop from Max TGP to around ~55W for a couple of seconds every x amount of seconds (it could be about less than 5 minutes interval to less than 30 seconds interval (it gets worse the longer it runs).

    It does not happen when the ambient temp is relatively cool (below 70F if I have to guesstimate). From what I can tell the problem usually happens when the ambient is above 80F.

    I thought It might be due to AC adapter getting hot so I put a cooling fan directly into it, but the problem still happens.

    I have also put the computer in Turbo Mode via ARMORY CRATE to get the fans to MAX, but it made no difference.


    On the FX516PM, the problem gets worse after the BIOS was automatically updated to 314 and beyond (it did it automatically) and now it has the problem all the time even when the Ambient temp is cool. To make matters worse there is no working way to downgrade the BIOS even through WInflash /nodate or CTRL+HOME (does not work)

    I also noticed for FX516PR there is a vBIOS update version 6.0.0 from MyAsus app and that vBIOS did nothing to fix the issue, but it reduced the maximum VRAM overclock slider in MSI Afterburner to only +300 (previously it is above +1XXX)


    My Zephyrus laptops do not experience this issue.

  2. #2
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2021
    Reputation
    10
    Posts
    6

    I've been using RivaTunerStatistics with my FX516PM and after reading your post, i noticed the same. Perhaps that is the performance issue i'm having with my laptop. My previous laptop (XPG XENIA with 9th gen i7 and GTX1660ti) was a lot more powerfull in terms of gaming than the actual one. Few days ago i've bough a laptop for my brother (as a present for his birthday) a MSI GL63 9SE (9th i7 and RTX2060) and it does better than the Tuf f15 FX516PM. It's kinda sad that the FX516PM has more powerfull specs and performs worse than two or one generation old hardware due to the bad optimization.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •