Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    New ROGer Array dharmaa PC Specs
    dharmaa PC Specs
    MotherboardASUS ROG Strix 390-F Gaming
    ProcessorIntel i7 8700K
    Memory (part number)F4-3200C16S-16GVK x 4
    Graphics Card #1MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G
    MonitorBenq gw2780 x 2
    Storage #1Samsung EVO 870 SSD x 2
    Storage #2WD Blue 4TB x 2
    CPU CoolerCoolerMaster Hyper212
    CaseCircle CC821
    Power SupplyCorsair CV550
    Keyboard Logitech Wireless
    Mouse Logitech Wireless
    OS Windows 10/ Ubuntu Studio Dual boot

    Join Date
    May 2021
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Boot issue: Z390-f

    After over a year of flawless service, I suddenly started getting a memory error on boot. BIOS beeps indicated a memory problem and the DRAM light remained lit. Black screen of death! Because of the lockdown, could not find a service center to fix the problem.

    I cleaned all the DRAM slots and tried again - no luck. After over a week, I tried starting up again and this time I got the BIOS screen, was asked to save settings and restart. I did and it worked! I reinserted all 4 memory DIMMs and booted into the OS (Ubuntu Studio Linux). When I tried restarting the computer next morning the problem had returned. Clearing and re-saving the BIOS got me in but restarting took me back to square one! Frustrating!

    I changed the BIOS battery to a brand new Duracell branded one. Now I get a different error message on clearing the BIOS and bootin (see attached).

    "SATA mode selection must be changed to RAID mode"

    I go in to setup and choose 'optimized defaults' and set boot order. Only the main SSD is connected all other drives have been removed.

    Now it doesnt boot at all! Remains stuck on the boot screen! Restart the PC and I get the memory error beeps! Clear the BIOS and I get the same "RAID message"!

    What is happening?

    Configuration:
    Motherboard - ASUS RoG STrIX Z390-F Gaming
    CPU - intel 8700K
    SSD - 500GB (Ubuntu Studio OS)
    Graphics card - RTX 3060 Ti
    RAM - 4 x Gskill 16GB
    Detailed configuration:
    https://pcpartpicker.com/list/bJgg7X

    Graphics Card and all Hard drives disconnected for testing. Only boot SSD.
    Miniatura de Adjuntos Miniatura de Adjuntos IMG_20210530_160322392.jpg  

    Last edited by dharmaa; 06-05-2021 at 02:11 AM. Reason: Added Pcpartspicker link for configuration

  2. #2
    TeamROG Moderator Array xeromist PC Specs
    xeromist PC Specs
    Laptop (Model)Intel NUC laptop LAPQC71D
    MotherboardROG Crosshair VIII Dark Hero
    ProcessorAMD 5800X
    Memory (part number)32GB G.Skill Ripjaws V 3600
    Graphics Card #1ROG Strix RTX3090Ti
    Sound CardSound Blaster Z
    MonitorAORUS FV43U
    Storage #1Samsung 970 Pro 512GB
    CPU CoolerCustom loop
    CaseBeQuiet Dark Base Pro 900 V2
    Power SupplyCorsair HX1000
    Keyboard ROG Strix Flare II Animate
    Mouse ROG Chakram X
    Headset Steelseries Arctis Pro Wireless
    Mouse Pad ROG Scabbard
    Headset/Speakers Logitech z906 5.1
    Network RouterpfSense/OPNsense
    xeromist's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Reputation
    411
    Posts
    8,435

    Try booting with one stick of memory and you may also want to try changing the SATA mode selection to see if that does anything.
    * Support disease research with Folding@Home *

    < < < Click the drop-down above my avatar for my PC specs!

  3. #3
    New ROGer Array dharmaa PC Specs
    dharmaa PC Specs
    MotherboardASUS ROG Strix 390-F Gaming
    ProcessorIntel i7 8700K
    Memory (part number)F4-3200C16S-16GVK x 4
    Graphics Card #1MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS 4G
    MonitorBenq gw2780 x 2
    Storage #1Samsung EVO 870 SSD x 2
    Storage #2WD Blue 4TB x 2
    CPU CoolerCoolerMaster Hyper212
    CaseCircle CC821
    Power SupplyCorsair CV550
    Keyboard Logitech Wireless
    Mouse Logitech Wireless
    OS Windows 10/ Ubuntu Studio Dual boot

    Join Date
    May 2021
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Quote Originally Posted by xeromist View Post
    Try booting with one stick of memory and you may also want to try changing the SATA mode selection to see if that does anything.
    I already tried that last week. Booted with each DIMM individually and then with all of them together.

    It does boot to Ubuntu successfully. However problem recurs when I restart.

    Will try to play with the SATA mode settings.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •