Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    ROG Guru: Green Belt Array skellattarr PC Specs
    skellattarr PC Specs
    MotherboardCrosshair viii hero
    ProcessorRyzen 9 3950x
    Memory (part number)G.SKILL Trident Z RGB 64GB 4X16 3200MHZ
    Graphics Card #1rog strix gtx 1080
    Sound Cardcreative sound blaster ae-5
    Monitoracer 28inch 4k
    Storage #1Samsung 960 evo 1tb m.2/Mushkin Reactor 1tb ssd
    Storage #23x 3tb hhd/segate 10TB drive
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H115i
    CaseThermaltake veiw 71 case
    Power Supplycorsair 1200w
    Keyboard Corsair k95 rgb
    Mouse corsair m65 pro rgb
    Mouse Pad corsair mm800 rgb polaris
    Headset/Speakers logitech 5.1
    OS windows 10 pro
    skellattarr's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Reputation
    20
    Posts
    668

    does the crosshair vi hero have tpm 2.0

    my x-wife has the crosshair vi hero and i would like to know if that board has TPM 2.0 so she can run windows 11
    amd ryzen 9 3950x
    CROSSHAIR Viii hero
    Corsair Hydro Series H115i
    G.SKILL Trident Z 3200mhz 64gb 4x16 timings 16,18,18,38
    asus rog strix gtx 1080
    TOSHIBA 3TB hdd 3x a total of 9tb, 10 tb hdd and a 1tb mushkin ssd
    corsair axi 1200i 1200 watt psu
    thermal take view 71 case

  2. #2
    ROG Guru: Brown Belt Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    Laptop (Model)FA506IU-AL130T x 2
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36 Samsung B-Die
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 11 64bit Pro
    Network RouterPfSence Intel i5-10210U 6 Port
    Accessory #1 TP-Link Gigabit 8&6 Port Switches

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    65
    Posts
    1,252

    Yes, it does have provision for 1 x TPM header.

    You can without the header filled, enable via BIOS, as follows.

    Enter BIOS, Advanced mode.

    Navigate to
    Advanced Menu -> AMD fTPM Configuartion
    TPM Device Selection: Firmware TPM

    Save & Exit

    I have tested this on 3700x CH6 and meets windows 11 TPM requirements. Also tested 1800x, B350 and 3900x CH8 all working as meeting windows 11 TPM requirements without filling a TPM header.

    Hope you find this helpful.
    Last edited by RedSector73; 06-27-2021 at 04:41 AM.

  3. #3
    ROG Member Array BuddyW PC Specs
    BuddyW PC Specs
    MotherboardTUF B550m-Plus
    Processor3700X
    Memory (part number)GSkill 3200: F4-3200C14-8GFX
    Graphics Card #1Power Color RX5700XT Red Dragon
    Sound CardRealtek S1200a
    CPU CoolerCoolerMaster LM240
    CaseCoolerMaster N200
    Power SupplyCorsair RM650x
    OS Win10 Pro

    Join Date
    May 2021
    Reputation
    21
    Posts
    24

    Quote Originally Posted by skellattarr View Post
    my x-wife has the crosshair vi hero and i would like to know if that board has TPM 2.0 so she can run windows 11
    Hardware TPM modules are impossible to find now and prices show it. But any Ryzen CPU has an fTPM that is TPM 2.0 compliant with up-to-date BIOS. But if using a gen 1 CPU (like 1700/1800x) your processor is unsupported for Win11 even though it supports TPM 2.0.

    Check for compatibility with MS's app:
    https://www.microsoft.com/en-us/windows/windows-11

    Scroll down to find the PC Health Check app link. It will say if compatible and why if not.

    Intel's 7th and 8th gen CPU's are also showing as unsupported. Including Ryzen 1st gen that's a huge chunk of installed base MS is ruling out apparently arbitrarily. We've still got several months till we'll get a chance to run it for real, so it's possible to change in that time.
    Last edited by BuddyW; 06-27-2021 at 07:07 PM.

  4. #4
    ROG Guru: Brown Belt Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    Laptop (Model)FA506IU-AL130T x 2
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36 Samsung B-Die
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 11 64bit Pro
    Network RouterPfSence Intel i5-10210U 6 Port
    Accessory #1 TP-Link Gigabit 8&6 Port Switches

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    65
    Posts
    1,252

    Quote Originally Posted by BuddyW View Post
    Including Ryzen 1st gen that's a huge chunk of installed base MS is ruling out apparently arbitrarily. We've still got several months till we'll get a chance to run it for real, so it's possible to change in that time.
    Strange I have it working on 1800x ?

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Quote Originally Posted by RedSector73 View Post
    Yes, it does have provision for 1 x TPM header.

    You can without the header filled, enable via BIOS, as follows.

    Enter BIOS, Advanced mode.

    Navigate to
    Advanced Menu -> AMD fTPM Configuartion
    TPM Device Selection: Firmware TPM

    Save & Exit

    I have tested this on 3700x CH6 and meets windows 11 TPM requirements. Also tested 1800x, B350 and 3900x CH8 all working as meeting windows 11 TPM requirements without filling a TPM header.

    Hope you find this helpful.
    Thank you so much, it works for me.

  6. #6
    ROG Member Array BuddyW PC Specs
    BuddyW PC Specs
    MotherboardTUF B550m-Plus
    Processor3700X
    Memory (part number)GSkill 3200: F4-3200C14-8GFX
    Graphics Card #1Power Color RX5700XT Red Dragon
    Sound CardRealtek S1200a
    CPU CoolerCoolerMaster LM240
    CaseCoolerMaster N200
    Power SupplyCorsair RM650x
    OS Win10 Pro

    Join Date
    May 2021
    Reputation
    21
    Posts
    24

    Quote Originally Posted by RedSector73 View Post
    Strange I have it working on 1800x ?
    It's the CPU's that aren't 'supported' with Windows 11. Go get that health check tool and see if it says you're ready to upgrade. TPM 2.0 itself works fine once I enabled the fTPM in my 1700 CPU also, but the tool says the CPU's not supported.

    I've been reading that CPU generation is a 'soft' requirement. At update time we'll be informed that it's 'not advised' to update to Win11 but we can go ahead and update anyway with 1st gen Ryzen. There's no indication why the cut-off is set there, maybe they just had to start somewhere.
    Last edited by BuddyW; 06-28-2021 at 12:49 PM.

  7. #7
    ROG Guru: Brown Belt Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    Laptop (Model)FA506IU-AL130T x 2
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36 Samsung B-Die
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 11 64bit Pro
    Network RouterPfSence Intel i5-10210U 6 Port
    Accessory #1 TP-Link Gigabit 8&6 Port Switches

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    65
    Posts
    1,252

    Ok so not TPM issue but a CPU issue. Yes that failed. Interesting.

    I only went as far testing TPM worked initially... my bad.
    Last edited by RedSector73; 06-28-2021 at 01:08 PM.

  8. #8
    ROG Guru: Green Belt Array skellattarr PC Specs
    skellattarr PC Specs
    MotherboardCrosshair viii hero
    ProcessorRyzen 9 3950x
    Memory (part number)G.SKILL Trident Z RGB 64GB 4X16 3200MHZ
    Graphics Card #1rog strix gtx 1080
    Sound Cardcreative sound blaster ae-5
    Monitoracer 28inch 4k
    Storage #1Samsung 960 evo 1tb m.2/Mushkin Reactor 1tb ssd
    Storage #23x 3tb hhd/segate 10TB drive
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H115i
    CaseThermaltake veiw 71 case
    Power Supplycorsair 1200w
    Keyboard Corsair k95 rgb
    Mouse corsair m65 pro rgb
    Mouse Pad corsair mm800 rgb polaris
    Headset/Speakers logitech 5.1
    OS windows 10 pro
    skellattarr's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Reputation
    20
    Posts
    668

    bummer the cpu is not supported she is just going to have to stick with windows 10 so she doesn't run into problems thanks for the info
    amd ryzen 9 3950x
    CROSSHAIR Viii hero
    Corsair Hydro Series H115i
    G.SKILL Trident Z 3200mhz 64gb 4x16 timings 16,18,18,38
    asus rog strix gtx 1080
    TOSHIBA 3TB hdd 3x a total of 9tb, 10 tb hdd and a 1tb mushkin ssd
    corsair axi 1200i 1200 watt psu
    thermal take view 71 case

  9. #9
    ROG Guru: Green Belt Array
    Join Date
    Feb 2019
    Reputation
    129
    Posts
    665

    Whats funny is it told me my X299 rig wasnt compliant but just had to enable the TPM that is embedded, no chip to buy but it gives you a link to buy new gear that support it! LOL

  10. #10
    ROG Guru: Brown Belt Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    Laptop (Model)FA506IU-AL130T x 2
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36 Samsung B-Die
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 11 64bit Pro
    Network RouterPfSence Intel i5-10210U 6 Port
    Accessory #1 TP-Link Gigabit 8&6 Port Switches

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    65
    Posts
    1,252

    Quote Originally Posted by skellattarr View Post
    bummer the cpu is not supported she is just going to have to stick with windows 10 so she doesn't run into problems thanks for the info
    It will install windows 11, as Gen 1 Ryzen, meets the soft limits from what I have read. Why said interesting is that, the gen1 not 'yes' supported and strange as Gen 2 is.

    Gen 2 is just + Version of Gen 1 ... so I think this is interesting/strange and unlikely to be a real issue but have to wait n see.
    Last edited by RedSector73; 06-30-2021 at 06:58 AM.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •