Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2021
    Reputation
    10
    Posts
    2

    AMD CPU and AMD RAID compatibility, at least, on ROG STRIX 470-F motherboard

    Hey, wasn't able to find any mention of this, but here's the problem.

    There's a motherboard ROG STRIX 470-F GAMING for AMD processors.

    https://rog.asus.com/motherboards/ro...l/helpdesk_cpu

    The motherboard has a an on-board AMD RAID controller, which offers level 0, 1, 10. It works, at least with Ryzen 7 1700 processors.

    After a planned upgrade to Ryzen 7 5800x, which is listed as supported on the URL above contingent on BIOS updated past or equal version 5809, it works in general, except the AMD RAID. The BIOS POST screen just doesn't show up. I ensured that the RAID is selected as the SATA mode in BIOS. I also went ahead and applied a few earlier BIOS versions than the last one, yet new enough to be higher than the one that is listed as supporting this CPU first. Same result.

    But it takes just to remove the 5800x and put the 1700 back in and the AMD RAID POST menu magically appears on the next boot after setting the SATA to RAID. And on the opposite side, just remove the 1700 and put the 5800x and no RAID for ya.

    I reviewed the FAQs and documentation on top of searching the forums, although I haven't read every word, at the very least I've read everything with keywords like RAID, CPU, compatibility and so on. There is a weird statement in the RAID manual one can download from one of the links from the URL above that says, I quote, "Due to CPU behavior, CPU RAID functions with Intel® CPU RSTe only supports Intel®Core™ X-series Processors (6-core or above) and Intel® SSD modules."

    Although it's not related to my situation at all, it hints that as a phenomenon CPU and RAID BIOS incompatibility can be observed.

    Overall, I feel disappointed but at least I've ordered an external PCIe RAID card and will have to rebuild the array & restore from backups so I can use the CPU I bought.

    Everyone else in a similar situation -- beware.

  2. #2
    ROG Guru: Brown Belt Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    Laptop (Model)FA506IU-AL130T x 2
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36 Samsung B-Die
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    42
    Posts
    1,221

    It sounds like an issue for Asus BIOS guys. I would be raising a support ticket and seeing if you can get the information to them.

    Were you running latest BIOS ?
    I dont use this board, but stopped using RAID long time ago. NVMe is more than fast enough without extra layer RAID. The only place RAID wins is benchmarks, in the real world not been able to feel a difference and I dropped using it becuase of this and setting up backup drive is just as easy and cloud storage if you need offsite additional protection. I have trouble seeing why I would want to use RAID in the last five years.
    Last edited by RedSector73; 06-29-2021 at 12:35 AM.

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2021
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Just a follow up. I bought an external highpoint SATA RAID controller, RocketRAID 640L, backed up the OS from the AMD RAID while with the old CPU, moved the disks, created a mirror and restored from backup (with all the necessary steps for RAID drivers).

    Also I updated to the newest BIOS version released this month, the problem is still there. The AMD RAID BIOS just won't show up with the processor as in the OP.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •