Page 2 of 2 FirstFirst 1 2
Results 11 to 17 of 17
  1. #11
    New ROGer Array nezff PC Specs
    nezff PC Specs
    MotherboardAsus ROG Strix z590a wifi
    ProcessorIntel i7 11700k
    Memory (part number)Corsair 32MB 3200 CMW32GX4M2C3200C16
    Graphics Card #1EVGA RTX 2080 Super FTW 3 Ultra
    MonitorSamsung G7 Faker 27"
    Storage #1Samsung 970 Pro 512GB M.2
    Storage #2Samsung 860 Evo 2TB and 1TB
    CPU CoolerCorsair H150i Pro XT 360mm
    CaseLian Li PC011 Dynamic
    Power SupplyCorsair Rmx 1000x
    Keyboard Corsair K70 RGB
    Mouse Corsair M65 RGB elite
    Headset Corsair Void Pro
    Mouse Pad Corsair
    OS Windows 10 64

    Join Date
    Jul 2020
    Reputation
    10
    Posts
    44

    Here ya go: video showing you exactly what is going on.

    https://youtu.be/7qiJTIcVKtE

  2. #12
    ROG Guru: White Belt Array
    Join Date
    Dec 2013
    Reputation
    19
    Posts
    113

    The audio is not working(3.5mm), your audio is now coming via usb port. I know it is confusing because they call the new audio "USB". The 3.5mm should work without any drivers installed other than Windows default drivers. At least it does for me on z590 Apex and z590 Hero which use the same drivers from what I can see looking at your MB info. It looks to me like you have a defective product. But maybe I am missing something.

    You are not getting audio via the 3.5mm that is what I meant by when I asked is the audio working and it sounds like it never has.

    Edit I first disabled USB audio in the bios and couldn't figure out why my 3.5mm was working. That is why them calling it USB Audio was confusing to me
    Last edited by bscool; 07-13-2021 at 04:13 PM.

  3. #13
    New ROGer Array nezff PC Specs
    nezff PC Specs
    MotherboardAsus ROG Strix z590a wifi
    ProcessorIntel i7 11700k
    Memory (part number)Corsair 32MB 3200 CMW32GX4M2C3200C16
    Graphics Card #1EVGA RTX 2080 Super FTW 3 Ultra
    MonitorSamsung G7 Faker 27"
    Storage #1Samsung 970 Pro 512GB M.2
    Storage #2Samsung 860 Evo 2TB and 1TB
    CPU CoolerCorsair H150i Pro XT 360mm
    CaseLian Li PC011 Dynamic
    Power SupplyCorsair Rmx 1000x
    Keyboard Corsair K70 RGB
    Mouse Corsair M65 RGB elite
    Headset Corsair Void Pro
    Mouse Pad Corsair
    OS Windows 10 64

    Join Date
    Jul 2020
    Reputation
    10
    Posts
    44

    Here is a pic of the only things in my bios relevant to audio





  4. #14
    New ROGer Array nezff PC Specs
    nezff PC Specs
    MotherboardAsus ROG Strix z590a wifi
    ProcessorIntel i7 11700k
    Memory (part number)Corsair 32MB 3200 CMW32GX4M2C3200C16
    Graphics Card #1EVGA RTX 2080 Super FTW 3 Ultra
    MonitorSamsung G7 Faker 27"
    Storage #1Samsung 970 Pro 512GB M.2
    Storage #2Samsung 860 Evo 2TB and 1TB
    CPU CoolerCorsair H150i Pro XT 360mm
    CaseLian Li PC011 Dynamic
    Power SupplyCorsair Rmx 1000x
    Keyboard Corsair K70 RGB
    Mouse Corsair M65 RGB elite
    Headset Corsair Void Pro
    Mouse Pad Corsair
    OS Windows 10 64

    Join Date
    Jul 2020
    Reputation
    10
    Posts
    44

    thank you to everyone that attempted to help me with this issue. Means alot. In the end, it was a simple motherboard swap. Amazon was nice enough to send me a brand new Strix z590a wifi. Got it in two days and swapped it this morning and voila!






  5. #15
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2021
    Reputation
    10
    Posts
    3

    I am sorry you swapped out the motherboard. I had to do the same recently for a defect affecting the boot process of the computer. In your case though you did not show in the video your BIOS settings. If USB Audio is disabled in the BIOS you will not see any Realtek device in the Sound Playback list you showed. If you enable USB Audio in the BIOS settings you will see Realtek devices in the Windows Sound list that you showed in your video. I just tested this on my Asus ROG Strix Z590 A Gaming motherboard. This setting appears to be Enabled by default which is why when you swapped to a new motherboard everything worked for you. Perhaps you disabled it on the previous motherboard and did not realize it, or if you had not been in the BIOS it was somehow Disabled from the factory.

    Did not see earlier your post #13 where you may have shown the BIOS settings but the picture does not show in this forum thread.
    Last edited by wordsworth; 08-01-2021 at 10:51 PM.

  6. #16
    ROG Guru: Yellow Belt Array Zardoc PC Specs
    Zardoc PC Specs
    MotherboardASUS ROG Strix Z590-A Gaming WiFi 6 Intel® Z590 LGA 1200 PCIe 4.0
    ProcessorIntel® Core™ i7-11700 Processor 16M Cache, up to 4.90 GHz
    Memory (part number)Corsair Vengeance LPX 32GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Memory Kit - Black (CMK16GX4M2B3200C16)
    Graphics Card #1ASUS Dual GeForce RTX™ 2070 OC edition 8GB GDDR6 Clock 1410 MHz Memory Clock 1750 MHz
    Sound CardOnbard Realtek 4080
    MonitorLG 27UK850-W 27'' 4K UHD IPS
    Storage #1Samsung 980 pro M.2 256 GB Pcie Gen 4.0
    Storage #2Samsung 970 Evo M.2 2280 2tb Pcie Gen3. X4
    CPU CoolerCryorig H7 Tower Cooler For AMD/Intel CPU
    CaseFractal Design Define R5 ATX Mid Tower Window Case Titanium 2X5.25 1X3.5 8X3.5IN
    Power SupplyCorsair AXi Series AX860i Digital 860W 80 PLUS
    Keyboard Logitech K800
    Mouse Logitech 705
    Headset/Speakers Klipsch THX
    OS Win 10 Ent 19043
    Network RouterAsus RT-AC86U

    Join Date
    Apr 2013
    Reputation
    47
    Posts
    137

    It was not disabled. That's the first thing you check. I helped this user with his problems.

  7. #17
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2021
    Reputation
    10
    Posts
    3

    I did not see that help and if it was via PM or in another thread would not see it here.

Page 2 of 2 FirstFirst 1 2

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •