Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1
    New ROGer Array djregehr PC Specs
    djregehr PC Specs
    MotherboardROG Crosshair VIII Dark Hero
    ProcessorAMD Ryzen 5950x
    Memory (part number)Crucial Ballistix MAX RGB 4000 Mhz 32 GB BLM2K16G40C18U4BL
    Graphics Card #1MSI 2080 Gaming Trio
    Monitor(2) LG GSM5B09 27" 4k
    Storage #1Samsung 980 Pro (1 TB)
    Storage #2Samsung 970 Evo Plus (1 TB)
    CPU CoolerEK-AIO Elite 360
    CasePhanteks 500D
    Power SupplyAsus Rog Thor 1200
    Keyboard Razer Pro Type
    Mouse Logitech
    OS Windows 10

    Join Date
    Jun 2019
    Reputation
    10
    Posts
    10

    Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero 5950x RAM issues

    My current build:

    Asus ROG Crosshair VIII Hero BIOS v.3601
    Ryzen 5950x
    Crucial Ballistix Max RGB 4000 Mhz 32GB (2 x 16GB) CL18 18-19-19-39 1.35v
    MSI 2080 Gaming Trio
    Asus ROG Thor 1200 PSU
    EK-AIO Elite 360
    Samsung 980 Pro (1TB)
    Samsung 970 Evo Plus (1 TB)
    SK Hynix Gold P31 (1 TB)

    I am having memory issues and seek advice!

    I originally bought G.Skill Trident Z Neo 3800 Mhz 32GB (4x8GB) CL14 14-16-16-36 1.5v and it would not boot in DOCP. It would boot in auto mode, but would crash repeatedly. I reseated the memory with the same results. I called G.Skill and they told me to RMA the memory. I went over the QVL that ASUS provided and purchased Crucial Ballistix Max RGB 4000 Mhz 32GB (2 x 16GB) CL18 18-19-19-39 1.35v. Same results as before.

    I do have a G.Skill Trident Z 3600 Mhz (4x8GB) CL17 17-18-18-38 1.35v that I can run in DOCP mode at speed, but it won't give me anything more. Precision Boost enabled and it crashes.

    In other words, the BIOS is on loaded optimal settings and any changes it will crash. Where do I go next? Currently running at 2666 Mhz. I have built many computers, but this one is providing issues. I have been running Intel, so this is my first AMD build since Athlon64. I'm not an expert, but I'm not a novice either.

    My motherboard has posted 0d, F9, 00 codes. Sometimes it reboots with fans on high and nothing. I have to unplug it. CPU Temps are running between 38 - 42 Celsus.

    HELP!

  2. #2
    ROG Member Array Monster212KB PC Specs
    Monster212KB PC Specs
    MotherboardAsus Rog X570 Impact
    ProcessorRyzen 9 5900x
    Memory (part number)Trident z 32gb 3200 CL14
    Graphics Card #1Asus strix 6800xt
    MonitorMSI 34inch ultrawide 1440p 144mhz
    Storage #1sabrent rocket 1tb nvme
    Storage #24tb Western Digital
    CPU CoolerNoctua u9s
    CasePhantek p200a
    Power SupplyCorsair 850w
    Keyboard MSI RGB Gaming
    Mouse MSI RGB Gaming
    OS Windows 10
    Monster212KB's Avatar
    Join Date
    Oct 2019
    Reputation
    10
    Posts
    10

    I have the same issue with my asus x570 impact dtx motherboard, tried other ram same thing..I have tried everything.. hope someone answers your question

  3. #3
    New ROGer Array djregehr PC Specs
    djregehr PC Specs
    MotherboardROG Crosshair VIII Dark Hero
    ProcessorAMD Ryzen 5950x
    Memory (part number)Crucial Ballistix MAX RGB 4000 Mhz 32 GB BLM2K16G40C18U4BL
    Graphics Card #1MSI 2080 Gaming Trio
    Monitor(2) LG GSM5B09 27" 4k
    Storage #1Samsung 980 Pro (1 TB)
    Storage #2Samsung 970 Evo Plus (1 TB)
    CPU CoolerEK-AIO Elite 360
    CasePhanteks 500D
    Power SupplyAsus Rog Thor 1200
    Keyboard Razer Pro Type
    Mouse Logitech
    OS Windows 10

    Join Date
    Jun 2019
    Reputation
    10
    Posts
    10

    I guess misery finds company. I just like to get it up and running. Not looking for OC. Just an Intel version of XMP. How does one underclock memory if 4000 Mhz doesn't work? I guess I can put the 3600 back in, but it still runs at 2666. Something seems off.

  4. #4
    New ROGer Array djregehr PC Specs
    djregehr PC Specs
    MotherboardROG Crosshair VIII Dark Hero
    ProcessorAMD Ryzen 5950x
    Memory (part number)Crucial Ballistix MAX RGB 4000 Mhz 32 GB BLM2K16G40C18U4BL
    Graphics Card #1MSI 2080 Gaming Trio
    Monitor(2) LG GSM5B09 27" 4k
    Storage #1Samsung 980 Pro (1 TB)
    Storage #2Samsung 970 Evo Plus (1 TB)
    CPU CoolerEK-AIO Elite 360
    CasePhanteks 500D
    Power SupplyAsus Rog Thor 1200
    Keyboard Razer Pro Type
    Mouse Logitech
    OS Windows 10

    Join Date
    Jun 2019
    Reputation
    10
    Posts
    10

    Please don't highjack threads. If you want it, great. Seems like a bit of overkill at 128 GB. I would just like the memory to work at this moment.

  5. #5
    ROG Member Array Monster212KB PC Specs
    Monster212KB PC Specs
    MotherboardAsus Rog X570 Impact
    ProcessorRyzen 9 5900x
    Memory (part number)Trident z 32gb 3200 CL14
    Graphics Card #1Asus strix 6800xt
    MonitorMSI 34inch ultrawide 1440p 144mhz
    Storage #1sabrent rocket 1tb nvme
    Storage #24tb Western Digital
    CPU CoolerNoctua u9s
    CasePhantek p200a
    Power SupplyCorsair 850w
    Keyboard MSI RGB Gaming
    Mouse MSI RGB Gaming
    OS Windows 10
    Monster212KB's Avatar
    Join Date
    Oct 2019
    Reputation
    10
    Posts
    10

    Quote Originally Posted by djregehr View Post
    I guess misery finds company. I just like to get it up and running. Not looking for OC. Just an Intel version of XMP. How does one underclock memory if 4000 Mhz doesn't work? I guess I can put the 3600 back in, but it still runs at 2666. Something seems off.

    I have same memory crucial ballistix max rgb 4000 and trident z cl14 neither will work with xmp or even manually setting timing nothing works its annoying

  6. #6
    ROG Guru: Brown Belt Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    Laptop (Model)FA506IU-AL130T x 2
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36 Samsung B-Die
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    42
    Posts
    1,220

    Quote Originally Posted by djregehr View Post
    I guess misery finds company. I just like to get it up and running. Not looking for OC. Just an Intel version of XMP. How does one underclock memory if 4000 Mhz doesn't work? I guess I can put the 3600 back in, but it still runs at 2666. Something seems off.
    Check you have placed the RAM in slots 2 & 4 from the CPU.
    Check you have both EATX connectors, top of motherboard left of CPU, connected.

    Select DOCP like this
    Click image for larger version. 

Name:	asus-x470-board-645x484.jpg 
Views:	0 
Size:	46.6 KB 
ID:	89422

    You can also try manual SOC voltage 1.05v for 2xdimms. Did you ever try earlier BIOS ?
    Last edited by RedSector73; 07-22-2021 at 11:27 PM.

  7. #7
    ROG Member Array Monster212KB PC Specs
    Monster212KB PC Specs
    MotherboardAsus Rog X570 Impact
    ProcessorRyzen 9 5900x
    Memory (part number)Trident z 32gb 3200 CL14
    Graphics Card #1Asus strix 6800xt
    MonitorMSI 34inch ultrawide 1440p 144mhz
    Storage #1sabrent rocket 1tb nvme
    Storage #24tb Western Digital
    CPU CoolerNoctua u9s
    CasePhantek p200a
    Power SupplyCorsair 850w
    Keyboard MSI RGB Gaming
    Mouse MSI RGB Gaming
    OS Windows 10
    Monster212KB's Avatar
    Join Date
    Oct 2019
    Reputation
    10
    Posts
    10

    Quote Originally Posted by RedSector73 View Post
    Check you have placed the RAM in slots 2 & 4 from the CPU.
    Check you have both EATX connectors, top of motherboard left of CPU, connected.

    Select DOCP like this
    Click image for larger version. 

Name:	asus-x470-board-645x484.jpg 
Views:	0 
Size:	46.6 KB 
ID:	89422

    You can also try manual SOC voltage 1.05v for 2xdimms. Did you ever try earlier BIOS ?
    I will try the soc voltage, I have tried older bios and newest, it's so weird I have check the internet others seem to be having the same issues, but not fix, so hoping the soc increase will work..

  8. #8
    New ROGer Array djregehr PC Specs
    djregehr PC Specs
    MotherboardROG Crosshair VIII Dark Hero
    ProcessorAMD Ryzen 5950x
    Memory (part number)Crucial Ballistix MAX RGB 4000 Mhz 32 GB BLM2K16G40C18U4BL
    Graphics Card #1MSI 2080 Gaming Trio
    Monitor(2) LG GSM5B09 27" 4k
    Storage #1Samsung 980 Pro (1 TB)
    Storage #2Samsung 970 Evo Plus (1 TB)
    CPU CoolerEK-AIO Elite 360
    CasePhanteks 500D
    Power SupplyAsus Rog Thor 1200
    Keyboard Razer Pro Type
    Mouse Logitech
    OS Windows 10

    Join Date
    Jun 2019
    Reputation
    10
    Posts
    10

    Quote Originally Posted by RedSector73 View Post
    Check you have placed the RAM in slots 2 & 4 from the CPU.
    Check you have both EATX connectors, top of motherboard left of CPU, connected.

    Select DOCP like this
    Click image for larger version. 

Name:	asus-x470-board-645x484.jpg 
Views:	0 
Size:	46.6 KB 
ID:	89422

    You can also try manual SOC voltage 1.05v for 2xdimms. Did you ever try earlier BIOS ?
    I have not tried an earlier BIOS. Maybe that would be something to try. The EATX connectors and all firmly seated. I currently have the DIMM's in A1 & B1. Is that correct?

    I have selected DOCP as you have pictured. But if the BCLK Frequency is auto populated to 4000 Mhz, it will not work. That must be set at AUTO, which decreases the speed to 2666 Mhz.

    I would take pics of my BIOS if I knew how.

  9. #9
    ROG Member Array D_BRASCO PC Specs
    D_BRASCO PC Specs
    MotherboardASUS ROG CH8DH
    ProcessorAMD Ryzen 9 5950x
    Memory (part number)64GB G.Skill F4-3600C16D-32GTZNC
    Graphics Card #1NVIDIA Geforce 3090 FE
    Storage #1Seagate FireCuda 520 2TB PCIe Gen4
    Storage #2Seagate FireCuda 520 2TB PCIe Gen4
    CPU CoolerEK Custom loop
    CaseLian Li Dynamic 011 XL ROG
    Power SupplyCorsair AX1200I
    Keyboard Corsair K95
    Mouse Elecom HUGE
    Headset/Speakers Logitech Z5500
    OS Windows 10 PRO
    Network RouterAsus RT-AC1900P
    Accessory #1 Toshiba HDWG180 (5090A05KFBEG)
    Accessory #2 Hitachi HDS724040ALE640 (PKV331P1GN0EDY)

    Join Date
    Aug 2020
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Very few have gotten a 5000 chip to boot at 4000mhz. The only way is winning the infinity fabric silicon lottery. You should be able to set the AI overclock tuner to Manual, then set Memory Freq to 3600-3800Mhz then manually set your timings in memory tab.

  10. #10
    ROG Guru: Brown Belt Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    Laptop (Model)FA506IU-AL130T x 2
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36 Samsung B-Die
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    42
    Posts
    1,220

    Quote Originally Posted by djregehr View Post
    I have not tried an earlier BIOS. Maybe that would be something to try. The EATX connectors and all firmly seated. I currently have the DIMM's in A1 & B1. Is that correct?

    I have selected DOCP as you have pictured. But if the BCLK Frequency is auto populated to 4000 Mhz, it will not work. That must be set at AUTO, which decreases the speed to 2666 Mhz.

    I would take pics of my BIOS if I knew how.
    A1 & B1 is slots 1 & 3 from CPU off memory.... which is not correct if this is the case and why you cant run DOCP.

    That pic, isn't by me, just from the net and typical one I use to explain DOCP. Mobile phone, take pic, upload.

    Honestly, ASUS should really look at why the BIOS does not simply tell a user you put it in the wrong slots when you enable DOCP, like say MSI boards do, would be much better user experience, than ha ha you got it wrong now ask for help num num ~IMO.
    Last edited by RedSector73; 07-23-2021 at 12:46 AM.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •