Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2013
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Question GT-AXE11000: How to Properly Use 2.5G WAN/LAN Port?

    Can anyone give a simple explanation of how to properly use the 2.5G port on this router? My understanding is that I need to connect my cable modem to the WAN port on the router just as you would on any ordinary router. I then run an Ethernet cable from the 2.5G port to my main gaming PC?

    Are the other LAN ports still functional, or does the 2.5G port replace one of the other ports? Or do I need to plug the cable modem into the 2.5G port as a WAN port? I've searched the setup guide and haven't been able to glean much from that paperwork.

    I'd like to use a second router plugged into an Ethernet switch connected to the GT-AXE1000 LAN 2 port to give more WiFi coverage to my home, but I'm not sure if that it possible. I believe it's called Ethernet backhaul? I do not want to use the wireless AiMesh option, I prefer all my devices be connect via Ethernet cables as much as possible.

    Thanks!

  2. #2
    ROG Guru: Brown Belt Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    Laptop (Model)FA506IU-AL130T x 2
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36 Samsung B-Die
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 11 64bit Pro
    Network RouterPfSence Intel i5-10210U 6 Port
    Accessory #1 TP-Link Gigabit 8&6 Port Switches

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    65
    Posts
    1,234

    You can have what is called a 'Wired repeater station' but will not work AiMesh (not an issue because you don't want that). I normally assign the wired repeater station a static IP on the main router. Static IP should be set outside of DHCP pooled assigned address range.

    2.5G network ports, it is my understanding, will only run at this speed, if they are capable, that is both connected NIC support this and the cable used, CAT6 (usally not crossover, may get away with CAT5 on shorter runs 'less than 5m to maybe ?10m?'). Not really confident about CAT 5 distances, stopped using it fair while ago, just off memory thing and less than 100m comes to mind without signal booster.
    Last edited by RedSector73; 07-29-2021 at 11:43 AM.

  3. #3
    ROG Guru: Orange Belt Array Saltgrass PC Specs
    Saltgrass PC Specs
    MotherboardMaximus XIII Hero
    Processori9 11900K
    Graphics Card #1EVGA RTX 3090 FTW
    Sound CardOn Board
    MonitorDell AW3420DW
    Storage #1Samsung 980 Pro 2 TB
    Storage #2Samsung 860 Pro 1 TB
    CPU CoolerCooler Master Hyper 212X
    CaseCooler Master
    Power SupplyAntec HCP Platinum 1000
    Keyboard ASUS Strix Flare
    Mouse ASUS Chakram
    Headset/Speakers Logitech wired 5.1
    OS Win 10 Pro
    Network RouterROG Rapture GT-AX11000/AXE11000
    Accessory #1 VR Headset
    Accessory #2 Saitek X52

    Join Date
    Jan 2014
    Reputation
    18
    Posts
    422

    I use it to get AX Wi-Fi speeds (2.4 Gbps) on my network to a 2.5 Gbps Ethernet port on a Desktop..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •