Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    ROG Junior Member Array Paul.keil PC Specs
    Paul.keil PC Specs
    MotherboardAsus X99 De-lux
    ProcessorIntel i7-5930k
    Memory (part number)Corsair Vengeance LPX 64 GB
    Graphics Card #1Asus GTX 950
    Sound CardCreative X-fi Champion series
    MonitorSamsung S24D590L
    Storage #1WD 3TB
    Storage #2Samsung SM951
    CPU CoolerCorsair H110i GT 280
    CaseCorsair Obsidian 750D
    Power SupplyCorsair HX 850
    Headset/Speakers Creative G5
    OS Windows 10
    Network RouterAsus N66u

    Join Date
    Oct 2015
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Thumbs up Firmware 3801 on Crosshair VIII Hero WF

    Just loaded firmware 3801
    No SATA drives inc DVD drive , not listed in system ,device manager
    External USB item all working Ok
    any one having same problem any fix apart from reloading older firmware

  2. #2
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jan 2019
    Reputation
    55
    Posts
    68

    Quote Originally Posted by Paul.keil View Post
    Just loaded firmware 3801
    No SATA drives inc DVD drive , not listed in system ,device manager
    External USB item all working Ok
    any one having same problem any fix apart from reloading older firmware
    Hi, I am using BIOS 3801 on a C8F and my SATA device is behaving as expected from what I can see. I have a 4TB 860 EVO.
    I suggest for you to try and reset the bios settings with the hardware button, and then load the optimized defaults without touching any other setting, and see if you can see again your SATA devices like that.
    It is also known that even a slight variation on the BCLK will cause the SATA devices to fail or be unavailable, so ensure that your BCLK is set to Auto or 100.

  3. #3
    ROG Junior Member Array Paul.keil PC Specs
    Paul.keil PC Specs
    MotherboardAsus X99 De-lux
    ProcessorIntel i7-5930k
    Memory (part number)Corsair Vengeance LPX 64 GB
    Graphics Card #1Asus GTX 950
    Sound CardCreative X-fi Champion series
    MonitorSamsung S24D590L
    Storage #1WD 3TB
    Storage #2Samsung SM951
    CPU CoolerCorsair H110i GT 280
    CaseCorsair Obsidian 750D
    Power SupplyCorsair HX 850
    Headset/Speakers Creative G5
    OS Windows 10
    Network RouterAsus N66u

    Join Date
    Oct 2015
    Reputation
    10
    Posts
    2

    https://rog.asus.com/forum/showthread.php?125303-Firmware-3801-on-Crosshair-VIII-Hero

    Quote Originally Posted by Kelutrel View Post
    Hi, I am using BIOS 3801 on a C8F and my SATA device is behaving as expected from what I can see. I have a 4TB 860 EVO.
    I suggest for you to try and reset the bios settings with the hardware button, and then load the optimized defaults without touching any other setting, and see if you can see again your SATA devices like that.
    It is also known that even a slight variation on the BCLK will cause the SATA devices to fail or be unavailable, so ensure that your BCLK is set to Auto or 100.
    Hi thanks for info Loaded optimized defaults as per suggest now all working Sata drives returned

  4. #4
    ROG Enthusiast Array 78Staff PC Specs
    78Staff PC Specs
    MotherboardCrossHair VIII Hero WiFI 3801
    ProcessorAMD Ryzen 5950X
    Memory (part number)GSkill Neo 4x16GB 3600
    Graphics Card #1PowerColor Radeon RX 5700XT
    MonitorViewSonic 38" VP3881
    Storage #1Sabrent Rocket 4 Plus 2TB
    Storage #2Samsung 860 Evo 4Tb x3
    CPU CoolerArtic Freezer II 420
    CasePhanteks P600S
    Power SupplySeasonic PX-1000
    Keyboard Logitech G915
    Mouse Logitech G Pro Wireless
    Headset Logitech G Pro X Wireless
    Headset/Speakers Creative Pebble V2
    Network RouterRT-AC88U
    Accessory #1 Asustor AS6604T & AS5304T
    Accessory #2 QNAP QSW-M2108-2C

    Join Date
    Nov 2020
    Reputation
    10
    Posts
    36

    3801 I also have issue with - lost USB mouse, and can't run at DCOP settings, have to load optimized defaults to boot. Even then, I lost USB Mouse. I reverted to 3703 still can only boot with optimized defaults - changing to DCOP fails to boot. Dropped again to 3601 with same result. 3801 has apparently done a number on my 5950X with 64GB . Basically running in Auto/non DCOP mode now and will fuss around with it this weekend I guess.

  5. #5
    ROG Enthusiast Array 78Staff PC Specs
    78Staff PC Specs
    MotherboardCrossHair VIII Hero WiFI 3801
    ProcessorAMD Ryzen 5950X
    Memory (part number)GSkill Neo 4x16GB 3600
    Graphics Card #1PowerColor Radeon RX 5700XT
    MonitorViewSonic 38" VP3881
    Storage #1Sabrent Rocket 4 Plus 2TB
    Storage #2Samsung 860 Evo 4Tb x3
    CPU CoolerArtic Freezer II 420
    CasePhanteks P600S
    Power SupplySeasonic PX-1000
    Keyboard Logitech G915
    Mouse Logitech G Pro Wireless
    Headset Logitech G Pro X Wireless
    Headset/Speakers Creative Pebble V2
    Network RouterRT-AC88U
    Accessory #1 Asustor AS6604T & AS5304T
    Accessory #2 QNAP QSW-M2108-2C

    Join Date
    Nov 2020
    Reputation
    10
    Posts
    36

    Quote Originally Posted by 78Staff View Post
    3801 I also have issue with - lost USB mouse, and can't run at DCOP settings, have to load optimized defaults to boot. Even then, I lost USB Mouse. I reverted to 3703 still can only boot with optimized defaults - changing to DCOP fails to boot. Dropped again to 3601 with same result. 3801 has apparently done a number on my 5950X with 64GB . Basically running in Auto/non DCOP mode now and will fuss around with it this weekend I guess.
    FWIW I sorted out my issue with 3801 - had to turn off the TPM Security setting option. After that, everything worked fine. Also seems to be running cooler under load than 3703 as well.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •