Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Hybrid View

  1. #1
    ROG Guru: Yellow Belt Array Zeroed85 PC Specs
    Zeroed85 PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XIII Hero - Z590
    ProcessorIntel i9 10900K - custom cooled
    Memory (part number)Dominator Platinum RGB 32GB 3866Mhz tuned
    Graphics Card #1ROG Strix 3080 OC - watercooled
    Sound CardSoundBlaster X AE-5
    MonitorAsus ROG PG349Q 34" 3440x1440 120hz G-Sync
    Storage #1Samsung 980 Pro 500GB, 860 Evo x 2,
    Storage #2Adata SX8200 Pro 1TB
    CPU CoolerCustom loop, EK PE 360, Corsair XR5 280 rads
    CasePhanteks Eclipse P600S
    Power SupplySeasonic Prime Ultra Platinum 1300W
    Keyboard Corsair K70 MK.2 SE
    Mouse Corsair Dark Core Pro wireless
    Headset Hifiman HE400i
    OS Win 11
    Accessory #1 Corsair Nexus

    Join Date
    Jun 2017
    Reputation
    12
    Posts
    214

    XIII Hero M.2_4 - SATA 5/6 sharing.

    I have an SSD currently on SATA port 5 and want to put an M.2 drive into M.2 slot 4. Does M.2_4 disable both SATA 5/6 ports?

    Click image for larger version. 

Name:	XIII PCIE config.png 
Views:	1 
Size:	123.9 KB 
ID:	89703
    Last edited by Zeroed85; 08-21-2021 at 09:04 AM.

  2. #2
    ROG Enthusiast Array Grimpak PC Specs
    Grimpak PC Specs
    MotherboardROG Maximus XIII Apex
    Processori9 11900f
    Graphics Card #1Watercooled MSI Vega 64 Airboost OC
    Sound CardSteelseries GameDac
    Storage #1WD SN850 500GB
    Storage #2Raid0'ed 2xWD SN550 1TB
    CPU CoolerModified EK-MLC Phoenix + Eisbaer aurora 360
    CaseCooler Master SL600M Black Edition
    Power SupplySeasonic Focus gold 1000w
    Keyboard Steelseries Apex Pro
    Mouse Steelseries Rival 710

    Join Date
    Jun 2020
    Reputation
    12
    Posts
    67

    yes. relocate to the other ports. use 1,2,3 or 4 instead. You will lose the ability of using the 3rd x16 slot tho.

    Now that I look, you're quite limited on the SATA IO. On the Apex at the very least. you can still use 5 ports with the x4 slot and the m.2_4 being used...

  3. #3
    ROG Guru: Yellow Belt Array Zeroed85 PC Specs
    Zeroed85 PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XIII Hero - Z590
    ProcessorIntel i9 10900K - custom cooled
    Memory (part number)Dominator Platinum RGB 32GB 3866Mhz tuned
    Graphics Card #1ROG Strix 3080 OC - watercooled
    Sound CardSoundBlaster X AE-5
    MonitorAsus ROG PG349Q 34" 3440x1440 120hz G-Sync
    Storage #1Samsung 980 Pro 500GB, 860 Evo x 2,
    Storage #2Adata SX8200 Pro 1TB
    CPU CoolerCustom loop, EK PE 360, Corsair XR5 280 rads
    CasePhanteks Eclipse P600S
    Power SupplySeasonic Prime Ultra Platinum 1300W
    Keyboard Corsair K70 MK.2 SE
    Mouse Corsair Dark Core Pro wireless
    Headset Hifiman HE400i
    OS Win 11
    Accessory #1 Corsair Nexus

    Join Date
    Jun 2017
    Reputation
    12
    Posts
    214

    Thing is I have a PCIe 1x sound card in 3rd PCIE slot. That blocks off SATA 3/4. I have SSD's on SATA 1,2 and 5 and an M.2 drive in M.2 slot 3. I can't use the top two M.2 slots because I'm on 10th gen proc...

  4. #4
    ROG Guru: Green Belt Array Saltgrass PC Specs
    Saltgrass PC Specs
    MotherboardMaximus XIII Hero
    Processori9 11900K
    Graphics Card #1EVGA RTX 3090 FTW
    Sound CardOn Board
    MonitorDell AW3420DW
    Storage #1Samsung 980 Pro 2 TB
    Storage #2Samsung 860 Pro 1 TB
    CPU CoolerCooler Master Hyper 212X
    CaseCooler Master
    Power SupplyAntec HCP Platinum 1000
    Keyboard ASUS Strix Flare
    Mouse ASUS Chakram
    Headset/Speakers Logitech wired 5.1
    OS Win 10 Pro
    Network RouterROG Rapture GT-AX11000/AXE11000
    Accessory #1 VR Headset
    Accessory #2 Saitek X52

    Join Date
    Jan 2014
    Reputation
    18
    Posts
    510

    Quote Originally Posted by Zeroed85 View Post
    I can't use the top two M.2 slots because I'm on 10th gen proc...
    Book doesn't say that, M.2_2 is available for PCIe 3.0 x4 with a 10th Gen Processor.

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Mar 2020
    Reputation
    10
    Posts
    15

    yes it is available with a 10th gen processor.. but... you will drop your x16 pcie slot to x8 if you put a drive in m.2_2...

  6. #6
    ROG Guru: Yellow Belt Array Zeroed85 PC Specs
    Zeroed85 PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XIII Hero - Z590
    ProcessorIntel i9 10900K - custom cooled
    Memory (part number)Dominator Platinum RGB 32GB 3866Mhz tuned
    Graphics Card #1ROG Strix 3080 OC - watercooled
    Sound CardSoundBlaster X AE-5
    MonitorAsus ROG PG349Q 34" 3440x1440 120hz G-Sync
    Storage #1Samsung 980 Pro 500GB, 860 Evo x 2,
    Storage #2Adata SX8200 Pro 1TB
    CPU CoolerCustom loop, EK PE 360, Corsair XR5 280 rads
    CasePhanteks Eclipse P600S
    Power SupplySeasonic Prime Ultra Platinum 1300W
    Keyboard Corsair K70 MK.2 SE
    Mouse Corsair Dark Core Pro wireless
    Headset Hifiman HE400i
    OS Win 11
    Accessory #1 Corsair Nexus

    Join Date
    Jun 2017
    Reputation
    12
    Posts
    214

    Well it just occurred to me that as the M.2 drive I want to put in as an OS drive I could just remove the current SSD OS drive from SATA 1 and move the storage SSD from SATA 5 to SATA 1. That would clear up SATA 5/6 and the M.2_4 slot conflict.

  7. #7
    ROG Enthusiast Array Grimpak PC Specs
    Grimpak PC Specs
    MotherboardROG Maximus XIII Apex
    Processori9 11900f
    Graphics Card #1Watercooled MSI Vega 64 Airboost OC
    Sound CardSteelseries GameDac
    Storage #1WD SN850 500GB
    Storage #2Raid0'ed 2xWD SN550 1TB
    CPU CoolerModified EK-MLC Phoenix + Eisbaer aurora 360
    CaseCooler Master SL600M Black Edition
    Power SupplySeasonic Focus gold 1000w
    Keyboard Steelseries Apex Pro
    Mouse Steelseries Rival 710

    Join Date
    Jun 2020
    Reputation
    12
    Posts
    67

    can't you move the sound card to the pcie x1 slot instead? should clear up all 4 sata ports that way.

  8. #8
    ROG Guru: Yellow Belt Array Zeroed85 PC Specs
    Zeroed85 PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XIII Hero - Z590
    ProcessorIntel i9 10900K - custom cooled
    Memory (part number)Dominator Platinum RGB 32GB 3866Mhz tuned
    Graphics Card #1ROG Strix 3080 OC - watercooled
    Sound CardSoundBlaster X AE-5
    MonitorAsus ROG PG349Q 34" 3440x1440 120hz G-Sync
    Storage #1Samsung 980 Pro 500GB, 860 Evo x 2,
    Storage #2Adata SX8200 Pro 1TB
    CPU CoolerCustom loop, EK PE 360, Corsair XR5 280 rads
    CasePhanteks Eclipse P600S
    Power SupplySeasonic Prime Ultra Platinum 1300W
    Keyboard Corsair K70 MK.2 SE
    Mouse Corsair Dark Core Pro wireless
    Headset Hifiman HE400i
    OS Win 11
    Accessory #1 Corsair Nexus

    Join Date
    Jun 2017
    Reputation
    12
    Posts
    214

    Quote Originally Posted by Grimpak View Post
    can't you move the sound card to the pcie x1 slot instead? should clear up all 4 sata ports that way.
    The PCIE 1x slot is much closer to the PCIE 16x slot than it looks. I considered it but the fit is just too tight with the graphics card.

  9. #9
    ROG Enthusiast Array Grimpak PC Specs
    Grimpak PC Specs
    MotherboardROG Maximus XIII Apex
    Processori9 11900f
    Graphics Card #1Watercooled MSI Vega 64 Airboost OC
    Sound CardSteelseries GameDac
    Storage #1WD SN850 500GB
    Storage #2Raid0'ed 2xWD SN550 1TB
    CPU CoolerModified EK-MLC Phoenix + Eisbaer aurora 360
    CaseCooler Master SL600M Black Edition
    Power SupplySeasonic Focus gold 1000w
    Keyboard Steelseries Apex Pro
    Mouse Steelseries Rival 710

    Join Date
    Jun 2020
    Reputation
    12
    Posts
    67

    Quote Originally Posted by Zeroed85 View Post
    The PCIE 1x slot is much closer to the PCIE 16x slot than it looks. I considered it but the fit is just too tight with the graphics card.
    riser cable (for the soundcard)? Not a great idea but...

  10. #10
    ROG Guru: Yellow Belt Array Zeroed85 PC Specs
    Zeroed85 PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XIII Hero - Z590
    ProcessorIntel i9 10900K - custom cooled
    Memory (part number)Dominator Platinum RGB 32GB 3866Mhz tuned
    Graphics Card #1ROG Strix 3080 OC - watercooled
    Sound CardSoundBlaster X AE-5
    MonitorAsus ROG PG349Q 34" 3440x1440 120hz G-Sync
    Storage #1Samsung 980 Pro 500GB, 860 Evo x 2,
    Storage #2Adata SX8200 Pro 1TB
    CPU CoolerCustom loop, EK PE 360, Corsair XR5 280 rads
    CasePhanteks Eclipse P600S
    Power SupplySeasonic Prime Ultra Platinum 1300W
    Keyboard Corsair K70 MK.2 SE
    Mouse Corsair Dark Core Pro wireless
    Headset Hifiman HE400i
    OS Win 11
    Accessory #1 Corsair Nexus

    Join Date
    Jun 2017
    Reputation
    12
    Posts
    214

    Quote Originally Posted by Grimpak View Post
    riser cable (for the soundcard)? Not a great idea but...
    Thought about that too but most riser cables need to vertically mounted and I didn't like that idea. It's OK the new M.2 will replace one of the SATA SSD's as OS drive and I have full images of the SATA OS drive on external HDD. I should really consider dropping an 11th gen proc in so I can make use of the top two M.2 slots.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •