Results 1 to 10 of 10

Thread: XG43UQ issues

  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2021
    Reputation
    10
    Posts
    5

    XG43UQ issues

    I love 43 inch monitors. For this reason I initially purchased a PG43UQ monitor. Returned to the manufacturer due to a suspected defect, but unfortunately returned from the repairer heavily damaged. After a lot of haggling of about 8 months I finally got my money back. Then again wanted the same but out of stock everywhere. So the waiting begins.

    Fast forward to last month. The XG43UQ finally came on the menu, nice monitor with HDMI 2.1 (which is not used anyway) because with DP and my Inno3D 3090 Frostbite (which will be discussed later) DSC at 144hz and chroma 4:4:4 and 10 bit color depth is no issue.

    Out of the box already haggled. This in the sense that the monitor more or less turns itself on when it is turned off. He also this in standby mode.

    I wasn't into this after those other 8 months, so I immediately sent it back to the selling party and got my money back.

    I've read here and there on forums that it could possibly be a faulty adapter that caused a voltage drop at low load and so the monitor turned on by itself. Asus stated that the entire monitor must be sent in for repair, but given the previous incident, I was not in the mood for this.

    I wanted to put it to the test and ordered a second XG43UQ again this week. Again the same issues as the previous ones. After an hour or two, the monitor suddenly turns on.

    Incidentally, he also sometimes responds to the TV remote, but that is perhaps because it concerns the Xbox edition?

    To isolate the problem, I disconnected all display cables from the monitor and it turns out that it's just fine.

    I thought it might be the Inno3D 3090 Frostbite but with a laptop connected to the monitor it's the same problem.

    an LG 32GK650F or an Iiyama B2888UHSU which I still have don't have this problem on that GPU so the 3090 isn't the culprit.

    DP cables are without the pin-20 connection what could be another possible error.

    I dont know what to do next. What are your thoughts?

  2. #2
    TeamROG Moderator Array xeromist PC Specs
    xeromist PC Specs
    Laptop (Model)Dell Inspiron 15 7567
    MotherboardMSI x470 Gaming Plus
    ProcessorAMD 2600X
    Memory (part number)16GB Crucial Ballistix Elite 3600
    Graphics Card #1ASUS GTX 1080 Strix
    MonitorBenQ BL3200PT
    Storage #1Intel 600p NVMe
    CPU CoolerWraith
    Casecustom Antec 900
    Power SupplyCorsair HX1000
    Keyboard Logitech Orion Spark
    Mouse Logitech MX500
    Headset Plantronics 777 with Oregon Aero upgrade
    xeromist's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Reputation
    344
    Posts
    8,018

    Does it wake when the xbox is disconnected? The Xbox doesn't normally shutdown fully and stays in a low power state. It could definitely cause attached devices to wake periodically.
    * Support disease research with Folding@Home *

    < < < Click the drop-down above my avatar for my PC specs!

  3. #3
    Moderator Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    13
    Posts
    229

    Hi Jeweettoch13,

    Do you mean have turned off the monitor, but the power indicator turned on itself after 1-2 hrs?
    Did you use the power cord, the adapter and the DP cable attached with XG43UQ?
    Have you tried another DP cables but it still occurred?
    Have you adjusted any setting in OSD menu?
    May I have the information below?
    1. the brand and model name of your laptop
    2. the graphics driver versions and OS version(OS build) of your laptop and pc
    3. the photo of OSD menu settings(in the upper right corner)
    Thank you.
    Last edited by STARRAIN@ROG; 09-01-2021 at 07:55 AM.

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2021
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Quote Originally Posted by xeromist View Post
    Does it wake when the xbox is disconnected? The Xbox doesn't normally shutdown fully and stays in a low power state. It could definitely cause attached devices to wake periodically.
    Don't have an Xbox, i use a desktop for that

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2021
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Quote Originally Posted by STARRAIN@ROG View Post
    Hi Jeweettoch13,
    Do you mean have turned off the monitor, but the power indicator turned on itself after 1-2 hrs? Yes about after 45 mins it's turning on by itself but only when desktop or laptop is on (double checked if it wasn't the desktop since the laptop has the same behaviour on the monitor
    Did you use the power cord, the adapter and the DP cable attached with XG43UQ? Yes i did.
    Have you tried another DP cables but it still occurred? Yes, i tried, same result.
    Have you adjusted any setting in OSD menu? Not that i'm aware of. regardless of factory settings, issue persists.
    May I have the information below?
    1. the brand and model name of your laptop : HP Probook 6560B or desktop with Inno3D 3090 Frostbite.
    2. the graphics driver versions and OS version(OS build) of your laptop and pc: Latest AMD or Intel available graphics drivers and latest win10 X64 build.
    3. the photo of OSD menu settings(in the upper right corner)
    Click image for larger version. 

Name:	1k0.jpg 
Views:	0 
Size:	124.9 KB 
ID:	89814
    Thank you. You're welcome.
    Last edited by Jeweettoch13; 09-01-2021 at 05:40 PM. Reason: added info

  6. #6
    Moderator Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    13
    Posts
    229

    Hi Jeweettoch13,
    Do you mean the latest AMD or "Nvidia 3090" available graphics drivers?
    I'll consult our technical team about this case.
    Thank you.

  7. #7
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2021
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Quote Originally Posted by STARRAIN@ROG View Post
    Hi Jeweettoch13,
    Do you mean the latest AMD or "Nvidia 3090" available graphics drivers?
    I'll consult our technical team about this case.
    Thank you.
    The issue is already known at the department. Asus Holland says its due to the computer and not the monitor. Can you believe it?

  8. #8
    TeamROG Moderator Array xeromist PC Specs
    xeromist PC Specs
    Laptop (Model)Dell Inspiron 15 7567
    MotherboardMSI x470 Gaming Plus
    ProcessorAMD 2600X
    Memory (part number)16GB Crucial Ballistix Elite 3600
    Graphics Card #1ASUS GTX 1080 Strix
    MonitorBenQ BL3200PT
    Storage #1Intel 600p NVMe
    CPU CoolerWraith
    Casecustom Antec 900
    Power SupplyCorsair HX1000
    Keyboard Logitech Orion Spark
    Mouse Logitech MX500
    Headset Plantronics 777 with Oregon Aero upgrade
    xeromist's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Reputation
    344
    Posts
    8,018

    Quote Originally Posted by Jeweettoch13 View Post
    Don't have an Xbox, i use a desktop for that
    Oh, sorry. I misunderstood when you mentioned the TV remote and xbox edition.
    * Support disease research with Folding@Home *

    < < < Click the drop-down above my avatar for my PC specs!

  9. #9
    Moderator Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    13
    Posts
    229

    Hi Jeweettoch13,

    After consulted our technical team, we have checked the XG43UQ, the pc and notebook on hand, but our XG43UQ monitor didn't turn on itself.
    However, there are some similar discussions on other forums and not only occurs on ASUS monitors.
    It might occur because there is output from the pc or notebook and then the monitor detect the signal and turn on itself.
    Please try other pc or notebooks or remove the DP/HDMI cable after used.
    On the other hand, did you consult our support via call or email? May I have the call case number and serial number via private message?
    Thank you.

  10. #10
    ROG Guru: Orange Belt Array Saltgrass PC Specs
    Saltgrass PC Specs
    MotherboardMaximus XIII Hero
    Processori9 11900K
    Graphics Card #1EVGA RTX 3090 FTW
    Sound CardOn Board
    MonitorDell AW3420DW
    Storage #1Samsung 980 Pro 2 TB
    Storage #2Samsung 860 Pro 1 TB
    CPU CoolerCooler Master Hyper 212X
    CaseCooler Master
    Power SupplyAntec HCP Platinum 1000
    Keyboard ASUS Strix Flare
    Mouse ASUS Chakram
    Headset/Speakers Logitech wired 5.1
    OS Win 10 Pro
    Network RouterROG Rapture GT-AX11000/AXE11000
    Accessory #1 VR Headset
    Accessory #2 Saitek X52

    Join Date
    Jan 2014
    Reputation
    18
    Posts
    422

    Quote Originally Posted by Jeweettoch13 View Post
    The issue is already known at the department. Asus Holland says its due to the computer and not the monitor. Can you believe it?
    I was looking for a 4K monitor yesterday and saw this one. It currently shows as not available.

    Maybe out of stock or being held up due to problems.. I will check the monitors forum for any info..

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •