Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Rampage III Extreme, KHX1600C9D3K6/24GX problem with XMP

    Hello!

    Conf: Rampage III Extreme, i7 920 at default 2,6Ghz

    I just bought KHX1600C9D3K6/24GX (in QVL) and tried 3 modules ( 3 x 4gb, total 12 gb ):
    3 Modules in red slots (A1, B1, C1)

    1. Reset bios to factory default - works
    2. Switch dram to 1333Mhz - works
    3. reset to defaults, switch AI Overclock to X.M.P [QPI 1.4, Bus 1.65] - fail to boot ( no initialization, no picture, no beep )
    4. reset to defaults, tried [QPI 1.5 Bus 1.65 and lower with 1600Mhz - same, no boot]

    Old memory - KHX1600C9D3K3/6GX (in QVL) ( 3 x 2gb, total 6gb ) works perfect on X.M.P. 1600Mhz, QPI 1.4, Bus 1.65

    What i am doing worng? Specifications says KHX1600C9D3K6/24GX supports XMP. Can it be bad modules?

  2. #2
    ROG Guru: Green Belt Array
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    69
    Posts
    655

    Try setting the configuration manually (Not using X.M.P.) and see if it works.
    If still no go I'd say your RAM is DOA.
    MB: ASUS Rampage IV Black Edition
    CPU: Intel Xeon E5-2697 v2 (Cooled by Corsair H100i w/ Noctua NF-F12 fans)
    RAM: 64GB G.SKILL RipjawsZ 1600 (10-10-10-30)
    GPU: EVGA GeForce GTX Titan X Hybrid
    TV Tuners: 2 * Hauppauge HVR-1800
    Case: CoolerMaster Cosmos 2


  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    10
    Posts
    4

    hashethenst

    Quote Originally Posted by Necrosan View Post
    Try setting the configuration manually (Not using X.M.P.) and see if it works.
    If still no go I'd say your RAM is DOA.
    tried manual set: 1600Mhz, [QPI 1.4, Bus 1.65] - same, [QPI 1.5, Bus 1.65] - same

  4. #4
    ROG Guru: Green Belt Array
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    69
    Posts
    655

    Have you tried any other combination of 3 sticks in the same kit?
    Maybe the other 3 will boot. If so, that would isolate the RAM as being bad.

    I'm leaning towards bad RAM here especially since the last set worked.
    Let us know how it turns out...
    MB: ASUS Rampage IV Black Edition
    CPU: Intel Xeon E5-2697 v2 (Cooled by Corsair H100i w/ Noctua NF-F12 fans)
    RAM: 64GB G.SKILL RipjawsZ 1600 (10-10-10-30)
    GPU: EVGA GeForce GTX Titan X Hybrid
    TV Tuners: 2 * Hauppauge HVR-1800
    Case: CoolerMaster Cosmos 2


  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    10
    Posts
    4

    theidecpto

    Quote Originally Posted by Necrosan View Post
    Have you tried any other combination of 3 sticks in the same kit?
    Maybe the other 3 will boot. If so, that would isolate the RAM as being bad.

    I'm leaning towards bad RAM here especially since the last set worked.
    Let us know how it turns out...
    Ok. I bought this kit with friend ( 12gb me, 12gb him ), so i will try and post report in few days

  6. #6
    New ROGer Array
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Solved

    Updated BIOS to 1401 ( from asus.com ) and now memory starts and works with X.M.P. profile. also memtest passed.

  7. #7
    ROG Guru: Green Belt Array
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    69
    Posts
    655

    Good to hear. Didn't think it would be BIOS related.
    Enjoy the board!
    MB: ASUS Rampage IV Black Edition
    CPU: Intel Xeon E5-2697 v2 (Cooled by Corsair H100i w/ Noctua NF-F12 fans)
    RAM: 64GB G.SKILL RipjawsZ 1600 (10-10-10-30)
    GPU: EVGA GeForce GTX Titan X Hybrid
    TV Tuners: 2 * Hauppauge HVR-1800
    Case: CoolerMaster Cosmos 2


Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •