Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2021
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Strix Z490-E / CPU 10700K / BIOS 2103 / GPU and Ethernet problems

    Mobo: Strix Z490-E
    CPU: 10700K
    BIOS: 2103

    Hi folks!

    Hoping I can get some advice on the following issues please. I updated bios to support nvidia resizable bar.

    1. GPU problem:
    My 3090 FE works absolutely fine when I have it connected THROUGH a gen3 riser cable. But when I connect the gpu DIRECTLY into the mobo, it doesn't power up at all. I've tried setting pcie to gen3 in bios, disabled resizable bar and clearing cmos, but no luck. Still works absolutely fine with riser cable.

    I suspect that when connecting the gpu directly, the mobo is trying to force gen4 on it (because both mobo and gpu support gen4). But the gpu doesn't power up because the cpu don't support gen4. Since the riser cable is gen3, mobo then sees the gpu as gen3 and powers it fine.

    2. Ethernet problem:
    When cold booting, I never get a successful ethernet connection. It just doesn't pick up. I have to reboot and then it works. I had this problem when I updated to bios 2103 AND updated Intel I225 LAN driver to v1.2.0.8. I'm not sure which of the two is the culprit.

    3. What is the best bios version for this mobo and cpu? Are the 2xxx bios' for 11700k specifically which is why I'm having the gpu issue? Should I downgrade my bios to 1003 or update to 2301?

    Thanks!

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2021
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Anyone?

    What about best bios for 10700k and Strix Z490-E board?

  3. #3
    ROG Enthusiast Array BloodBaron PC Specs
    BloodBaron PC Specs
    MotherboardROG Strix Z490-E
    Processori7-10700K @ 4.8ghz
    Memory (part number)GSkill Trident Z RGB 32GB 3600mhz 16-19-19-39 (F4-3600C16-32GTZRC)
    Graphics Card #1MSI GEFORCE RTX 3080 GAMING X TRIO 10G
    Sound CardCreative Labs Sound Blaster X3
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q 27" WQHD
    Storage #1WD_BLACK SN750 NVMe 1TB
    Storage #2WD_BLACK SN750 NVMe 500GB
    CPU CoolerbeQuiet Dark Rock Pro 4
    CaseFractal Design Meshify 2 Compact DTG
    Power SupplyCorsair HX1000i
    Keyboard Razer BlackWidow Chroma V2
    Mouse Razer DeathAdder V2 SE
    Headset Steelseries ARCTIS 7
    Headset/Speakers JBL LSR305s
    OS Win10 Pro

    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    10
    Posts
    41

    Aight, i'll try to help you out since my setup is pretty similar, 10700k, Z490-e (bios v2201), MSI gaming x 3080

    1. I don't think gpu issue is Gen4 issue because you would need a 11th gen CPU for that to actually work, 10700k only does pcie gen3, still doesn't explain your "works with riser" scenario, have you tried a different x16 PCIe slot? topmost preferable.

    2. Don't think i've had any big ethernet issues, altho i force the connection to 1gig full duplex in the driver and turn off the power saving options (energy efficient ethernet + power managment tab all off), device manager shows driver version is 1.2.0.6. Did you do the NIC FW update to 1.45?

    3. I've found that 2201 is fine for what i do, no huge overclocks just bumped AI OC to 4.8ghz and mesh?Uncore?ring? to max 4.5ghz

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2021
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Quote Originally Posted by BloodBaron View Post
    Aight, i'll try to help you out since my setup is pretty similar, 10700k, Z490-e (bios v2201)
    Thanks for your input. Good to know the newer bios is working fine for you. I shall try a newer bios and see if that resolves my issues.

  5. #5

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •