Page 6 of 6 FirstFirst ... 4 5 6
Results 51 to 57 of 57
  1. #51
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2021
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Quote Originally Posted by unk3mpt View Post
    I encountered the same issue, and came across this forum post. I also have an ROG z490-I and attempted the update to the 2301 BIOS. I also tried the 2403 BIOS in an attempt to troubleshoot. Both times I was met with the same boot-loop issue. I resolved by clearing the CMOS via jumper and was able to boot into the UEFI. I cannot, however, save any settings. Once I make my changes and 'save-exit' the boot-loop issue persists. Unlike others, I acquired the ME update firmware (14.1.53.1649) from the ASUS support page; (https://rog.asus.com/us/motherboards.../helpdesk_bios) which leaves me confounded (they have since pulled the download). I believe the ME, as many have suggested is the culprit, and that the resolution lies in a BIOS update packaging a newer version than the ME firmware I have currently flashed.
    I was in the same situation as you !
    I did not read the full thread and I didn't realize the link between the uefi/bios firmware and the Intel ME one. Now it's a little bit clear.
    Hopefully, the USB flashback feature saved my life.
    Now, we just have to wait from ASUS to do something... but I fear that they will leave this card in the abyss of oblivion ! Like so many others...

  2. #52
    ROG Guru: White Belt Array
    Join Date
    Apr 2014
    Reputation
    10
    Posts
    106

    Quote Originally Posted by thedevilpacman View Post
    I was in the same situation as you !
    I did not read the full thread and I didn't realize the link between the uefi/bios firmware and the Intel ME one. Now it's a little bit clear.
    Hopefully, the USB flashback feature saved my life.
    Now, we just have to wait from ASUS to do something... but I fear that they will leave this card in the abyss of oblivion ! Like so many others...
    Crazy this is still a problem. Asus released a newer bios that sounds like it still has issues also (PTT not staying enabled so it shows Win 11 Ready) It also looks like they didn't write in code to accept the newer ME FW and STILL haven't released their own update for it so maybe things start working as they should.

    FYI for those questioning yes the newer ME FW from the ROG forums is the culprit with these bios files. I spent 3 months going back and forth with Asus over this matter and never got anywhere but "Please download our supported files from xxxxxx" Doesn't help each time you get a response it's from a completely different person so no one knows what was previously discussed. Crazy they think after all these years this is still the best way to provide CS. LMFAO yea NO! One agent one ticket is the way.

  3. #53
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2021
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Last firmware update, 6 months ago.

  4. #54
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2021
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Aaaannnd then it drops.

    New BIOS 2601 (2022/06/10 )

    No mention of microcode updates however.

    ROG STRIX Z490-I GAMING BIOS 2601
    1. Improve system performance
    2. Improve DRAM compatibility

  5. #55
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    12
    Posts
    65

    Quote Originally Posted by unk3mpt View Post
    Aaaannnd then it drops.

    New BIOS 2601 (2022/06/10 )

    No mention of microcode updates however.

    ROG STRIX Z490-I GAMING BIOS 2601
    1. Improve system performance
    2. Improve DRAM compatibility
    Did you try it? Does the boot loop problem persist on this new bios?

    Edit: just tried it. The same boot loop **** continues for me.

    I've had it enough with this crap. That's three versions in a row that do not work for me (2301, 2403, 2601) and only 2201 works for me. I hope they release a new Intel ME update that fixes this once and for all.
    Last edited by Mountainlifter; 06-24-2022 at 02:39 PM.

  6. #56
    ROG Member Array
    Join Date
    Aug 2020
    Reputation
    24
    Posts
    21

    Not sure about the BIOS loop issue, I didn't experience that issue. I do have issues with 2601 and booting. Not just booting Windows but I could not boot any Windows, not even a fresh copy of Windows 11 on USB or even Linux from USB. Nothing I tried allowed me to boot with 2601. Windows blue screens with no boot device errors and currently installed Windows fails to boot with UEFI security errors. I was forced to go back to 2403. A new ME firmware 14.1.65.1990 was released by MoKiChU, might try that soon.

  7. #57
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2022
    Reputation
    10
    Posts
    3

    I have a similar problem but much worse i guess with a z490 e gaming. I updated my bios to the version 2601 and i also had the restart loop. After i turned off my pc (pressed the power button while it was in the loop) now it seems it doesnt turn on anymore.I noticed that i keep power button pressed for like 15 sec and i press it again the pc tries to open for like a sec(the fans lights up and it sends a signal to the screen since it goes off from power save and it shows no signal detected. I tried to remove battery , reflash to original version of bios (was 0607) but the problem remain the same. Any ideea of what is happening or what shuld i do ?

Page 6 of 6 FirstFirst ... 4 5 6

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •