Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    ROG Member Array frameli PC Specs
    frameli PC Specs
    Laptop (Model)Razer Blade 15 Advanced
    MotherboardASUS ROG Maximus XIII Extreme Z590 Motherboard
    ProcessorIntel Core i9-11900K 8-core Desktop Processor
    Memory (part number)128GB Corsair Vengeance RGB Pro DDR4-3200 Memory
    Graphics Card #1Nvidia GeForce RTX 3090 Founder's Edition
    Monitor38” LG 144Hz Curved WQHD Nano IPS G-Sync Display (38GL950G)
    Storage #12TB WD Black NVMe 4.0 Gen4 SSD
    Storage #21st 4TB Sabrent Rocket 4 Plus NVMe 4.0 Gen4 SSD
    CPU CoolerCorsair iCUE H150i ELITE LCD Display Liquid CPU Cooler
    CaseASUS ROG Strix Helios GX601 RGB Mid-Tower Computer Case
    Power SupplyASUS ROG Thor 1200W Modular RGB Power Supply with LiveDash OLED Panel
    Keyboard Logitech G915 TKL Lightspeed Wireless RGB Mechanical Keyboard
    Mouse Corsair M65 RGB ULTRA Wireless Gaming Mouse
    Headset Corsair HS70 SE Wireless Discord Certified 7.1 Surround Sound Headphones
    Mouse Pad Razer Sphex V2 Ultra-Thin Mouse Pad
    Headset/Speakers Corsair SP2500 High-Power 2.1 Speaker System
    OS Microsoft Windows 11 Professional
    Network RouterASUS ROG Rapture WiFi 6E Tri-Band 10Gb Wireless Router (GT-AXE11000)
    Accessory #1 2nd 4TB Sabrent Rocket 4 Plus NVMe 4.0 Gen4 SSD
    Accessory #2 1st 8TB Corsair MP400 NVMe Gen3 SSD (RAID 0)
    Accessory #3 2nd 8TB Corsair MP400 NVMe Gen3 SSD (RAID 0)

    Join Date
    Mar 2017
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Maximus XIII Extreme, RAID using M.2_2 and M.2_3?

    Anyone know whether it’s possible to RAID (2) non-Intel branded NVMe drives installed in M.2_2 and M.2_3?

  2. #2
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2012
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Quote Originally Posted by frameli View Post
    Anyone know whether it’s possible to RAID (2) non-Intel branded NVMe drives installed in M.2_2 and M.2_3?
    Hi,

    It is very possible - look at page Xiii of the R13E manual to see what lanes you give up if you want to configure it.

    In the BIOS is the option to enable M.2_1 & M.2_2.. Please note M.2_3 is a standalone M2 connection, so it has it's own dedicated lanes, but I'm unsure if you can RAID it with any other M2 connections.

  3. #3
    ROG Member Array frameli PC Specs
    frameli PC Specs
    Laptop (Model)Razer Blade 15 Advanced
    MotherboardASUS ROG Maximus XIII Extreme Z590 Motherboard
    ProcessorIntel Core i9-11900K 8-core Desktop Processor
    Memory (part number)128GB Corsair Vengeance RGB Pro DDR4-3200 Memory
    Graphics Card #1Nvidia GeForce RTX 3090 Founder's Edition
    Monitor38” LG 144Hz Curved WQHD Nano IPS G-Sync Display (38GL950G)
    Storage #12TB WD Black NVMe 4.0 Gen4 SSD
    Storage #21st 4TB Sabrent Rocket 4 Plus NVMe 4.0 Gen4 SSD
    CPU CoolerCorsair iCUE H150i ELITE LCD Display Liquid CPU Cooler
    CaseASUS ROG Strix Helios GX601 RGB Mid-Tower Computer Case
    Power SupplyASUS ROG Thor 1200W Modular RGB Power Supply with LiveDash OLED Panel
    Keyboard Logitech G915 TKL Lightspeed Wireless RGB Mechanical Keyboard
    Mouse Corsair M65 RGB ULTRA Wireless Gaming Mouse
    Headset Corsair HS70 SE Wireless Discord Certified 7.1 Surround Sound Headphones
    Mouse Pad Razer Sphex V2 Ultra-Thin Mouse Pad
    Headset/Speakers Corsair SP2500 High-Power 2.1 Speaker System
    OS Microsoft Windows 11 Professional
    Network RouterASUS ROG Rapture WiFi 6E Tri-Band 10Gb Wireless Router (GT-AXE11000)
    Accessory #1 2nd 4TB Sabrent Rocket 4 Plus NVMe 4.0 Gen4 SSD
    Accessory #2 1st 8TB Corsair MP400 NVMe Gen3 SSD (RAID 0)
    Accessory #3 2nd 8TB Corsair MP400 NVMe Gen3 SSD (RAID 0)

    Join Date
    Mar 2017
    Reputation
    10
    Posts
    9

    I have drives installed in M.2_1, M.2_2 and M.2_3.

    I’m using M.2_1 as my boot drive, and would like to RAID the other two drives. (The drives installed in slots 2 and 3 are matching)

    I checked the manual again (page xiii) and I also rechecked the BIOS settings, but I don’t see anything to indicate how I can RAID the drives installed in these (2) slots.

    BTW, I already successfully created a RAID using the (2) M.2 drives stored in the DIMM.2 slot.

    I can rearrange the M.2 drives and reinstall Windows if needed…

    Please let me know if you have any other ideas regarding how I can create a RAID using M.2 slots 1, 2 and/or 3,
    Last edited by frameli; 10-12-2021 at 10:42 AM.

  4. #4
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2012
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Arrow

    Quote Originally Posted by frameli View Post
    I have drives installed in M.2_1, M.2_2 and M.2_3.

    I’m using M.2_1 as my boot drive, and would like to RAID the other two drives. (The drives installed in slots 2 and 3 are matching)

    I checked the manual again (page xiii) and I also rechecked the BIOS settings, but I don’t see anything to indicate how I can RAID the drives installed in these (2) slots.

    BTW, I already successfully created a RAID using the (2) M.2 drives stored in the DIMM.2 slot.

    I can rearrange the M.2 drives and reinstall Windows if needed…

    Please let me know if you have any other ideas regarding how I can create a RAID using M.2 slots 1, 2 and/or 3,
    Go to the area in the picture. You have to set M2_1 & M2_2 (and lose the corresponding bandwiith from the PCIE slots).

    Click image for larger version. 

Name:	M2.PNG 
Views:	0 
Size:	115.2 KB 
ID:	90223

  5. #5
    ROG Member Array frameli PC Specs
    frameli PC Specs
    Laptop (Model)Razer Blade 15 Advanced
    MotherboardASUS ROG Maximus XIII Extreme Z590 Motherboard
    ProcessorIntel Core i9-11900K 8-core Desktop Processor
    Memory (part number)128GB Corsair Vengeance RGB Pro DDR4-3200 Memory
    Graphics Card #1Nvidia GeForce RTX 3090 Founder's Edition
    Monitor38” LG 144Hz Curved WQHD Nano IPS G-Sync Display (38GL950G)
    Storage #12TB WD Black NVMe 4.0 Gen4 SSD
    Storage #21st 4TB Sabrent Rocket 4 Plus NVMe 4.0 Gen4 SSD
    CPU CoolerCorsair iCUE H150i ELITE LCD Display Liquid CPU Cooler
    CaseASUS ROG Strix Helios GX601 RGB Mid-Tower Computer Case
    Power SupplyASUS ROG Thor 1200W Modular RGB Power Supply with LiveDash OLED Panel
    Keyboard Logitech G915 TKL Lightspeed Wireless RGB Mechanical Keyboard
    Mouse Corsair M65 RGB ULTRA Wireless Gaming Mouse
    Headset Corsair HS70 SE Wireless Discord Certified 7.1 Surround Sound Headphones
    Mouse Pad Razer Sphex V2 Ultra-Thin Mouse Pad
    Headset/Speakers Corsair SP2500 High-Power 2.1 Speaker System
    OS Microsoft Windows 11 Professional
    Network RouterASUS ROG Rapture WiFi 6E Tri-Band 10Gb Wireless Router (GT-AXE11000)
    Accessory #1 2nd 4TB Sabrent Rocket 4 Plus NVMe 4.0 Gen4 SSD
    Accessory #2 1st 8TB Corsair MP400 NVMe Gen3 SSD (RAID 0)
    Accessory #3 2nd 8TB Corsair MP400 NVMe Gen3 SSD (RAID 0)

    Join Date
    Mar 2017
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Hmmmm, I already did that…. That’s what allowed me to RAID the (2) DIMM.2 drives together.

    Haven’t see any place that will allow me to RAID the M.2_2 and=d M.2_3 drives…

    Maybe it’s not possible, or maybe it only works with Intel branded drives???

  6. #6
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2012
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Hi frameli,

    The only way is to raid M2_1 & M2_2 and leave M2_3 as a standalone as far as I could figure out for myself personally.

    If all 3 drives are the same type / size, you could:

    Move M2_1 to M2_3.

    RAID M2_1 & M2_2.

    If they are different types / sizes, move 2 identical drives to M2_1 & M2_2 and RAID them, then repurpose the reamining drive into M2_3.

    Please be aware DMI on Z590 is limited to PCI3 x 8 bandwidth, so 2 PCIE 4.0 drives aren't going to be any faster than 1 PCIE4.0 drive, assuming you're using an 11 series CPU.

    Maybe someone at Asus could confirm..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •