Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2021
    Reputation
    10
    Posts
    8

    ASUS AMD Drivers Don't Support Vulkan - G713QR

    I installed Doom 2016 recently and have been trying to play it with Vulkan in order to get better performance. I have found that the drivers supplied through the MyAsus app and the ones that windows force updates don't support vulkan and prevent the game from running. However, the drivers that are installed through AMD's own auto-detect tool, and the adrenaline software do support Vulkan.

    The issue however then becomes that when I've downloaded the drivers from AMD's tool instead of Asus, windows will then force update the drivers back to the non-vulkan supporting ones and also gimps the AMD adrenaline software that otherwise would provide updates.

    This is very frustrating. I don't understand how the Asus drivers don't support Vulkan, is there a reason for that or is it just that they do very poorly with designating up-to-date drivers for their laptops?

    I'm going to try to block the installation of these drivers with the windows show/hide app but I hope this is addressed in a more official way.


    Specs: ASUS G713QR(2021), RTX3070, Ryzen 9 5900HX, 16gb.
    Last edited by wifisucks; 10-17-2021 at 06:56 AM.

  2. #2
    New ROGer Array Gus.Ghanem PC Specs
    Gus.Ghanem PC Specs
    MotherboardASUS Z170-A
    ProcessorIntel Core i7-6700K
    OS Microsoft Windows 10/11

    Join Date
    Jun 2021
    Reputation
    10
    Posts
    14

    Try installing the latest Vulkan Runtime: https://vulkan.lunarg.com/sdk/home
    And/or put the binary in the game folder (vulkan-1.dll)

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2021
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Quote Originally Posted by Gus.Ghanem View Post
    Try installing the latest Vulkan Runtime: https://vulkan.lunarg.com/sdk/home
    And/or put the binary in the game folder (vulkan-1.dll)
    Thanks for the suggestions. I'd already tried the runtimes and it hadn't worked, I gave the binary a go but it doesn't work either. The only real fix I've found that seems to work is using drivers from AMD's installer.

    I've attached the error report for reference. This is with the runtimes installed and binary in game folder. Doesn't seem to be a different error from before though.

    I was looking online for anyone who may have had a similar issue and I came across this comment on reddit. Not much detail but they do also mention vulkan not working. :/
    Miniatura de Adjuntos Miniatura de Adjuntos Screenshot 2021-10-16 223905.jpg  


  4. #4
    New ROGer Array Gus.Ghanem PC Specs
    Gus.Ghanem PC Specs
    MotherboardASUS Z170-A
    ProcessorIntel Core i7-6700K
    OS Microsoft Windows 10/11

    Join Date
    Jun 2021
    Reputation
    10
    Posts
    14

    Just another thing to try, extract this twice and put the six dll's in the game folder:
    DXVK https://github.com/doitsujin/dxvk
    If not good, just delete the dll's

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2021
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Quote Originally Posted by Gus.Ghanem View Post
    Just another thing to try, extract this twice and put the six dll's in the game folder:
    DXVK https://github.com/doitsujin/dxvk
    If not good, just delete the dll's
    Sorry but what exactly am I supposed to extract twice? That's for linux no?

  6. #6
    New ROGer Array Gus.Ghanem PC Specs
    Gus.Ghanem PC Specs
    MotherboardASUS Z170-A
    ProcessorIntel Core i7-6700K
    OS Microsoft Windows 10/11

    Join Date
    Jun 2021
    Reputation
    10
    Posts
    14

    These renderers also work on Windows... https://github.com/doitsujin/dxvk/releases/tag/v1.9.2
    The file dxvk-1.9.2.tar.gz can be extracted using 7-zip.

  7. #7
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2021
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Quote Originally Posted by Gus.Ghanem View Post
    These renderers also work on Windows... https://github.com/doitsujin/dxvk/releases/tag/v1.9.2
    The file dxvk-1.9.2.tar.gz can be extracted using 7-zip.
    Ah ok sorry, I tried the .zip file and didn't see anything.

    I put the dll's in the game folder, same error as before.

  8. #8
    New ROGer Array Gus.Ghanem PC Specs
    Gus.Ghanem PC Specs
    MotherboardASUS Z170-A
    ProcessorIntel Core i7-6700K
    OS Microsoft Windows 10/11

    Join Date
    Jun 2021
    Reputation
    10
    Posts
    14

    If you have an NVIDIA GPU, then you should install the DCH drivers directly from https://www.nvidia.com/Download/index.aspx

  9. #9
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2021
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Quote Originally Posted by Gus.Ghanem View Post
    If you have an NVIDIA GPU, then you should install the DCH drivers directly from https://www.nvidia.com/Download/index.aspx
    My current driver is a DCH. I update through Geforce Experience and I think it uses those automatically.

    EDIT:

    I have found a solution: https://nvidia.custhelp.com/app/answ...ail/a_id/5182/

    I already knew the newer drivers worked, however the second workaround listed here also works. Correct me if I'm wrong, I think that this workaround disables switchable graphics which is something I would rather not have to do. So if Asus could still address this issue in their AMD drivers, it would be preferred instead of having to disable functionalities.
    Last edited by wifisucks; 10-17-2021 at 07:14 PM.

  10. #10

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •