Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2021
    Reputation
    10
    Posts
    6

    [SOLVED][Hero VIII Wi-Fi] Still having trouble enabling Resizable BAR

    Edit: Solved, solution is found here on post 13, https://rog.asus.com/forum/showthrea...d=1#post846044

    Hey everyone, first post on here. I don't know what's going on but I still can't seem to be able to enable Resizable BAR on my PC. I've done everything I could but perhaps I'm missing something. Here's what I've got thus far:

    Latest 3090 drivers 472.12
    Latest VIII Hero Wi-Fi BIOS flashed to version 3801
    CSM disabled in Boot in BIOS
    "Windows UEFI Boot" selected in BIOS
    4G Decoding set to Enabled in BIOS
    Resizable BAR set to Auto in BIOS (no Enabled available, just Auto and Disabled)

    In theory, all should work, but GPU-Z reckons that ReBAR is not enabled in BIOS (see screenshot) and Nvidia System Information also says that ReBAR is a No. What gives? What am I missing? Could it be because I have dual boot with Linux on the same drive as Windows?
    Miniatura de Adjuntos Miniatura de Adjuntos rebar1.jpg  

    rebar.jpg  

    Last edited by crondor; 10-27-2021 at 05:01 AM. Reason: Adding to title that it is solved

  2. #2
    Administrator Array Silent Scone@ROG's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    233
    Posts
    2,701

    Hello,


    Earlier cards require an updated VBIOS in order to use REBAR. Have you downloaded and flashed the latest VBIOS from the vendor support page?

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2021
    Reputation
    10
    Posts
    1

    it is a GPT Partition ?
    you try to use the MBR2GPT.exe Tool

  4. #4
    ROG Member Array uprising PC Specs
    uprising PC Specs
    MotherboardCrosshair vii hero
    ProcessorRyzen 7 5800x
    Memory (part number)Corsair vengeance pro 32gb
    Graphics Card #1RTX 3070
    MonitorAsus PG278QR
    Storage #1x6 ssd
    Storage #2x2 hdd
    Power SupplyAX1200
    OS WIN 10 PRO

    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    10
    Posts
    18

    Quote Originally Posted by Silent Scone@ROG View Post
    Hello,


    Earlier cards require an updated VBIOS in order to use REBAR. Have you downloaded and flashed the latest VBIOS from the vendor support page?
    Â*

    That’s what i had to do with my EVGA RTX 3070 it was easy on my card it updated through EVGA precision x1

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2021
    Reputation
    10
    Posts
    6

    Quote Originally Posted by Silent Scone@ROG View Post
    Hello,


    Earlier cards require an updated VBIOS in order to use REBAR. Have you downloaded and flashed the latest VBIOS from the vendor support page?
    That's one of the first things I did when I heard of ReBAR back in March. In either case, I just updated to latest vBIOS (94.02.26.80.C8) and GPU-Z still shows it's the mobo...

    Quote Originally Posted by bmkzero
    it is a GPT Partition ?
    you try to use the MBR2GPT.exe Tool
    Yep, made sure to convert it.

    Could it be because I have another GPU in there (GT710) which doesn't have ReBAR? Or could it be that my bootloader is GRUB? Any ideas?

  6. #6
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jun 2021
    Reputation
    10
    Posts
    29

    Quote Originally Posted by crondor View Post
    Could it be because I have another GPU in there (GT710) which doesn't have ReBAR? Or could it be that my bootloader is GRUB? Any ideas?
    This is likely the problem. Have you tried removing the other GPU and seeing if it enables BAR? I've had no issue at all flashing my 3090, or enabling resizable BAR on my C8H (Non-wifi).

    Running Windows 11 (latest Beta build, 22000.282 with AMD L3 latency patch), RTX 3090 FE, and Crosshair VIII Hero (Non-Wifi)

    Click image for larger version. 

Name:	Ashampoo_Snap_Tuesday, October 19, 2021_22h12m51s_001_.png 
Views:	0 
Size:	48.6 KB 
ID:	90297

  7. #7
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2021
    Reputation
    10
    Posts
    6

    Quote Originally Posted by sc32valve View Post
    This is likely the problem. Have you tried removing the other GPU and seeing if it enables BAR? I've had no issue at all flashing my 3090, or enabling resizable BAR on my C8H (Non-wifi).

    Running Windows 11 (latest Beta build, 22000.282 with AMD L3 latency patch), RTX 3090 FE, and Crosshair VIII Hero (Non-Wifi)

    Click image for larger version. 

Name:	Ashampoo_Snap_Tuesday, October 19, 2021_22h12m51s_001_.png 
Views:	0 
Size:	48.6 KB 
ID:	90297
    Tried, no-go with only the 3090. It seems like the motherboard doesn't want to enable it for some reason...

  8. #8
    ROG Guru: White Belt Array Godofmosquitoes PC Specs
    Godofmosquitoes PC Specs
    Laptop (Model)Dell XPS 15 9570 8750H 4K, 16GB, 512GB
    MotherboardCrosshair VIII Dark Hero
    ProcessorAMD Ryzen 9 5950X
    Memory (part number)F4-3600C16Q-32GTZN
    Graphics Card #1MSI 3090 Gaming X Trio
    Sound CardBurson Audio Playmate 2 /w V6 Vivid Opamps, connected via AudioQuest Carbon USB-cable
    MonitorLG CX 48"
    Storage #1Samsung 980 Pro 1TB
    Storage #21xSamsung 960 Pro 1TB, 1xSamsung 860 EVO 4TB, 1xCrucial MX300 2TB, 3xSeagate Archive 8TB
    CPU CoolerNZXT X63 4xNoctua NF-A14 PWM L.N.A. 1200RPM
    CaseFractal Design Define S2 XL
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard Corsair K70 RGB MX Silent
    Mouse Logitech G502
    Headset HiFiMan Ananda 2021 revision
    Headset/Speakers Bowers & Wilkins MM-1
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterASUS RT-AX88U
    Accessory #1 Samson Go microphone

    Join Date
    Dec 2014
    Reputation
    10
    Posts
    88

    Quote Originally Posted by crondor View Post
    Tried, no-go with only the 3090. It seems like the motherboard doesn't want to enable it for some reason...
    If all the settings are really set as you have listed them, then the VBIOS of your card hasn't been updated properly. What brand and model 3090 card are you using? Try and go to their support page, get the latest VBIOS and flash it again. There aren't really any further settings in your PC which can have an effect it. I'd update the driver to 496.13, just to get the latest. But that won't have an effect as far as ReBAR goes.

  9. #9
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2021
    Reputation
    10
    Posts
    6

    Title
    Low Noise BIOS (Default)
    Version
    94.02.26.80.C8
    Release Date
    2020-10-16
    File Size
    4.28 MB

    2021/10/20-10:14:40

    ^It's what's flashed on the GPU currently from https://www.msi.com/Graphics-Card/su...html#down-bios

  10. #10
    New ROGer Array
    Join Date
    Apr 2020
    Reputation
    10
    Posts
    12

    One more Step

    Quote Originally Posted by crondor View Post
    Hey everyone, first post on here. I don't know what's going on but I still can't seem to be able to enable Resizable BAR on my PC. I've done everything I could but perhaps I'm missing something. Here's what I've got thus far:

    Latest 3090 drivers 472.12
    Latest VIII Hero Wi-Fi BIOS flashed to version 3801
    CSM disabled in Boot in BIOS
    "Windows UEFI Boot" selected in BIOS
    4G Decoding set to Enabled in BIOS
    Resizable BAR set to Auto in BIOS (no Enabled available, just Auto and Disabled)

    In theory, all should work, but GPU-Z reckons that ReBAR is not enabled in BIOS (see screenshot) and Nvidia System Information also says that ReBAR is a No. What gives? What am I missing? Could it be because I have dual boot with Linux on the same drive as Windows?
    At the very top of the UEFI bios screen there is a BAR on/Off. I think that is the only thing you missed unless your GPU has a vbios update......

    I scratched my head on that one as well then it hit me right in the face when I looked up.........
    Last edited by soulburn74; 10-24-2021 at 06:16 PM.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •