Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 16
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2020
    Reputation
    10
    Posts
    12

    asus dark hero x570 i have some question

    hello everyone

    i just bought this board and 5950x i am using it and trying to understand how to use amd platforms without problems. it has been 2 weeks.

    i need some answer for two issues.

    1 -- after 3801 bios uptadate my windows event viewer every start up shows

    "certificateservicesclient-certenroll" event id 86 error


    for this issue i trired change tpm settings in bios it did not solve anything every boot windows event viewer this error appears.

    only way for me to solve this i reroll back to 3601 bios and this error gone.

    is there any solution with 3801 bios?



    2 -- is this mobo have some problem with usb ports?

    i have using only 3 ports one is for mouse and the other one is for keyboard and the last one for wireless headset logitech g pro. i am not using anyother usb devices.

    for the wireless headset; i have been using it for 3 months with msi unify z490 mobo without an issue. i dont think it has a problem.
    But with this motherboard when using it randomly windows freezes and also when playing games i had random restarts.

    i think it is related with the usb ports. without using it i had no such as problems.

    my pc spec
    5950x
    asus crosshair dark hero x570
    asus strix 3090 oc version
    G.Skill Trident Z Royal Elite F4-3600C14D-32GTESA using it with 1.475volts. tested 2hours of memtest86 no issues shows.
    corsair mp510 1.92 m.2 ssd
    samsung 970 evo 512gb m.2 ssd
    corsair ax850 titanium psu.
    windows 10 21H1 19043.1288

    if someone could help me i would be very happy for that.

    ps: sorry for my bad english.
    Last edited by kheopstr; 10-28-2021 at 05:02 PM.

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2021
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Usb

    I had some issues with HDD disconnecting when using a 16port hub and multiple HDDs performing transfers but workaround was to not transfer so much data at once. Another issue with USB on this MB that I still have is with front panel USB3 header which has some RF interference when wireless dongle is used like Logitech Unified receiver which does not happen when plugged to other ports but not sure if this is due to MB port or my Corsair D5000 front USB header. I never had reboots due to USB on this MB.

  3. #3
    ROG Guru: Brown Belt Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    Laptop (Model)FA506IU-AL130T x 2
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36 Samsung B-Die
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 11 64bit Pro
    Network RouterPfSence Intel i5-10210U 6 Port
    Accessory #1 TP-Link Gigabit 8&6 Port Switches

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    65
    Posts
    1,251

    What is cooling the 5950x ?

  4. #4
    Moderator Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    23
    Posts
    488

    Hi kheopstr,
    Did the "certificateservicesclient-certenroll" event id 86 error occur after you start up right away? or after run some apps?
    May I have a screenshot about it?
    Did windows freeze and auto restart only while connecting to headset logitech g pro via USB cable or wireless receiver? If it was wireless connection, you didn't face the issues?
    Which USB ports(front, rear and which ports) did you connect the mouse, the keyboard and the headset logitech g pro? Have you tried other USB ports for the headset?
    Please restore bios to all default settings and then check if two issue still there.
    Thank you.
    Last edited by STARRAIN@ROG; 10-29-2021 at 06:31 AM.

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2020
    Reputation
    10
    Posts
    12

    Quote Originally Posted by STARRAIN@ROG View Post
    Hi kheopstr,
    Did the "certificateservicesclient-certenroll" event id 86 error occur after you start up right away? or after run some apps?
    May I have a screenshot about it?
    Did windows freeze and auto restart only while connecting to headset logitech g pro via USB cable or wireless receiver? If it was wireless connection, you didn't face the issues?
    Which USB ports(front, rear and which ports) did you connect the mouse, the keyboard and the headset logitech g pro? Have you tried other USB ports for the headset?
    Please restore bios to all default settings and then check if two issue still there.
    Thank you.
    thanks for your reply

    i am using motherboard settings all on stock.

    everything sets on auto for example PBO setting is on auto i really didnt understand what does auto means? when i use disabled cpu temps are getting really low. but auto or enabled nothing changed for me in application cpu temps are goes the same. if "auto" means disable why the cpu reacts not like in "manual disable".

    1-- for the first question it appears at every startup with bios 3801.

    "certificateservicesclient-certenroll" event id 86

    description below the erro such as this

    The authority "amd-keyid-578c545f796951421221a4a578acdb5f682f89c8.microsoft aik.azure.net" does not exist

    every start up every restart this error appears on event viewer. when i reroll back to 3601 bios this errors gone.

    2-- for the second one i am getting so strange errors in the event viewer. today morning i get such an error

    event id 5005 Netwtw08
    Intel(R) Wi-Fi 6 AX200 160MHz : Has encountered an internal error and has failed

    all the drivers are trying to install but nothing happens such as bluetooth, intel wifi gigabyte ethernet drivers i try to instal with asus.exe but nothings happens.

    i am using logitech g pro via wireless receiver. sometimes when i try to use it system hangs freezes.

    randomly this error appears.

    USB device not recognized.
    the last USB device you connected to
    this computer malfunctioned, and
    Windows does not recognize it.

    at the device manager everything seems ok. But i am not sure that using the true drivers for all.


    for solution you can be sure of that i try everything 4-5 times i reinstalled my windows. try to use drivers on asus support pages nothing changes.

  6. #6
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2020
    Reputation
    10
    Posts
    12

    Quote Originally Posted by RedSector73 View Post
    What is cooling the 5950x ?
    for the cpu cooling i am using
    Cooler Master Liquid ML360R MLX-D36M-A20PC-R1 360mm

    But i am not using the rgb cables other things realetd with usb. This cooler is fine for me. my cpu temps are ok. my aio cooler is runs fine.

    At heavy test such as cinebench r23 it never goes up 70C.

  7. #7
    Moderator Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    23
    Posts
    488

    Hi kheopstr,
    Do you mean you have reinstalled win10(with no other third party apps) and the issues you mentioned still occurred?
    Did the issues only occurred on bios 3801?
    Have you tried installing win10 in other ssd?
    Thank you.

  8. #8
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2020
    Reputation
    10
    Posts
    12

    Quote Originally Posted by STARRAIN@ROG View Post
    Hi kheopstr,
    Do you mean you have reinstalled win10(with no other third party apps) and the issues you mentioned still occurred?
    Did the issues only occurred on bios 3801?
    Have you tried installing win10 in other ssd?
    Thank you.
    thank you for answering me again

    yes i am still using my computer with 3601 bios. and i reinstalled windows maybe more than 5 times.

    you asked about ssd i didnt changed when i reinstalled windows. i dont i think my 970 evo plus has a rpoblem with this.


    when i intsall the lates 3801 lots of things has changed.
    every pc startup i have error id 86 "certificateservicesclient-certenroll"

    at the detailed below
    amd-keyid-578c545f796951421221a4a578acdb5f682f89c8.microsoft aik.azure.net" wrotes.

    i think this is related with TPM module i tried to change tpm model frimware to discrete nothing changres this error still appears on every startup.

    but i am not sure every dark hero 3801 user has this problem i googled and see a few user has this and i cant find a solution for this.

    i am still using 3601 without no problem. now usb ports are working fine. with this 3601 bios i get randomly not everytime "event 2 perfdiag loggger kernel event" error, nothing more....

    but i am really confused with 3801 bios. and really afraid of update it again.

  9. #9
    Moderator Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    23
    Posts
    488

    Hi kheopstr,
    Please refer to the following link to clear cmos and then update to bios 3801.
    https://www.asus.com/support/FAQ/1040820/
    If the error still appear, may I have a screenshot or a video about it?
    error id 86 "certificateservicesclient-certenroll"
    amd-keyid-578c545f796951421221a4a578acdb5f682f89c8.microsoft aik.azure.net"
    May I have the serial numbers of your motherboard and graphics card via PM?
    Thank you.

  10. #10
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2020
    Reputation
    10
    Posts
    12

    Quote Originally Posted by STARRAIN@ROG View Post
    Hi kheopstr,
    Please refer to the following link to clear cmos and then update to bios 3801.
    https://www.asus.com/support/FAQ/1040820/
    If the error still appear, may I have a screenshot or a video about it?
    error id 86 "certificateservicesclient-certenroll"
    amd-keyid-578c545f796951421221a4a578acdb5f682f89c8.microsoft aik.azure.net"
    May I have the serial numbers of your motherboard and graphics card via PM?
    Thank you.
    thank you again

    i just try again 3801 and same error is on event viewer


    SCEP Certificate enrollment initialization for WORKGROUP\DESKTOP-2URJG5N$ via https://AMD-KeyId-578c545f7969514212...lates/Aik/scep failed:

    GetCACaps
    GetCACaps: Not Found
    {"Message":"The authority \"amd-keyid-578c545f796951421221a4a578acdb5f682f89c8.microsoft aik.azure.net\" does not exist."}
    HTTP/1.1 404 Not Found
    Date: Tue, 02 Nov 2021 09:52:37 GMT
    Content-Length: 121
    Content-Type: application/json; charset=utf-8
    X-Content-Type-Options: nosniff
    Strict-Transport-Security: max-age=31536000;includeSubDomains
    x-ms-request-id: f185d1c7-d508-499e-8d2f-849bf0ccc725

    Method: GET(391ms)
    Stage: GetCACaps
    Not found (404). 0x80190194 (-2145844844 HTTP_E_STATUS_NOT_FOUND)
    Last edited by kheopstr; 11-02-2021 at 10:54 AM.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •