Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Question ASUS ROG Strix G G531GT-AL017T Stripes on Screen

    This problem occurred a while ago for me. I opened my laptop and realized there are horizontal flickering lines on the below area of my screen. There were some of them at first, and they just flickered for a while then disappeared. Then they started to appear more and more, and become permanent white or black stripes covering around 3 cm in that area. They appeared with the ROG logo so I thought it was a hardware problem. I was about to give up and go change the screen but then this happened: I always plug the charger on my laptop and put it in "Maximum lifespan mode" for the Battery Health Charging, that day I just unplugged it accidentally, my laptop turned into "On Battery" mode and then all the stripes disappeared, then I plugged my charger again and the stripes didn't come back. Since then, I have been doing that but it's still inconvenient so I want to ask if everyone has faced this problem or has any ideas on what this can be?

    ASUS ROG Strix G G531GT-AL017T
    CPU: Intel(R) Core(TM) i7-9750H CPU @ 2.60GHz 2.59 GHz
    RAM: Originally 8 GB but I upgraded it to 16 GB right when I bought it.
    Windows 10 21H1 64-bit
    Card Driver: Intel(R) UHD Graphics 630 & NVIDIA GeForce GTX 1650
    My warranty expired 3 months ago which is why I haven't come to any ASUS Authorized Service Centers.

    I would love to hear any advice, if you need more information, ask me in the comment cause I'm not a professor in this field so I don't know if what I provide is enough or not.

  2. #2
    TeamROG Moderator Array xeromist PC Specs
    xeromist PC Specs
    Laptop (Model)Intel NUC laptop LAPQC71D
    MotherboardROG Crosshair VIII Dark Hero
    ProcessorAMD 5800X
    Memory (part number)32GB G.Skill Ripjaws V 3600
    Graphics Card #1ROG Strix RTX3090Ti
    Sound CardSound Blaster Z
    MonitorAORUS FV43U
    Storage #1Samsung 970 Pro 512GB
    CPU CoolerCustom loop
    CaseBeQuiet Dark Base Pro 900 V2
    Power SupplyCorsair HX1000
    Keyboard ROG Strix Flare II Animate
    Mouse ROG Chakram X
    Headset Steelseries Arctis Pro Wireless
    Mouse Pad ROG Scabbard
    Headset/Speakers Logitech z906 5.1
    Network RouterpfSense/OPNsense
    xeromist's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Reputation
    397
    Posts
    8,450

    Does adjusting the brightness have any impact? Changing the power mode may have changed the brightness. It sounds like a hardware issue but maybe there is a way to minimize the inconvenience.
    * Support disease research with Folding@Home *

    < < < Click the drop-down above my avatar for my PC specs!

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Quote Originally Posted by xeromist View Post
    Does adjusting the brightness have any impact? Changing the power mode may have changed the brightness. It sounds like a hardware issue but maybe there is a way to minimize the inconvenience.
    Sadly it doesn't, even changing the GameVisual in Amoury Crate doesn't make any difference.

  4. #4
    Moderator Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    57
    Posts
    1,525

    Hi nam1022002,
    May I double confirm if you unplugged and plugged the ac adapter again and the stripes didn't come back at first, but after using for a while, the stripes would come back?
    May I have the bios version and a photo about the stripes?
    Thank you.

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Quote Originally Posted by STARRAIN@ROG View Post
    Hi nam1022002,
    May I double confirm if you unplugged and plugged the ac adapter again and the stripes didn't come back at first, but after using for a while, the stripes would come back?
    May I have the bios version and a photo about the stripes?
    Thank you.
    Thanks for helping!
    No, after plugging the adapter, the stripes won't come back at all until I shut down my laptop. Then, when I start it, the stripes will appear again and then I will have to do the trick again ^^
    My BIOS Version: G531GT.308
    Photo: https://blogger.googleusercontent.co...cN7rAHZXsYo8iw

  6. #6
    Moderator Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    57
    Posts
    1,525

    Hi nam1022002,
    Do you connect the ac adapter after shut down and start the laptop, and the stripes appear again? or also appear in battery mode?
    Do you have an external monitor? If yes, please connect an external monitor and then check if there are the stripes on an eternal monitor.
    Thank you.

  7. #7
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Quote Originally Posted by STARRAIN@ROG View Post
    Hi nam1022002,
    Do you connect the ac adapter after shut down and start the laptop, and the stripes appear again? or also appear in battery mode?
    Do you have an external monitor? If yes, please connect an external monitor and then check if there are the stripes on an eternal monitor.
    Thank you.
    Let me explain my routine in detail: A new day begins, I open my laptop with the ac adapter connecting, the stripes appear, I unplug it, the stripes disappear, then I plug it in cause I use my laptop all day. At the end of the day, I shut down my laptop with the ac adapter connecting and the next day it will repeat like that.
    The stripes appear when I first open my laptop with the ac adapter connecting.
    Disappear when I unplug it.

    I will try to see if the stripes appear if I open my laptop without the ac adapter.
    For the external monitor, I only have TV screens, so I will try to see if I can use them

  8. #8
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2021
    Reputation
    10
    Posts
    1

    TThis Happens to me also

    Stripes at 120hz, flickering @ 45hz

  9. #9
    Moderator Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    57
    Posts
    1,525

    Hi aleck.designs,
    Do you also use G531GT with BIOS 308?
    Do the stripes and flickering occur in battery mode or AC adapter plugged in? also occur in bios configuration or with ROG logo?
    Do you have an external monitor? If yes, please connect to an external monitor and then check if there are the stripes or flickering on an eternal monitor.
    May I have a video about the issues?
    Thank you.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •