Results 1 to 2 of 2
  1. #1
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Feb 2014
    Reputation
    10
    Posts
    46

    Maximus XIII Extreme USB-C performance

    Hi!

    I'm trying to use my Oculus Quest 2 using a link cable on a USB-C port. I've tried using the ports in the back of the board as well as a port I've connected to one of the front-panel USB-C connectors. I can only get it to work on one of the USB-A ports. If I use the other ports (USB-C), I get pitifully low bandwidth (387Mbps) vs. the 2.6Gbps I get when using the USB-A port. This is the bandwidth reported by the Oculus Software's internal testing tool. Yes - I've confirmed that the only difference between one test and the other is which USB port the headset is connected to, and the results are consistent: USB-C SUCKS!!

    This makes no sense to me as the USB-C ports should grossly outperform the USB-A ports ... any ideas as to what setting(s) I might have missed in the BIOS? Any special software that needs installing? The only "unknown device" in Device Manager is a networked HP Printer that no longer has drivers compatible with this version of Windows (10, fully updated to this moment).

    Please help - I can make do with the USB-A but I refuse to believe I paid top dollar for this kind of a lemon ...

    Thanks!

  2. #2
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z - 3600MHz 15-15-15-30-1T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Graphics Card #2Titan Xp
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyPCP&C Turbo Cool 1200w
    Keyboard ROG Falchion NX
    Mouse ROG Spatha X
    Headset ROG Delta S Animate
    Mouse Pad Steelseries Prism XL + ROG Scabbard II
    OS Windows 11 Home
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    312
    Posts
    16,799

    Hi GoatHumper,

    I don't have an Oculus Quest but I've used the Oculus Rift in the past.

    After reading your post I have two questions.

    Have you tried disabling the usb power saving feature?

    As you didn't specify what link cable you're using, this could be the problem.

    Is your link cable Oculus approved? Here is one that is.

    https://www.amazon.com/dp/B01MZIPYPY...link=true&th=1

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •