Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 18
  1. #1
    ROG Enthusiast Array imacken PC Specs
    imacken PC Specs
    MotherboardASUS ROG Strix Z690-A Gaming Wi-Fi D4
    ProcessorIntel i7 12700K
    Memory (part number)32Gb Corsair Vengance 3000MHz DDR4
    Graphics Card #1MSI RTX 3090 Gaming X Trio
    Sound CardSound Blaster Z
    MonitorAcer 4K 32" XB321HK
    Storage #1Samsung 970 500Gb M.2 NVMe
    Storage #22 x Samsung 850 Evo 1Tb
    Power SupplyCorsair RM850x

    Join Date
    Feb 2021
    Reputation
    10
    Posts
    38

    Z690-A Wi-Fi D4 - keyboard not detected on boot

    On boot (and Windows restart), I get a ‘keyboard not detected’ error on BIOS screen. Boot continues to Windows and everything OK. But, I couldn’t access BIOS settings.*
    After a lot of messing around, I discovered that if I disconnect my powered USB hub, then the message goes away and I can access BIOS.
    Anyone got an idea on how to resolve this?
    (Latest BIOS from ASUS site)*

  2. #2
    ROG Guru: Yellow Belt Array Erwin05 PC Specs
    Erwin05 PC Specs
    MotherboardAsus ROG Strix X570-E Gaming Bios v4403
    ProcessorAMD Ryzen 5 3600 @ 3,6 GHz
    Memory (part number)G.SKILL F4-3200C14D-16GFX
    Graphics Card #1ASUS ROG STRIX-GTX1070-8G-GAMING
    MonitorIiyama ProLite GB2488HSU-B1
    CPU CoolerNoctua NH-D15S chromax black
    Power SupplySeasonic PRIME PX-650
    OS Windows 11 Home - v21H2

    Join Date
    May 2015
    Reputation
    10
    Posts
    216

    You have the keyboard and mouse connected to the USB hub?

    You can find many problems on the internet with USB hubs connected to a pc.

    https://www.quora.com/How-can-a-keyb...ws-10-be-fixed
    Last edited by Erwin05; 11-12-2021 at 07:12 PM.

  3. #3
    ROG Enthusiast Array imacken PC Specs
    imacken PC Specs
    MotherboardASUS ROG Strix Z690-A Gaming Wi-Fi D4
    ProcessorIntel i7 12700K
    Memory (part number)32Gb Corsair Vengance 3000MHz DDR4
    Graphics Card #1MSI RTX 3090 Gaming X Trio
    Sound CardSound Blaster Z
    MonitorAcer 4K 32" XB321HK
    Storage #1Samsung 970 500Gb M.2 NVMe
    Storage #22 x Samsung 850 Evo 1Tb
    Power SupplyCorsair RM850x

    Join Date
    Feb 2021
    Reputation
    10
    Posts
    38

    Thanks but, no the keyboard and mouse are not connected to the hub.

  4. #4
    ROG Guru: Yellow Belt Array Erwin05 PC Specs
    Erwin05 PC Specs
    MotherboardAsus ROG Strix X570-E Gaming Bios v4403
    ProcessorAMD Ryzen 5 3600 @ 3,6 GHz
    Memory (part number)G.SKILL F4-3200C14D-16GFX
    Graphics Card #1ASUS ROG STRIX-GTX1070-8G-GAMING
    MonitorIiyama ProLite GB2488HSU-B1
    CPU CoolerNoctua NH-D15S chromax black
    Power SupplySeasonic PRIME PX-650
    OS Windows 11 Home - v21H2

    Join Date
    May 2015
    Reputation
    10
    Posts
    216

    What brand is the Hub?

    I think that the only thing you can do is to unplug your hub from the pc.

    Does the hub has a power cable then u have to turn the hub on after the boot in windows.
    Last edited by Erwin05; 11-12-2021 at 07:28 PM.

  5. #5
    ROG Enthusiast Array imacken PC Specs
    imacken PC Specs
    MotherboardASUS ROG Strix Z690-A Gaming Wi-Fi D4
    ProcessorIntel i7 12700K
    Memory (part number)32Gb Corsair Vengance 3000MHz DDR4
    Graphics Card #1MSI RTX 3090 Gaming X Trio
    Sound CardSound Blaster Z
    MonitorAcer 4K 32" XB321HK
    Storage #1Samsung 970 500Gb M.2 NVMe
    Storage #22 x Samsung 850 Evo 1Tb
    Power SupplyCorsair RM850x

    Join Date
    Feb 2021
    Reputation
    10
    Posts
    38

    Thanks but I'm pretty sure it's a motherboard issue in the way it is handling USB. The hub didn't cause any issue on my Z590 or Z490 boards.

    Interestingly, I was trying a few things out, and with the keyboard plugged into a 3.2 Gen 2 (red) port, it works, but then the mouse has also to be connected to a red port, otherwise it doesn't work.

    So, in summary, the keyboard error (when the hub is plugged in) occurs when it is plugged into a 3.2 Gen 1 (blue) port or the old USB 2.0 ones, but is all OK in a 3.2 Gen 2 socket.

  6. #6
    ROG Guru: White Belt Array
    Join Date
    Jun 2013
    Reputation
    10
    Posts
    91

    Weird, seems similar to my VGA bug. I wonder if it's BIOS issues.

  7. #7
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jun 2011
    Reputation
    10
    Posts
    33

    The keyboard/hub issue is likely because the blue USB 3.0 (3.2 Gen 1) ports are supplied from an ASM1074 hub (via 1 port from the Z690 PCH). Hubs plugged into hubs can cause issues, particularly ASMedia ones. The USB 3.2 Gen 2 ports are native from the Z690 PCH.

  8. #8
    ROG Enthusiast Array imacken PC Specs
    imacken PC Specs
    MotherboardASUS ROG Strix Z690-A Gaming Wi-Fi D4
    ProcessorIntel i7 12700K
    Memory (part number)32Gb Corsair Vengance 3000MHz DDR4
    Graphics Card #1MSI RTX 3090 Gaming X Trio
    Sound CardSound Blaster Z
    MonitorAcer 4K 32" XB321HK
    Storage #1Samsung 970 500Gb M.2 NVMe
    Storage #22 x Samsung 850 Evo 1Tb
    Power SupplyCorsair RM850x

    Join Date
    Feb 2021
    Reputation
    10
    Posts
    38

    Thanks, but not sure about that.

    I tried putting the hub into a Gen 2 port with the keyboard in a Gen 1. No joy. Still the 'keyboard not detected' issue.

    I have also experimented further, and it is not the hub that is the issue, it is particular devices (by Virpil) that are. I have 3 Virpil devices amongst the devices connected to the hub, and if more than one of these is connected, the issue arises. However, if only one (or none) are then the issue goes away.

    So, I am still in the position that I have to have the keyboard/mouse receiver plugged into a red port for everything to work OK.

    This is a Z690 board issue, Did not have this with same devices in my previous Z490 and Z590 boards.

  9. #9
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Dec 2021
    Reputation
    10
    Posts
    2

    I am using this same motherboard and have the same issue with my USB keyboard not getting detected at boot. I have to unplug and replug the keyboard. Warm reboots work fine but shutting down and cold booting results in a keyboard not detected error again.
    I am plugging the keyboard into the back USB ports. I've tried all of them at this point and the problem is the same. No hub or other fancyness here.
    The keyboard is a Das Keyboard 4 pro.
    Last edited by Overmann; 12-19-2021 at 10:22 AM.

  10. #10
    ROG Enthusiast Array imacken PC Specs
    imacken PC Specs
    MotherboardASUS ROG Strix Z690-A Gaming Wi-Fi D4
    ProcessorIntel i7 12700K
    Memory (part number)32Gb Corsair Vengance 3000MHz DDR4
    Graphics Card #1MSI RTX 3090 Gaming X Trio
    Sound CardSound Blaster Z
    MonitorAcer 4K 32" XB321HK
    Storage #1Samsung 970 500Gb M.2 NVMe
    Storage #22 x Samsung 850 Evo 1Tb
    Power SupplyCorsair RM850x

    Join Date
    Feb 2021
    Reputation
    10
    Posts
    38

    Did you try my setup in post above yours, i.e. mouse and keyboard in the red ports?

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •