Results 1 to 2 of 2
  1. #1
    ROG Member Array FaaR PC Specs
    FaaR PC Specs
    MotherboardASUS ROG Strix X299-XE Gaming
    ProcessorIntel Core i9-7900X
    Memory (part number)G.Skill TridentZ RGB F4-3600C16Q-32GTZR (64GB)
    Graphics Card #1ASUS Radeon RX Vega 64 ROG Strix Gaming OC
    Graphics Card #2ASUS Radeon RX Vega 64 ROG Strix Gaming OC
    MonitorSamsung SyncMaster SA850
    Storage #1Intel Optane SSD 905P 2.5" 960GB
    Storage #2Samsung 960 Evo M.2
    CPU CoolerNoctua NH-U14S
    CaseFractal Design Define C TG
    Power SupplyCorsair RM1000i
    Keyboard Corsair Vengeance K70
    Mouse Logitech G700s
    OS Windows 10 Pro

    Join Date
    Jun 2013
    Reputation
    10
    Posts
    18

    Exclamation BIOS 3501 hangs during POST after RESTART on ROG Strix X299XE Gaming

    Cold boots work fine, it's on reboot the trouble starts. PC restarts, POST begins; you hit the point where the speaker beeps, then monitor comes on (black screen, but it turns on to show a black screen, which is...awesome), then it stops with a GREEN diagnostic LED glowing on the mobo, and never proceeds from there. Hitting ATX power button or reset re-produces the exact same issue; you have to cycle POWER_GOOD signal from PSU (IE, hit the physical power switch) in order to boot the system. And then Windows or other software may complain, because it detects you BOOTED the system instead of RE-BOOTED it, so certain patches or services and so on may not install/run properly. Which is really annoying, because isn't a boot a boot, yeah? No, we gotta complicate things for no reason! *le sigh*

    This never happened on previous BIOS builds; I checked the Q-code of when it stops a couple times and I saw at least two different codes, even though the BIOS always appears to hang at the same point every restart.

    Also, the X299-XE Gaming board is very difficult to find on the ASUS Support website; if you search for the board and type in "rog strix x299", all that shows up is the X299-E Gaming and Gaming II boards; not the X299-XE board. And if you manually select the X299-XE board from the manual option you hit a "Page not found" error page.

    So you might want to fix your website... Because the X299-E BIOS does not work on the XE board, despite the only apparent difference between the two is a bigger heatsink on the main VRMs. So I need to be able to find new BIOSes, if any are ever made available; this one's from back in august, ugh. So months of this hanging nonsense!

  2. #2
    Administrator Array Silent Scone@ROG's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    190
    Posts
    2,417

    Hello,

    Can you confirm if this issue occurs when the UEFI is at complete default settings? This includes no XMP or overclocking of any kind. Rule 101 of diagnostics is to remove any culprit of instability.

    What Q-Codes does it stop on?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •