Results 1 to 4 of 4

Hybrid View

  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2020
    Reputation
    10
    Posts
    6

    Asus Rog Rampage V Extreme 5.1 Surround sound "Help Support"

    I am having problems with 5.1 surround sound with my newly acquired logitech z5500 surround sound set motherboard listed above . Let me explain the issues i'm encountering .



    So even within the software when i do a 5.1 test it fails to make sound in the rear right speaker in 6 ch. Direct mode . When i do a surround sound test on youtube it fails to produce sound on the 2 rear speakers during the test and just replicates the sound on the 2 front speakers . I do a 5.1 test in windows it also fails to produce sound in the rear right speaker and does the rear front instead. I have tried all different settings i can find but seems like something is screwy. I removed and reinstalled my audio driver via asus website.

    This may require some repair on the development end of things, but someone else would need to test this . I have the latest bios version 3701.

  2. #2
    ROG Guru: Green Belt Array
    Join Date
    Feb 2019
    Reputation
    129
    Posts
    712

    6 channel direct mode puts through just what was recorded, aka direct. Sometimes you may not get more than 2 channels. All on the source. You need to try something with 5 channels, 5.1 is 5 channels and a sub. FL, FR, Rl, RR, Center and sub

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2020
    Reputation
    10
    Posts
    6

    Quote Originally Posted by BigJohnny View Post
    6 channel direct mode puts through just what was recorded, aka direct. Sometimes you may not get more than 2 channels. All on the source. You need to try something with 5 channels, 5.1 is 5 channels and a sub. FL, FR, Rl, RR, Center and sub
    Okay, but I get same results when I have it in Dolby II music or movie modes. I never get a full proper reproduction of 5.1 surround no matter where I do the test.

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2020
    Reputation
    10
    Posts
    6

    So, i fired up a game today while listening to music on windows media player, and i got slowdown crackling and other static noise's . This is obviously a driver issue . I am now using the default windows driver ATM and that paticular problem has now vanished .but still cant get 5.1 surround sound to work properly. Is there a realtek audio driver update for this motherboard ?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •