Results 1 to 2 of 2
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2021
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Z690 a-Gaming D4 strange cold boot behaviour

    Hello. Here is my problem - when i switch my pc on after it was completly turned off it double boots, i mean it starts for a sec then shuts down, then starts again and then works fine. When i reboot, it reboots normally. Here is what i found, whats causing it - first i thought its smth with memory oc, but no its not - setting all settings to auto (I mean loading with jedec Profile) still double boot. Then i set SA voltage to auto still double boot. So only Dram voltage left - i changed it to auto - and pc boots normally. I found out that if i put dram voltage higher then 1.35 (all other settings set on auto, and memory loads with jedec Profile) double boot happens on fresh start, only fresh start not restart. So the question is what can lead to such strange behaviour or maybe is it normal?

    Small remark - if my memory is overclocked double boot doesnt reset it to default values it boots and works and passes all tests at oced settings. Also i should mention that the same behaviour stayed after i updated from 0807 bios to 0901.

    P. S. Sorry for my english.
    P. P. S. Have a great holidays!
    Last edited by Azzazzell0; 12-25-2021 at 08:55 AM.

  2. #2
    ROG Guru: Orange Belt Array bass junkie xl PC Specs
    bass junkie xl PC Specs
    MotherboardZ690 Asus Strix D4 x 2 Bios 1604
    ProcessorRIG #1 12900 Ks @ 5.4/5.1 ring @ 1.36v/ RIG #2 12900 K @ 5.2/4.9 Ring @ 1.37v
    Memory (part number)DDR4 32GB Royals @ 4133 c15 Gear 1 / RiG # 2 32GB Team Group X @ 4000 cl-15-15-15-35 @ 1.52v
    Graphics Card #1RTX Asus 3090 TI LC + 240mm @ 2000 mhz @0.950v
    Graphics Card #2RTX 3080 EVGA XC3 Ultra @ 1860 mhz @ 0.842v
    Graphics Card #3MSI Gtx 1080 Ti + 360m aio @ 2000 mhz + 300 mem
    Sound CardMotherboard Realtec , Driver 87.46
    MonitorAsus Xg27AQM 27" @270 hz / Asus PG279Q 27" @165 HZ / AOC AG251FZ2 1080P @240hz
    Storage #1XPG 2TB/Samsung 970 evo+ 500 Gb / 970 Evo 1TB x 2
    Storage #22 tb HDD x 4
    CPU CoolerArtic liquid freezer 420mm / Deep Cool Gamermaxx 360mm v2 / Kraken G12 s36 360mm
    CaseThermaltake View 71 full Glass
    Power SupplyEvga 1000w Platnuim / evga 750 w
    Keyboard Corsair K95 Platnuim RGB
    Mouse Corsair Night Sword RGB
    Headset Razer Kraken 7.1 chroma
    Mouse Pad Asus Sheeth Large
    Headset/Speakers Logitech Z-5500 THX 5.1
    OS Windows 10-21h1 x64 Pro
    bass junkie xl's Avatar
    Join Date
    Oct 2017
    Reputation
    43
    Posts
    367

    same for new bios 901 for D4 . if i type in my trained rtl/iol mem settings the board trained to lock them in a i get a dubble boot and windows event viewer records it as a power lose

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •