Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2016
    Reputation
    10
    Posts
    9

    New NVME not showing up SN850 (Rampage V) need help!

    Can't see it in disk management, what should I do. Cheers.

    [update]
    also doesn't show up in bios
    Rampage V Extreme (X99) - Latest bios
    CPU: i7-5960X if that helps


    Is there a setting I need to disable, some sort of order I need to put my NVME and SSD and HDDS in... As I have all 3 types.
    Is the SN850 Not compatible?
    I have my OS installed on my SSD by the way, not the NVME, just brought the NVME if that matters, just wanted to format it and get it all sorted out first e.t.c


    [update again]
    unplugged all HDDs and my ssds, still not detecting my NVME.. possible bios setting? or is it faulty NVME, or just too modern for an older board?

    DID A BIT MORE GOOGLING... apparently there's 2 types of M.2 Drivers.... sata and nvme??? i guess the 850 won't work?? as it's not got 2 cut-out parts and only 1??

    If the above is the case, can I use one of these?
    https://www.amazon.co.uk/Sabrent-NVM.../dp/B084GDY2PW
    Would I see any negatives using this? will any issues happen, want to use the NVME as my OS drive!
    Last edited by ThePathOfBlood; 12-29-2021 at 06:05 PM.

  2. #2
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2016
    Reputation
    10
    Posts
    9

    nobody able to answer?

  3. #3
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Mar 2013
    Reputation
    12
    Posts
    41

    Only M.2 PCIe works on this motherboard.
    MB: Asus Rampage V Extreme (WC loop1 rad 120x3) Bios 4101
    CPU: Core i7-6950X (WC loop2 rad 120x9)
    MEM: G.Skill Flare X 32GB (4x8GB) DDR4 3200MHz@CAS14/CR1
    GPU: ZOTAC Trinity RTX 3090 Watercooled [double side] {PCIE_X16/X8_3 slot} (WC loop3 rad 120x9 + 140x9)
    SSD: Corsair MP600 PRO XT 2To SSD M.2 NVMe w/ heatsink
    HDD: 4 x 10TB Seagate IronWolf RAID 0 (WC loop1)
    PSU: EVGA NEX 1500 1650W + Seasonic Fanless TX-700W
    Main Screen: ASUS ROG Swift PG43UQ 4K 144Hz G-Sync/FreeSync HDR

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2021
    Reputation
    19
    Posts
    21

    Quote Originally Posted by ThePathOfBlood View Post
    If the above is the case, can I use one of these?
    https://www.amazon.co.uk/Sabrent-NVM.../dp/B084GDY2PW
    Would I see any negatives using this? will any issues happen, want to use the NVME as my OS drive!
    I do not have your exact motherboard, but do have a Prime Z590-A
    On my motherboard, if I put anything in the other PCIe x16 slots besides the GPU in slot 1
    The GPU is dropped to x8
    Even installing a PCIe Wifi card into one of those slots, which is only x1, still drops the GPU to x8
    Last edited by Shark007; 12-30-2021 at 04:14 PM.

  5. #5
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Mar 2013
    Reputation
    12
    Posts
    41

    Motherboard Rampage V Extreme PCIe Layout:

    PCIE_X16_1 (3.0)
    -
    PCIE_X8_2 (3.0)
    PCIE_X4_1 (2.0) *shared with PCIE_X1_1 and USB3_E910 (ASMedia) and SATAExpress_E1 (ASMedia)
    PCIE_X16/X8_3 (3.0)
    PCIE_X1_1 (2.0) *
    PCIE_X8_4 (3.0) *shared with M.2 x4

    *When PCIE_X4_1 (BIOS: PCIE_X4_1 Slot Mode) is occupied by X1 or X2 device, the SATAExpress_E1 will be disabled.
    *When PCIE_X4_1 (BIOS: PCIE_X4_1 Slot Mode) is occupied by X4, both the SATAExpress_E1, USB3_E910 and the PCIE_X1_1 will be disabled.

    *When PCIE_X1_1 Slot Mode is enabled (BIOS), PCIE_X4_1 is limited to x2 bandwidth and when it is occupied, SATAExpress_E1 is disabled, [USB3_E910 is also disabled]
    *When USB3_E910 Mode is enabled (BIOS) and PCIE_X1_1 is disabled, PCIE_X4_1 is limited to x2 bandwidth and when it is occupied, SATAExpress_E1 is disabled.

    *When using 40-Lane CPU, PCIE_X8_4 slot can only be used in x4 mode or lower when used simultaneously with the M.2 connector. If x8 mode is used, the two connectors will be mutually exclusive.
    Last edited by Powerfull; 12-30-2021 at 06:24 PM.
    MB: Asus Rampage V Extreme (WC loop1 rad 120x3) Bios 4101
    CPU: Core i7-6950X (WC loop2 rad 120x9)
    MEM: G.Skill Flare X 32GB (4x8GB) DDR4 3200MHz@CAS14/CR1
    GPU: ZOTAC Trinity RTX 3090 Watercooled [double side] {PCIE_X16/X8_3 slot} (WC loop3 rad 120x9 + 140x9)
    SSD: Corsair MP600 PRO XT 2To SSD M.2 NVMe w/ heatsink
    HDD: 4 x 10TB Seagate IronWolf RAID 0 (WC loop1)
    PSU: EVGA NEX 1500 1650W + Seasonic Fanless TX-700W
    Main Screen: ASUS ROG Swift PG43UQ 4K 144Hz G-Sync/FreeSync HDR

  6. #6
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2016
    Reputation
    10
    Posts
    9

    I've unplugged everything but my GPU and the SN850 and SN850 won't show up.


    is it the wrong type of M.2 I found out there are 2 different types of M.2..

  7. #7
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Mar 2013
    Reputation
    12
    Posts
    41

    The SN850 is a NVME PCIe x4 Gen4 and it should be compatible with the Rampage V M.2 x4 Gen3 port.

    Have you tried to put the SN850 is a USB NVME enclosure to make sure it is working?

    Have tried to setup in BIOS the "PCIEx8_4 and M.2 Configuration" to M.2 and the "PCIEX8_4 Link Speed" to Gen3?


    Advanced Menu -> Onboard Devices Configuration -> PCIEx8_4 and M.2 Configuration -> M.2

    Advanced Menu -> System Agent Configuration -> NB PCI-E Configuration -> PCIEX8_4 Link Speed -> Gen3
    MB: Asus Rampage V Extreme (WC loop1 rad 120x3) Bios 4101
    CPU: Core i7-6950X (WC loop2 rad 120x9)
    MEM: G.Skill Flare X 32GB (4x8GB) DDR4 3200MHz@CAS14/CR1
    GPU: ZOTAC Trinity RTX 3090 Watercooled [double side] {PCIE_X16/X8_3 slot} (WC loop3 rad 120x9 + 140x9)
    SSD: Corsair MP600 PRO XT 2To SSD M.2 NVMe w/ heatsink
    HDD: 4 x 10TB Seagate IronWolf RAID 0 (WC loop1)
    PSU: EVGA NEX 1500 1650W + Seasonic Fanless TX-700W
    Main Screen: ASUS ROG Swift PG43UQ 4K 144Hz G-Sync/FreeSync HDR

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •