Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2021
    Reputation
    54
    Posts
    15

    FA506IU - TUF Gaming A15 (2020) - CPU Power Locked at 13 watts

    Hi, I hava a laptop FA506IU (R7-4800H + GTX 1660 Ti) but I think there is a issue about the CPU Power with this model when gaming, which results in unexpected framerate dropping. I tried running Rainbow Six Siege built-in benchmark test (firstly at 1080p & Lowest preset and secondly 1080p & Highest preset & 100% rendering ratio) and captured hardware sensors log files via HWiNFO in the background.

    The log files show:
    If the dGPU load is less than about 85%, the CPU Package Power and CPU PPT Power will be limited to 13 watts (sometimes 20 watts) and the Fast PPT Limit and Slow PPT Limit is 100%.
    If the dGPU load was nearly 100%, there will be no CPU Power issue.

    I have tried a clean Windows installation, OEM GPU drivers and bios rollback but they didn't work. I think this issue is caused by an incorrect bios setting of ASUS.

    I tried contacting ASUS Taiwan and ASUS China and they sent me their Rainbow Six Siege built-in benchmark results and HWiNFO logs, but they just kept perfuncting me and avoiding my question about 100% CPU PPT Limit (this usually occurs when the bios settings are incorrect), although the 13 watts issue extractly exists at their laptops for tests.

    I have done the same tests on my friends' FA506IV (RTX 2060) but there is no CPU issue.
    I think this issue exists in every FA506IU in the world. I'm not sure if FA706IU has the same CPU issue.

    Could you please do some rearch on this?

    The HWiNFO log files(.csv) and performance graphs(.xlsx) of my FA506IU and ASUS Taiwan's FA506IU are here.
    https://yhdog-my.sharepoint.com/:u:/...K50S3cAHjue8SQ

    Some screenshots:
    https://i.imgur.com/d0WEiVQ.png
    https://i.imgur.com/5j6D6JA.png
    Last edited by yhdog; 01-08-2022 at 05:00 AM.

  2. #2
    ROG Enthusiast Array Da-BOSS PC Specs
    Da-BOSS PC Specs
    Laptop (Model)ASUS TUF A15 - FA506IU
    MotherboardAMD K17.6 FCH, AMD K17.6 IMC
    ProcessorAMD Ryzen 7 4800H with Radeon Graphics
    Memory (part number)G.SKILL [Samsung Die] DRR4 - 3200Mhz CL18 (18-19-19-36) - 32GB(16GBx2) - Using Thaiphoon Burner Tool
    Graphics Card #1AMD Radeon RX Vega 7
    Graphics Card #2nVIDIA GeForce GTX 1660 Ti 6GB (Samsung VRAM) - OC'ed & UV 2010Mhz Core Clock / +582Mhz Memory Clock
    Sound CardRealtek ALC256 @ AMD K17.6 - Realtek Audio with DTX:X Ultra
    MonitorLM156LF-2F03
    Storage #1WDC PC SN530 SDBPNPZ-256G-1002 (256 GB, PCI-E 3.0 x4)
    Storage #2ST1000LM035-1RK172 (1 TB, 5400 RPM, SATA-III) HDD + SHGP31-500GM-2 500.1 GB
    CPU CoolerStock Cooler
    CaseNon
    Power SupplyASUS Power Brick 180W
    Keyboard ASUS TUF Keyboard with RGB Backlit
    Mouse ASUS ROG Sica Optical USB Gaming Mouse
    Headset ASUS Cerberus Gaming Headset
    Mouse Pad Generic Mouse Pad
    Headset/Speakers Anker Soundcore Life Q20 Hybrid Active Noise Cancelling
    OS Windows 10 21H2 - Lite [Modded by me]
    Network Router-
    Accessory #1 -
    Accessory #2 -
    Accessory #3 -
    Da-BOSS's Avatar
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    45
    Posts
    34

    You might have a bad batch... I have exactly the same laptop that you have ASUS TUF A15 FA506IU laptop and I don't suffer from this problem... maybe might give a new BIOS update a try.. it just got released 2 days ago

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2021
    Reputation
    54
    Posts
    15

    Quote Originally Posted by Da-BOSS View Post
    You might have a bad batch... I have exactly the same laptop that you have ASUS TUF A15 FA506IU laptop and I don't suffer from this problem... maybe might give a new BIOS update a try.. it just got released 2 days ago
    Hi, I have tried the BIOS 318 released 2 days ago but still the same issue.
    Hmm, you mean you have tested Rainbow Six Siege (1080p Low Preset) benchmark with no CPU problem?

  4. #4
    ROG Enthusiast Array Da-BOSS PC Specs
    Da-BOSS PC Specs
    Laptop (Model)ASUS TUF A15 - FA506IU
    MotherboardAMD K17.6 FCH, AMD K17.6 IMC
    ProcessorAMD Ryzen 7 4800H with Radeon Graphics
    Memory (part number)G.SKILL [Samsung Die] DRR4 - 3200Mhz CL18 (18-19-19-36) - 32GB(16GBx2) - Using Thaiphoon Burner Tool
    Graphics Card #1AMD Radeon RX Vega 7
    Graphics Card #2nVIDIA GeForce GTX 1660 Ti 6GB (Samsung VRAM) - OC'ed & UV 2010Mhz Core Clock / +582Mhz Memory Clock
    Sound CardRealtek ALC256 @ AMD K17.6 - Realtek Audio with DTX:X Ultra
    MonitorLM156LF-2F03
    Storage #1WDC PC SN530 SDBPNPZ-256G-1002 (256 GB, PCI-E 3.0 x4)
    Storage #2ST1000LM035-1RK172 (1 TB, 5400 RPM, SATA-III) HDD + SHGP31-500GM-2 500.1 GB
    CPU CoolerStock Cooler
    CaseNon
    Power SupplyASUS Power Brick 180W
    Keyboard ASUS TUF Keyboard with RGB Backlit
    Mouse ASUS ROG Sica Optical USB Gaming Mouse
    Headset ASUS Cerberus Gaming Headset
    Mouse Pad Generic Mouse Pad
    Headset/Speakers Anker Soundcore Life Q20 Hybrid Active Noise Cancelling
    OS Windows 10 21H2 - Lite [Modded by me]
    Network Router-
    Accessory #1 -
    Accessory #2 -
    Accessory #3 -
    Da-BOSS's Avatar
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    45
    Posts
    34

    Quote Originally Posted by yhdog View Post
    Hi, I have tried the BIOS 318 released 2 days ago but still the same issue.
    Hmm, you mean you have tested Rainbow Six Siege (1080p Low Preset) benchmark with no CPU problem?
    Yes, exactly I have tested this without problem. I guess your only way is to try this APU Tuning Utility and adjust your TDP Fast/Slow limits and try again.

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2021
    Reputation
    54
    Posts
    15

    Quote Originally Posted by Da-BOSS View Post
    Yes, exactly I have tested this without problem. I guess your only way is to try this APU Tuning Utility and adjust your TDP Fast/Slow limits and try again.
    Actually I have tried RyzenADJ, Renoir Mobile Tuning and the tool you mentioned. Adjusting TDP Fast/Slow limits works for seconds before the limits are overwritten by BIOS or other ASUS things. The CPU Power breaks the 13 Watts limit only when I set a reapply cycle (maybe 3 seconds) for these 3rd-party tools.
    I still hope ASUS can do some research and give a response, after all I don't want to rely on 3rd party software to correct things that should be the responsibility of ASUS.

  6. #6
    ROG Enthusiast Array Da-BOSS PC Specs
    Da-BOSS PC Specs
    Laptop (Model)ASUS TUF A15 - FA506IU
    MotherboardAMD K17.6 FCH, AMD K17.6 IMC
    ProcessorAMD Ryzen 7 4800H with Radeon Graphics
    Memory (part number)G.SKILL [Samsung Die] DRR4 - 3200Mhz CL18 (18-19-19-36) - 32GB(16GBx2) - Using Thaiphoon Burner Tool
    Graphics Card #1AMD Radeon RX Vega 7
    Graphics Card #2nVIDIA GeForce GTX 1660 Ti 6GB (Samsung VRAM) - OC'ed & UV 2010Mhz Core Clock / +582Mhz Memory Clock
    Sound CardRealtek ALC256 @ AMD K17.6 - Realtek Audio with DTX:X Ultra
    MonitorLM156LF-2F03
    Storage #1WDC PC SN530 SDBPNPZ-256G-1002 (256 GB, PCI-E 3.0 x4)
    Storage #2ST1000LM035-1RK172 (1 TB, 5400 RPM, SATA-III) HDD + SHGP31-500GM-2 500.1 GB
    CPU CoolerStock Cooler
    CaseNon
    Power SupplyASUS Power Brick 180W
    Keyboard ASUS TUF Keyboard with RGB Backlit
    Mouse ASUS ROG Sica Optical USB Gaming Mouse
    Headset ASUS Cerberus Gaming Headset
    Mouse Pad Generic Mouse Pad
    Headset/Speakers Anker Soundcore Life Q20 Hybrid Active Noise Cancelling
    OS Windows 10 21H2 - Lite [Modded by me]
    Network Router-
    Accessory #1 -
    Accessory #2 -
    Accessory #3 -
    Da-BOSS's Avatar
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    45
    Posts
    34

    Quote Originally Posted by yhdog View Post
    Actually I have tried RyzenADJ, Renoir Mobile Tuning and the tool you mentioned. Adjusting TDP Fast/Slow limits works for seconds before the limits are overwritten by BIOS or other ASUS things. The CPU Power breaks the 13 Watts limit only when I set a reapply cycle (maybe 3 seconds) for these 3rd-party tools.
    I still hope ASUS can do some research and give a response, after all I don't want to rely on 3rd party software to correct things that should be the responsibility of ASUS.
    That's definitely true about ASUS responsibilities but as a last resort... 3rd party software will help always.

    Did you make sure that RyzenADJ script with repeat delay of [repeatWaitTimeSeconds = 5] is set to avoid getting a reset values with $monitorField = "fast_limit" line included?

  7. #7
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2021
    Reputation
    54
    Posts
    15

    Quote Originally Posted by Da-BOSS View Post
    That's definitely true about ASUS responsibilities but as a last resort... 3rd party software will help always.

    Did you make sure that RyzenADJ script with repeat delay of [repeatWaitTimeSeconds = 5] is set to avoid getting a reset values with $monitorField = "fast_limit" line included?
    I have tried it, and it helps. Thanks.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •