Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    New ROGer Array vcore PC Specs
    vcore PC Specs
    MotherboardASUS ROG STRIX Z690-F
    ProcessorINTEL I9 12900K
    Memory (part number)T Force Delta RGB DDR5 6200
    Graphics Card #1ASUS ROG STRIX OC RTX 3070ti
    MonitorBENQ ZOWIE XL 27” 144Hz (1080p)
    Storage #1Samsung 980 Pro
    Storage #2Samsung 970 Evo Plus
    CPU Cooler360 AIO
    Power SupplyCORSAIR HX1000W

    Join Date
    Dec 2021
    Reputation
    10
    Posts
    21

    Unhappy @ASUS - Big Issue With Asus Hardware Causing Graphic Issues?

    Build 1:

    -12900K (stock)
    - Asus Rog Strix Z690-F Motherboard
    - T Force Delta DDR5
    - Corsair HX1000W Multi Rail PSU
    - Asus Rog Strix OC RTX 3070ti
    - Samsung 980 Pro
    - Windows 10 Pro


    Build 2:

    -12900K (stock)
    -Asus Rog Strix Z690-F Motherboard
    - Kingston Fury Beast DDR5
    - Corsair HX1000W Multi Rail PSU
    - EVGA FTW3 RTX 3080ti
    - Samsung 980 Pro
    - Windows 10 Pro



    ISSUES ENCOUNTERED ON BOTH BUILDS:

    - Experiencing graphical issues in games on both integrated and dedicated gpu (textures render slow with pop ins, textures are moving and look fuzzy jagged and will flicker or flash, shadows tearing and morphing)



    ALDER LAKE OWNERS - PLEASE TEST IN CSGO FOR EASY REPLICATING

    Video of the problem and how to replicate:
    https://drive.google.com/file/d/1Fs1...ew?usp=sharing


    1) In CSGO settings set your Global Shadow Quality - Low/Medium (very important that you set this or the problem won't occur)

    2) Go into Dust2 map and goto the location in B Tunnels as seen in the video and copy what I did.

    Did you see the fence fuzzing and the shadows in the tunnels morphing and tearing with blurring?



    CONCLUSION:

    I will be shocked if both my Alder Lake builds have faulty hardware. Or is it an widespread Alder Lake issue?
    Hence why I need some Alder Lake owners to test to see if this is a widespread issue on Alder Lake, Asus Z690 or Samsung NVME drivers.
    Last edited by vcore; 01-27-2022 at 07:57 AM. Reason: UPDATED

  2. #2
    TeamROG Moderator Array xeromist PC Specs
    xeromist PC Specs
    Laptop (Model)Dell Inspiron 15 7567
    MotherboardMSI x470 Gaming Plus
    ProcessorAMD 2600X
    Memory (part number)16GB Crucial Ballistix Elite 3600
    Graphics Card #1ASUS GTX 1080 Strix
    MonitorBenQ BL3200PT
    Storage #1Intel 600p NVMe
    CPU CoolerWraith
    Casecustom Antec 900
    Power SupplyCorsair HX1000
    Keyboard Logitech Orion Spark
    Mouse Logitech MX500
    Headset Plantronics 777 with Oregon Aero upgrade
    xeromist's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Reputation
    367
    Posts
    8,331

    You say the 3070 had the same issue in both systems so I still think that's the primary culprit. I'm not surprised that the integrated doesn't perform well and that may be an unrelated coincidence. Have you tried putting the 3080 in build 1 to see what happens?
    * Support disease research with Folding@Home *

    < < < Click the drop-down above my avatar for my PC specs!

  3. #3
    Administrator Array Silent Scone@ROG's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    199
    Posts
    2,556

    Could you take a video of the problem and post it here? I'd tend to agree with the above, sounds like the issue is with the GPU.

    Take a video, if it seems that way I'll move the thread to the ROG Care section for the attention of service.

  4. #4
    New ROGer Array vcore PC Specs
    vcore PC Specs
    MotherboardASUS ROG STRIX Z690-F
    ProcessorINTEL I9 12900K
    Memory (part number)T Force Delta RGB DDR5 6200
    Graphics Card #1ASUS ROG STRIX OC RTX 3070ti
    MonitorBENQ ZOWIE XL 27” 144Hz (1080p)
    Storage #1Samsung 980 Pro
    Storage #2Samsung 970 Evo Plus
    CPU Cooler360 AIO
    Power SupplyCORSAIR HX1000W

    Join Date
    Dec 2021
    Reputation
    10
    Posts
    21

    Quote Originally Posted by xeromist View Post
    You say the 3070 had the same issue in both systems so I still think that's the primary culprit. I'm not surprised that the integrated doesn't perform well and that may be an unrelated coincidence. Have you tried putting the 3080 in build 1 to see what happens?
    My mistake. I have tested more longer with the 3070 into the other build and did not get the same issues to occur or if there is its barely noticeable or not affected as bad.

  5. #5
    New ROGer Array vcore PC Specs
    vcore PC Specs
    MotherboardASUS ROG STRIX Z690-F
    ProcessorINTEL I9 12900K
    Memory (part number)T Force Delta RGB DDR5 6200
    Graphics Card #1ASUS ROG STRIX OC RTX 3070ti
    MonitorBENQ ZOWIE XL 27” 144Hz (1080p)
    Storage #1Samsung 980 Pro
    Storage #2Samsung 970 Evo Plus
    CPU Cooler360 AIO
    Power SupplyCORSAIR HX1000W

    Join Date
    Dec 2021
    Reputation
    10
    Posts
    21

    Quote Originally Posted by Silent Scone@ROG View Post
    Could you take a video of the problem and post it here? I'd tend to agree with the above, sounds like the issue is with the GPU.

    Take a video, if it seems that way I'll move the thread to the ROG Care section for the attention of service.
    Will post it to you once I hop onto the computer and compile the videos.

    *Thanks
    Last edited by vcore; 01-25-2022 at 05:40 PM.

  6. #6
    New ROGer Array vcore PC Specs
    vcore PC Specs
    MotherboardASUS ROG STRIX Z690-F
    ProcessorINTEL I9 12900K
    Memory (part number)T Force Delta RGB DDR5 6200
    Graphics Card #1ASUS ROG STRIX OC RTX 3070ti
    MonitorBENQ ZOWIE XL 27” 144Hz (1080p)
    Storage #1Samsung 980 Pro
    Storage #2Samsung 970 Evo Plus
    CPU Cooler360 AIO
    Power SupplyCORSAIR HX1000W

    Join Date
    Dec 2021
    Reputation
    10
    Posts
    21

    EDIT: Both builds are encountering the same graphic issues on both integrated and dedicated gpus. In CSGO when settings are changed to "Global Shadow Quality - Low/Medium" is when I encountering shadow morphing, blurring and tearing issues.
    Last edited by vcore; 01-27-2022 at 07:44 AM.

  7. #7
    New ROGer Array vcore PC Specs
    vcore PC Specs
    MotherboardASUS ROG STRIX Z690-F
    ProcessorINTEL I9 12900K
    Memory (part number)T Force Delta RGB DDR5 6200
    Graphics Card #1ASUS ROG STRIX OC RTX 3070ti
    MonitorBENQ ZOWIE XL 27” 144Hz (1080p)
    Storage #1Samsung 980 Pro
    Storage #2Samsung 970 Evo Plus
    CPU Cooler360 AIO
    Power SupplyCORSAIR HX1000W

    Join Date
    Dec 2021
    Reputation
    10
    Posts
    21

    Quote Originally Posted by Silent Scone@ROG View Post
    Could you take a video of the problem and post it here? I'd tend to agree with the above, sounds like the issue is with the GPU.

    Take a video, if it seems that way I'll move the thread to the ROG Care section for the attention of service.
    Both Alder Lake builds are experiencing these graphic issues on both integrated and dedicated gpus. I want to see if this is a widespread issue or if I am that unlucky to get both builds with faulty hardware?


    ALDER LAKE OWNERS - PLEASE TEST IN CSGO FOR EASY REPLICATING

    Video of the problem and how to replicate:
    https://drive.google.com/file/d/1Fs1...ew?usp=sharing


    1) In CSGO settings set your Global Shadow Quality - Low/Medium (very important that you set this or the problem won't occur)

    2) Go into Dust2 map and goto the location in B Tunnels as seen in the video and copy what I did.


    Did you see the fence fuzzing and the shadows in the tunnels morphing and tearing with blurring?
    Last edited by vcore; 01-27-2022 at 07:56 AM.

  8. #8
    Administrator Array Silent Scone@ROG's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    199
    Posts
    2,556

    The link doesn't work.

    That's a fairly specific example. Sounds like a draw distancing rendering bug in the engine. If the problem was at hardware level i.e. artefacting you'd notice anomalies everywhere, in most 3D applications.

  9. #9
    New ROGer Array vcore PC Specs
    vcore PC Specs
    MotherboardASUS ROG STRIX Z690-F
    ProcessorINTEL I9 12900K
    Memory (part number)T Force Delta RGB DDR5 6200
    Graphics Card #1ASUS ROG STRIX OC RTX 3070ti
    MonitorBENQ ZOWIE XL 27” 144Hz (1080p)
    Storage #1Samsung 980 Pro
    Storage #2Samsung 970 Evo Plus
    CPU Cooler360 AIO
    Power SupplyCORSAIR HX1000W

    Join Date
    Dec 2021
    Reputation
    10
    Posts
    21

    Quote Originally Posted by Silent Scone@ROG View Post
    The link doesn't work.

    That's a fairly specific example. Sounds like a draw distancing rendering bug in the engine. If the problem was at hardware level i.e. artefacting you'd notice anomalies everywhere, in most 3D applications.
    It happens in every game though. And in CSGO my old build never used to have these issues. So seeing it in the new build I am sure there is something wrong. Should not be experiencing this on a old DX9 game.

    What I think the problem could be is maybe Intel drivers, Asus Drivers or NVME drivers.
    AIso I always see this Kernel PnP 225 warning everytime even after formatting. It says something about harddiskvolume and related to the nvme. Could this be what is causing my issue?

    If not, and if it’s a hardware fault I am not sure which hardware it could be.

    I hope someone can help me find out if it is my hardware or a driver bug that people have not noticed yet.

    Try this link: *https://drive.google.com/drive/mobil...13&direction=a
    Last edited by vcore; 01-31-2022 at 01:39 AM.

  10. #10
    New ROGer Array vcore PC Specs
    vcore PC Specs
    MotherboardASUS ROG STRIX Z690-F
    ProcessorINTEL I9 12900K
    Memory (part number)T Force Delta RGB DDR5 6200
    Graphics Card #1ASUS ROG STRIX OC RTX 3070ti
    MonitorBENQ ZOWIE XL 27” 144Hz (1080p)
    Storage #1Samsung 980 Pro
    Storage #2Samsung 970 Evo Plus
    CPU Cooler360 AIO
    Power SupplyCORSAIR HX1000W

    Join Date
    Dec 2021
    Reputation
    10
    Posts
    21

    Quote Originally Posted by Silent Scone@ROG View Post
    @scone
    On top of the issues found in games. I also found when doing UFO strobe test thing in full screen it will show fuzzy blurry flashing pixelated lines/texture, it seems to only happen at the top of the screen. And it has nothing to do with my monitor etc.

    Can someone at Asus please test the drivers that is for my hardware because I have not found what the cause of it is yet. From what I can speculate from all the tests I done is either Chipset Drivers, Asus Drivers, Asus + NVME bug or Windows.

    I really need to find out what is causing this as I just recently built 2 identical builds both have the same issue.*
    Last edited by vcore; 02-05-2022 at 02:54 PM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •