Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2020
    Reputation
    10
    Posts
    4

    ASUS G513QY dGPU (6800M|) Dead on cold boot - reboot fixes it - might need bios fix..

    On multiple ASUS G513QY (AMD Advantage) laptops, reported the same problem, once or twice a month, we could record on at least two units, where morning laptop boot, shows dGPU (RX6800M) as "!" so dGPU doesnt work unless, disabled > re-enabled and rebooted, then its back to work normally. This happened twice in a month for me and one more G513QY owner. Could be more people in the world having this but simply not in our Discord server, so we dont know about them.

    Possible cause: cold laptop boot, VRMs/Mosfets not getting warmed up enough by the time Windows boots and hence dGPU not getting properly activated, maybe post bios delay, to let the board warm up, or delay in dGPU activation, could solve the issue.

    I would assume ASUS could debug this issue from their end, maybe some sort of a bios/firmware/vbios patch to fix this bug. Very rare bug, months without, then one month you could encounter it once or twice.

  2. #2
    Moderator Array
    Join Date
    Jul 2018
    Reputation
    11
    Posts
    88

    Hello:
    Before we start to valify it's software or hardware issue . Let us check some basic driver information.
    Please check follow version are latest official version on your own laptop.
    BIOS:316
    VBIOS:86018_9200
    AMD graphic card driver:V27.20.22001.24003
    AMD Chipset driver:V1.2.0.118
    Windows version: 10 21H2 or ...
    Windows update history: When dGPU shows"!", look into windows update to check any gpu driver or hotfix has been updated.
    Anti-virus name :
    Other application about system clean,for example: CCleaner

    Thanks.

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2020
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Hi There,

    BIOS:316
    VBIOS:86018_9200
    AMD graphic card driver:V27.20.22001.24003
    AMD Chipset driver:V1.2.0.118
    Windows version: 10 21H2 or ...

    --> All correct and updated.

    Windows update history: When dGPU shows"!", look into windows update to check any gpu driver or hotfix has been updated.

    --> Next time it happens, will have to check. Hope it wont happen!

    Other application about system clean,for example: CCleaner / anti virus

    --> I do not use any external AV/FW apps

    Thank you,

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •