Results 1 to 2 of 2
  1. #1
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Jun 2016
    Reputation
    10
    Posts
    2

    WD_BLACK SN850 NVMe SSD PCIe Gen4 Not Working on RAMPAGE V EXTREME/U3.1

    Hi, I bought WD_BLACK SN850 2TB NVMe SSD PCIe Gen4 with Heatsink.

    But my Asus Rampage V Extreme /U3.1 mobo does not detect this new SSD.

    I have an old NVMe SSD which was Intel SSD 660p Series PCIe NVMe 3.0 x4 1TB and that works fine on this motherboard.

    Does this motherboard not support the new NVMe SSD PCIe Gen4?

    I did test my new SSD on other motherboard (other brand) and it works fine; the other motherboard brand detects this new SSD.

    Is there a special settings I need to set to use this new SSD version on Asus Rampage V Extreme/U3.1 mobo?

    My CPU is Intel Core-i7-5820K.

    Anyone got any ideas if this new SSD works on this motherboard and how can I make it work?

    I have tried reset bios and clear CMOS but nothing works; and my old SSD still works fine when I retest it, but not the new SSD.

    Thanks.

  2. #2
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Mar 2013
    Reputation
    12
    Posts
    41

    When using 28-Lane CPU, PCIE_X8_4 (3.0) is disabled and the M.2 x4 port should still work fine.

    Do you confirm that the drive does not appear at all in the BIOS?

    As for the OS you need the lasted Windows 10/11 or it won't be detected, happened to me on the Corsair MP600 PRO XT 2To, it must be due to NVME driver version .

    You can try the following in the BIOS, but it should work out of the box:

    Advanced Menu -> Onboard Devices Configuration -> PCIEx8_4 and M.2 Configuration -> M.2

    Advanced Menu -> System Agent Configuration -> NB PCI-E Configuration -> PCIEX8_4 Link Speed -> Gen3
    MB: Asus Rampage V Extreme (WC loop1 rad 120x3) Bios 4101
    CPU: Core i7-6950X (WC loop2 rad 120x9)
    MEM: G.Skill Flare X 32GB (4x8GB) DDR4 3200MHz@CAS14/CR1
    GPU: ZOTAC Trinity RTX 3090 Watercooled [double side] {PCIE_X16/X8_3 slot} (WC loop3 rad 120x9 + 140x9)
    SSD: Corsair MP600 PRO XT 2To SSD M.2 NVMe w/ heatsink
    HDD: 4 x 10TB Seagate IronWolf RAID 0 (WC loop1)
    PSU: EVGA NEX 1500 1650W + Seasonic Fanless TX-700W
    Main Screen: ASUS ROG Swift PG43UQ 4K 144Hz G-Sync/FreeSync HDR

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •