Page 5 of 12 FirstFirst ... 3 4 5 6 7 ... LastLast
Results 41 to 50 of 120
  1. #41
    ROG Member Array
    Join Date
    Aug 2022
    Reputation
    10
    Posts
    20

    Quote Originally Posted by STARRAIN@ROG View Post
    Hi MonstyB,
    Do you have freezing issue at idle or only during boot?
    Do you have the issue on bios 1603 with bios all default settings?
    If you disable C-states in bios, does the freezing issue disappear?
    May I have the serial number of your motherboard via PM?
    Thank you.
    Freezing mainly occurred at the beginning of boot process, when the windows loading spinner starts spinning.

    I also had a freeze during shutdown, when I clicked "reboot" in windows. Windows tried to log me off but it froze instantly.

    I'm gonna test with C states disabled (what about speedstep ?)

    Everything was set to default in BIOS except RAM profile that is set to XMP (Corsair Vengeance 5600 CL36)

    I will send you my motherboard's S/N in PM in a few minutes and keep this post updated with my results.

    Thanks !

  2. #42
    ROG Member Array
    Join Date
    Aug 2022
    Reputation
    10
    Posts
    20

    Okay so the results are interesting.

    Disabling the C-States did stop freezing issues... but in this scenario, applying a negative core voltage offset sacrifices almost all the CPU's performance :'(

    Here are the multi-thread results with CPU-Z (C-States disabled) :

    No offset : 5100
    -0.025V : 4000
    -0.050V : 2500

    How could the performance be that impacted by such a small undervolting ?
    Last edited by MonstyB; 08-23-2022 at 08:59 PM.

  3. #43
    ROG Member Array
    Join Date
    Aug 2022
    Reputation
    10
    Posts
    20

    No offset / C-States disabled
    Click image for larger version. 

Name:	no_offset_c_states_disabled.png 
Views:	1 
Size:	259.0 KB 
ID:	94598

    -0.05V / C-States disabled
    Click image for larger version. 

Name:	minus_0_05_c_states_disabled.png 
Views:	3 
Size:	262.6 KB 
ID:	94599

    -0.01V (best offset with no freezes) / C-States enabled
    Click image for larger version. 

Name:	minus_0_01_c_states_enabled.png 
Views:	4 
Size:	295.5 KB 
ID:	94600

    Core voltage is higher with a negative offset
    Last edited by MonstyB; 08-15-2022 at 02:28 PM.

  4. #44
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Dec 2013
    Reputation
    3
    Posts
    127

    Also check your vcore on hwinfo.

    Vid is not real vcore, it's just what the core ask for.

  5. #45
    Moderator Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    75
    Posts
    1,961

    Hi MonstyB,
    Thank you for your reply.
    Have you tried bios 1603 with bios all default settings(no OC and no XMP)? Did it also freeze at the beginning of boot process and during shutdown?
    or it only freezes after adjust voltage offset?
    Thank you.
    Last edited by STARRAIN@ROG; 08-16-2022 at 02:04 AM.

  6. #46
    ROG Member Array
    Join Date
    Aug 2022
    Reputation
    10
    Posts
    20

    I am using bios 1603.

    It freezes during boot process only when adjusting core voltage offset.

    I have juste made a test with -0.020V with everything else @stock, it froze when windows finished loading (so I guess it means voltage was too low when the CPU entered idle state)

    This board would be perfect without this issue.

    At the moment it sounds like a deal breaker for me

  7. #47
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Dec 2013
    Reputation
    3
    Posts
    127

    Bios 1620 was released today.

    But bug still there. So keep using the beta one.

  8. #48
    ROG Member Array
    Join Date
    Aug 2022
    Reputation
    10
    Posts
    20

    Too bad this beta bios does not exist for the ITX motherboardÂ*

  9. #49
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Dec 2013
    Reputation
    3
    Posts
    127

    It's just a matter of time until this fixes will come for every other board.

  10. #50
    ROG Member Array
    Join Date
    Aug 2022
    Reputation
    10
    Posts
    20

    You're right, the bug is still there in 1620 bios, just tried it and had a crash at -0.015 as soon as Windows finished loading.

Page 5 of 12 FirstFirst ... 3 4 5 6 7 ... LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •