Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    ROG Member Array Slarti PC Specs
    Slarti PC Specs
    MotherboardASUS Rampage IV Extreme
    ProcessorI7 3930 3.2 GHz (OC'ed 4.4 GHz)
    Graphics Card #1MSI Gforce RTX TI 3070
    CaseGenesis

    Join Date
    Jun 2016
    Reputation
    10
    Posts
    6

    RAMPAGE IV EXTREME keeps booting into bios

    Hey all,
    I have a Rampage IV Extreme that keeps booting into bios. Only way I can get the system to load is to exit without saving changes.

    This is a very recent issue. I've upgraded a number of things that I'll list here:

    1. Upgraded from 2 580 classifieds to a MSI Gforce RTX 3070 TI

    2. In order to get the new card to load I had to upgrade from Windows 7 to Windows 10. This ended up being a new 1TB SSD with a new Windows 10 install on it. The computer would not boot up with the new card and Windows 7.

    Current Bios stats:
    4901 x64
    Proc is i7-3930 cpu @ 32. (oc'ed to 4.4)

    I've reinstalled Windows twice but that hasn't helped. My windows drive is setup as my primary boot drive.

    Please let me know if there is any more info that you need.

    Thx.

  2. #2
    ROG Guru: Orange Belt Array G75rog PC Specs
    G75rog PC Specs
    MotherboardR VI Apex
    ProcessorI9-7900X
    Memory (part number)64GB Gskill Trident Z
    Graphics Card #1AMD Radeon VII EKWB water block
    Graphics Card #2Waste of PCI lanes in NVME environment
    Sound CardStock
    MonitorLG 34" Ultra Wide3440x1440
    Storage #14ea 960 Pro 2TB, 2ea 970 Evo 2TB
    Storage #21ea 960 Pro 1 TB, 1ea 970 Pro 1TB
    CPU CoolerEKWB CPU, Swiftech Res/pump, 400mm Rad
    CaseThermaltake View 91
    Power SupplyNZXT Hale 90 1200W
    Keyboard Logitech G910
    Mouse Razer Ouroboros
    OS W10 64 1809, 1903, Ubuntu Linux
    Network RouterNetgear R9000 + 4ea R9000 AP's, 10 Gb Switch
    Accessory #1 Hyper M.2 X16 V2
    Accessory #2 10GB network via Intel 550 Nic
    Accessory #3 2 10GB Asustor NAS 7000 series

    Join Date
    Jan 2013
    Reputation
    13
    Posts
    309

    Did you try removing your OC? Take the MB back to defaults.

  3. #3
    ROG Guru: Blue Belt Array restsugavan PC Specs
    restsugavan PC Specs
    MotherboardRAMPAGE VI EXTREME BIOS 3601 MOD
    ProcessorIntel Core i9 7980XE 2.60GHz
    Memory (part number)64GB GSKILL 3.2 GHz 16-16-18-36 2T
    Graphics Card #1ASUS ROG POSEIDON 1080Ti
    MonitorSAMSUNG ODESSEY G9 NEO 49 Firmware 1005.1
    Storage #1SAMSUNG 970 EVO PLUS 1TB x 3
    Storage #2WD 4TB External HDD
    CPU CoolerNZXT KRAKEN 62
    CaseCorsair Carbine 540
    Power SupplyCorsair AX1200i
    Keyboard Microsoft
    Mouse Microsoft
    Mouse Pad ASUS
    Headset/Speakers Sony
    OS Windows 11 Insider Preview 25145.1011
    Network RouterD-LINK
    restsugavan's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    130
    Posts
    775

    Use load optimized default to testing yet ?
    Windows 11 22H2 Build 25145.1011 Core i9 7980XE 02006D05 MCU 2021-11-13 R6E 3601 MODDED BIOS TPM 2.0 Enabled VROC 7.7.0.1054 + RST 18.31.3.5434 ME FW 11.12.92.2222 DV 2211.2.3.0 64GB DDR4 3200 XMP POSEIDON 1080i GTX NVIDIA Driver 525.14 WHQL 3TB SAMSUNG 970 EVO PLUS OMS Driver 18.37.0.1003 WHQL i219 V OROM 0.1.02 BA 0.1.16 12.19.2.45 WHQL AQC 107N FW 3.1.121 AQC 3.1.6.0 WHQL Realtek HD 6.0.9360.1 WHQL SAMSUNG ODYSSEY G9 49 NEO FW 1008 VESA HDR 2000 DP

  4. #4
    ROG Member Array Slarti PC Specs
    Slarti PC Specs
    MotherboardASUS Rampage IV Extreme
    ProcessorI7 3930 3.2 GHz (OC'ed 4.4 GHz)
    Graphics Card #1MSI Gforce RTX TI 3070
    CaseGenesis

    Join Date
    Jun 2016
    Reputation
    10
    Posts
    6

    Thx for the suggestions. I'll try those tonight. I want to make sure that I don't lose the overclocking. I believe that the current overclocking is setup as Profile 1. I'll also try to save that profile out to disk so I can reload it. According to CPUID the CPU is showing over clocked to 4.4, so I know that when I do boot into windows 10 the machine is overclocked.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •