Results 1 to 5 of 5

Thread: Z690-F 2nd GPU

  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2022
    Reputation
    10
    Posts
    6

    Unhappy Z690-F 2nd GPU

    I have a Z690-F and I am trying to use a 2nd GPU but nothing is being detected. Does having a certain # of M.2 slots populated DISABLE a PCI express slot (bottom one)?

    I have tried several GPU's and none are detected in Windows or bios.

    My main GPU is AMD - would it matter that I am trying to also use a NVIDIA GPU in the same machine? Does my 2nd GPU need to also be AMD?

    I've tried two different known good NVIDIA GPUs at this point and neither show in device manager.

    Is there somewhere in BIOS that should what PCI cards are detected populated? I couldn't find the menu/setting.

    Thank you in advance for your help!

  2. #2
    Moderator Array world PC Specs
    world PC Specs
    MotherboardASUS PRIME X470-PRO
    ProcessorRyzen 3600x
    Graphics Card #1ASUS ROG Strix 1080 ti
    Sound CardAune T1 DAC
    CPU CoolerThermaltake Water 2.0
    CaseJonsbo U4
    Power SupplyCooler Master V1200
    Mouse Logitech G Pro X Superlight
    Headset Sennheiser HD598

    Join Date
    Feb 2017
    Reputation
    38
    Posts
    65

    Within your BIOS, what do you see when you go to Advanced -> PCH Configuration -> PCI Express Configuration -> PCIEX16(G3)?

    It should either give you a readout of what the connection bandwidth is or "not present" if it doesn't detect anything connected.

    Just curious-- what are you using 1 AMD GPU and 1 NVidia GPU in the same system for?

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2022
    Reputation
    10
    Posts
    6

    Thanks so much for the reply! I will check as soon as I get home today and reply back with results.

    I happen to have several NVIDIA GPUs laying around. The current AMD one I am using if the first AMD card I have bought. (6700xt)

    I was just trying to add a video card to drive extra monitors.

    I'll post with what I see in bios tonight. Might it simply things to try to find an economic AMD card for 2nd GPU? I am wondering if using AMD and NVIDIA is going to complicate things and could potentially be causing my issue.

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    May 2022
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Quote Originally Posted by Blairnorman View Post
    Thanks so much for the reply! I will check as soon as I get home today and reply back with results.

    I happen to have several NVIDIA GPUs laying around. The current AMD one I am using if the first AMD card I have bought. (6700xt)

    I was just trying to add a video card to drive extra monitors.

    I'll post with what I see in bios tonight. Might it simply things to try to find an economic AMD card for 2nd GPU? I am wondering if using AMD and NVIDIA is going to complicate things and could potentially be causing my issue.
    Did you find a solution to your problem? I am personally not trying to run 2 cards in my system, neither f the 2 cards I have on hand are showing up in bios or device manager and I don't know why.

  5. #5
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z - 3600MHz 16-16-16-36-2T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyPCP&C Turbo Cool 1200w
    Keyboard ROG Falchion NX / Strix Flare II
    Mouse ROG Chakram X/Chakram Core/Spatha X
    Headset ROG Delta S Animate
    Mouse Pad Steelseries Prism XL + ROG Scabbard II
    OS Windows 11 Home
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    375
    Posts
    17,231

    You may have a better chance at getting both gpu's to work by putting the Nvidia gpu as the primary gpu.

    Nvidia gpu's need x8 lanes to work, AMD gpu's need only x4 lanes to work.

    Click image for larger version. 

Name:	z690-f.png 
Views:	0 
Size:	12.2 KB 
ID:	93186

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •