Results 1 to 2 of 2
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    May 2022
    Reputation
    10
    Posts
    1

    ASUS ROG STRIX Z390-F GAMING - PC restarting itself automatically on boot

    Hello everybody I'm new here and I hope you can help me

    4 years ago I built my PC, it’s not overclocked and I use it mainly for 3D, graphic and video works and a bit for gaming. Here the specs:

    PSU: Seasonic PRIME Platinum 750W
    MB: ASUS ROG STRIX Z390-F GAMING (BIOS v1802)
    CPU: Intel Core i7-9700K 3,6 GHz - cooling Corsair Hydro H115i PRO
    RAM: Crucial Ballistix Sport LT DDR4 2666 MHz ‎1,2 Volt - 16GB x4
    GPU: ZOTAC GeForce GTX 1070 8GB AMP! Extreme Edition
    Drives: Samsung 980 PRO PCIe NVMe M.2 500GB - for boot drive, Samsung 860 EVO SSD SATA III 250 GB, Samsung 850 EVO SSD SATA III 250 GB, Seagate Barracuda Pro SATA III 6TB
    OS: Windows 10 pro x64


    Some days ago it stopped working: when I turn it on, it restarts 3 times and then doesn’t boot the OS. After the 3 restarts it shows this screen
    Click image for larger version. 

Name:	Screen.jpg 
Views:	0 
Size:	160.9 KB 
ID:	93057
    BIOS now has default settings, so it doesn't see the M2 system boot disk. When I enable CSM it starts Windows, but then if I turn it off it loses this setting again.

    I didn’t change anything before this issue, didn't even update Windows or drivers last time I used it.

    I first thought it could be a RAM issue because it is restarting when the RAM LED on MoBo is on, but I tried to use each RAM module alone and the PC restarted every time exactly in the same way. Here a video:
    https://youtu.be/kk86aeRFC-k
    I also launched Windows Memory Diagnostics Tool, result is “no error”.

    Now I am afraid it may be a MoBo issue, how can I check it?
    What do you advise me to do? Let me know if more details are needed

  2. #2
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z - 3600MHz 16-16-16-36-2T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyPCP&C Turbo Cool 1200w
    Keyboard ROG Falchion NX / Strix Flare II
    Mouse ROG Chakram X/Chakram Core/Spatha X
    Headset ROG Delta S Animate
    Mouse Pad Steelseries Prism XL + ROG Scabbard II
    OS Windows 11 Home
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    372
    Posts
    17,207

    Hi Gaia

    Welcome to the ROG forum.

    After enabling CSM, did you press the F10 key to save the setting?

    When you installed windows, did you do a UEFI install?

    The bios screen is usually a sign of instability, since you're not overclocking, I suspect unstable ram even though it passed windows diagnostics.

    Is your ram a single 64GB kit or are you combining sticks?

    All good at default settings?

    When you set your ram try raising:

    1) Dram voltage - 1.35v
    2) CPU VCCIO voltage - 1.25v
    3) CPU System Agent voltage - 1.25v

    F10 and Enter to save and exit.

    How does it go?

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •