Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    New ROGer Array vcore PC Specs
    vcore PC Specs
    MotherboardASUS ROG STRIX Z690-F
    ProcessorINTEL I9 12900K
    Memory (part number)T Force Delta RGB DDR5 6200
    Graphics Card #1ASUS ROG STRIX OC RTX 3070ti
    MonitorBENQ ZOWIE XL 27” 144Hz (1080p)
    Storage #1Samsung 980 Pro
    Storage #2Samsung 970 Evo Plus
    CPU Cooler360 AIO
    Power SupplyCORSAIR HX1000W

    Join Date
    Dec 2021
    Reputation
    10
    Posts
    23

    Exclamation New Build - Graphical Issues (still trying to find cause)

    - Intel i9 12900K (stock)
    - Asus ROG Strix Z690-F (Bios version 8xx)
    - T Force Delta RGB DDR5 @ 4800 2x16GB
    - Samsung 980 Pro NVme
    - Corsair HX1000 PSU
    - BenQ Zowie 144hz 1080p Monitor
    - Asus ROG Strix OC RTX 3070ti
    - Windows 10 Pro (lastest update)


    I recently built my computer a couple months ago and been having graphic related issues since the very first day, though asking on forums I still couldn’t find the cause of the problem. After spending more time using my pc more symptoms have occurred which I will list all below:


    (1) Both onboard gpu and dedicated gpu are having graphic issues where in every game certain texture, objects and lighting will flash, flicker and move. Shadows will morph and have some weird blur and pixelated tear. This is not game related either.

    (2) Also while gaming I will notice intermittent micro-stutter or hitch. Some players look jittery when moving too.

    (3) During gaming in CSGO I tried to turn my monitor off and on for fun. Upon turning it on it makes a disconnect/connect sound, then my screen will have a black spot with pixelated visuals. I cannot move in game also. The only way to get everything back to normal is to alt-tab out. I have also included a picture.

    (4) I also did a UFO Test and during the test at the top of the screen there is flashing, flickering and little pixelation. This is not a monitor or display port cable issue either.

    (5) Another weird thing I noticed during boot up if I don’t switch my monitor on first before switching my computer on. I will get a red light for vga on my motherboard led. The light will continue to stay on but I can still boot fine.

    (6) There was also a day when my graphics card had 3 red led lights flashing. But I was able to boot still. This continued for a day or two but now stopped.


    Click image for larger version. 

Name:	72C7C385-3509-4B56-B0F0-092C31E82FB1.jpg 
Views:	0 
Size:	18.3 KB 
ID:	93091 *


    If I had to guess what is wrong I would say it’s either Asus drivers or motherboard. Hopefully I can find out soon with the help of this community as this has been bugging me ever since the first day I built this pc.*
    Thanks.
    Last edited by vcore; 05-16-2022 at 11:42 AM.

  2. #2
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z - 3600MHz 16-16-16-36-2T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyPCP&C Turbo Cool 1200w
    Keyboard ROG Falchion NX / Strix Flare II
    Mouse ROG Chakram X/Chakram Core/Spatha X
    Headset ROG Delta S Animate
    Mouse Pad Steelseries Prism XL + ROG Scabbard II
    OS Windows 11 Home
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    372
    Posts
    17,208

    Hi vcore

    Have you tried both a Displayport 1.2 cable and HDMI 2.0 cable?

    Have you set the refresh rate to 144Hz in the Nvidia Control Panel? You could try setting it to 120Hz.

    Unless you use the iGPU, uninstall the intel graphics driver and reinstall the Nvidia driver, the latest version is 512.77.

    https://www.nvidia.com/Download/driv...x/188989/en-us

  3. #3
    New ROGer Array vcore PC Specs
    vcore PC Specs
    MotherboardASUS ROG STRIX Z690-F
    ProcessorINTEL I9 12900K
    Memory (part number)T Force Delta RGB DDR5 6200
    Graphics Card #1ASUS ROG STRIX OC RTX 3070ti
    MonitorBENQ ZOWIE XL 27” 144Hz (1080p)
    Storage #1Samsung 980 Pro
    Storage #2Samsung 970 Evo Plus
    CPU Cooler360 AIO
    Power SupplyCORSAIR HX1000W

    Join Date
    Dec 2021
    Reputation
    10
    Posts
    23

    Quote Originally Posted by Nate152 View Post
    Hi vcore

    Have you tried both a Displayport 1.2 cable and HDMI 2.0 cable?

    Have you set the refresh rate to 144Hz in the Nvidia Control Panel? You could try setting it to 120Hz.

    Unless you use the iGPU, uninstall the intel graphics driver and reinstall the Nvidia driver, the latest version is 512.77.

    https://www.nvidia.com/Download/driv...x/188989/en-us

    Hi, *

    I have tried many things and cannot find the cause. Yes my refresh rate is 144hz and I tried 120hz. Both onboard and iGPU suffer from the same problem. I even formatted countless times and NVIDIA drivers are up to date. Since the first day till now I still havent found what is causing my issues. All I know there is something definitely wrong. *
    Last edited by vcore; 05-17-2022 at 01:05 PM.

  4. #4
    New ROGer Array lalantha PC Specs
    lalantha PC Specs
    MotherboardAsus TUF Gaming Z690 Plus WIFI D4
    ProcessorI5 12400
    Memory (part number)CMW 16GX4M2D3600C18
    Graphics Card #1Gigabyte RTX 3070ti Gaming OC 8GB
    MonitorSamsung Odyssey G5 27" 1440P 144Hz
    Storage #1Cosair Force MP510 NVME
    CPU CoolerNZXT X53
    CaseXPG Defender PRO
    Power SupplyCosair RM750
    OS Windows 11

    Join Date
    Mar 2022
    Reputation
    26
    Posts
    7

    Is it HDR mode on in display settings? If so, try turning it off.

  5. #5
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z - 3600MHz 16-16-16-36-2T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyPCP&C Turbo Cool 1200w
    Keyboard ROG Falchion NX / Strix Flare II
    Mouse ROG Chakram X/Chakram Core/Spatha X
    Headset ROG Delta S Animate
    Mouse Pad Steelseries Prism XL + ROG Scabbard II
    OS Windows 11 Home
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    372
    Posts
    17,208

    Since it's happening with both the iGPU and the 3070ti, it could be the cable, monitor setting, windows setting and as lalantha mentioned HDR mode.

    Do you have Hardware-accelerated GPU scheduling turned on?

    Click image for larger version. 

Name:	gpu scheduling.png 
Views:	0 
Size:	47.9 KB 
ID:	93130

  6. #6
    New ROGer Array vcore PC Specs
    vcore PC Specs
    MotherboardASUS ROG STRIX Z690-F
    ProcessorINTEL I9 12900K
    Memory (part number)T Force Delta RGB DDR5 6200
    Graphics Card #1ASUS ROG STRIX OC RTX 3070ti
    MonitorBENQ ZOWIE XL 27” 144Hz (1080p)
    Storage #1Samsung 980 Pro
    Storage #2Samsung 970 Evo Plus
    CPU Cooler360 AIO
    Power SupplyCORSAIR HX1000W

    Join Date
    Dec 2021
    Reputation
    10
    Posts
    23

    Quote Originally Posted by Nate152 View Post
    Since it's happening with both the iGPU and the 3070ti, it could be the cable, monitor setting, windows setting and as lalantha mentioned HDR mode.

    Do you have Hardware-accelerated GPU scheduling turned on?

    Click image for larger version. 

Name:	gpu scheduling.png 
Views:	0 
Size:	47.9 KB 
ID:	93130
    *

    Im pretty sure I set everything all correctly and dont think its due to incorrect settings.

    I have turned off HDR/GSync/Vsync. I dont use Hardware Acceleration Scheduling either. Also its not the monitor or monitor cable because my old computer worked fine and I have tested it already.

    I still dont know what is causing these issues. Hmmmm…
    Last edited by vcore; 05-20-2022 at 08:03 AM.

  7. #7
    New ROGer Array vcore PC Specs
    vcore PC Specs
    MotherboardASUS ROG STRIX Z690-F
    ProcessorINTEL I9 12900K
    Memory (part number)T Force Delta RGB DDR5 6200
    Graphics Card #1ASUS ROG STRIX OC RTX 3070ti
    MonitorBENQ ZOWIE XL 27” 144Hz (1080p)
    Storage #1Samsung 980 Pro
    Storage #2Samsung 970 Evo Plus
    CPU Cooler360 AIO
    Power SupplyCORSAIR HX1000W

    Join Date
    Dec 2021
    Reputation
    10
    Posts
    23

    Nobody knows?

    Is there a way I can get in touch with the Asus ROG support team to help find what is the cause of my problem? I have a feeling its Asus related either the Asus driver or Asus motherboard? I havent had a good experience from day 1 and this computer is suppose to be a beast of a pc. I just want to solve this so I can get it fixed or replaced.

  8. #8
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z - 3600MHz 16-16-16-36-2T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyPCP&C Turbo Cool 1200w
    Keyboard ROG Falchion NX / Strix Flare II
    Mouse ROG Chakram X/Chakram Core/Spatha X
    Headset ROG Delta S Animate
    Mouse Pad Steelseries Prism XL + ROG Scabbard II
    OS Windows 11 Home
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    372
    Posts
    17,208

    Here you go vcore, let us know how you make out.

    https://www.asus.com/au/ASUS_Website.../Contact_ASUS/

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •