Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Jan 2015
    Reputation
    10
    Posts
    284

    Control crashing - 12900K

    Hi pc:

    12900K with NZXT KRAKEN X73 ( 40-50C in Far Cry 6 )

    2x16GB DDR4 KINGSTON DDR4 3600MHZ in GEAR 1

    RTX 3090 Ti Gigabyte Gaming

    Aorus Z690 Elite DDR4 bios F5

    SSD 1 TB NVM PCIE

    Seasonic 1300W PX Prime Platinium

    Control crashing randomly to desktop. App error in event logs:rlmdwin10 dll. No driver crash.
    rl_rmdwin10_f.dll as fault in event viewer
    Cpu and gpu is on stock. Only XMP on 3600 in gear 1.
    No errors in Karhu Ram test. No errors in HCI MEMTEST. Other games no crashing. Only Control. I tried to windows 11 but still crashing.

    I read somewhere to disable e-cores maybe?But i dont know how to do that.

    On my previous platform with 10850K Control was not crashing. Now on 12900K crashing. Thx

  2. #2
    TeamROG Moderator Array xeromist PC Specs
    xeromist PC Specs
    Laptop (Model)Dell Inspiron 15 7567
    MotherboardMSI x470 Gaming Plus
    ProcessorAMD 2600X
    Memory (part number)16GB Crucial Ballistix Elite 3600
    Graphics Card #1ASUS GTX 1080 Strix
    MonitorBenQ BL3200PT
    Storage #1Intel 600p NVMe
    CPU CoolerWraith
    Casecustom Antec 900
    Power SupplyCorsair HX1000
    Keyboard Logitech Orion Spark
    Mouse Logitech MX500
    Headset Plantronics 777 with Oregon Aero upgrade
    xeromist's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Reputation
    397
    Posts
    8,400

    I'm not sure if this is what you were thinking of but if you
    bring up the Task Manager
    Right-click on a process and click on Go to Details
    Right-click again and click Set Affinity.

    There you have the option to choose which cores will be used to run that process.
    * Support disease research with Folding@Home *

    < < < Click the drop-down above my avatar for my PC specs!

  3. #3
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Jan 2015
    Reputation
    10
    Posts
    284

    disable e cores?

  4. #4
    Administrator Array Silent Scone@ROG's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    202
    Posts
    2,631

    Quote Originally Posted by lpiotrowski211 View Post
    disable e cores?
    You shouldn't have to disable e-cores. The only reason this would be an issue is if the CPU is unstable, which at stock it shouldn't be.


    Disable XMP and see if the issue persists. All overclocking should be disabled for troubleshooting purposes.

  5. #5
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Jan 2015
    Reputation
    10
    Posts
    284

    Not only me had this issue on alder lake and this game.

    Read:
    https://steamcommunity.com/app/87078...6073556282134/

    https://www.reddit.com/r/controlgame...main_game_and/


    I doubt it cpu is unstable because other benchmarks,games passing fine. But ok answer me.thx
    Last edited by lpiotrowski211; 05-25-2022 at 07:16 AM.

  6. #6
    Administrator Array Silent Scone@ROG's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    202
    Posts
    2,631

    Quote Originally Posted by lpiotrowski211 View Post
    Not only me had this issue on alder lake and this game.

    Read:
    https://steamcommunity.com/app/87078...6073556282134/

    https://www.reddit.com/r/controlgame...main_game_and/


    I doubt it cpu is unstable because other benchmarks,games passing fine. But ok answer me.thx



    I'm running a 12900K, I'm not having any issues in Control. You simply won't know either way without removing the overclock, it's troubleshooting 101.

    Best of luck!

  7. #7
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Jan 2015
    Reputation
    10
    Posts
    284

    Or maybe its level issue? I have this on Research Facility. Maybe go to other level?

  8. #8
    TeamROG Moderator Array xeromist PC Specs
    xeromist PC Specs
    Laptop (Model)Dell Inspiron 15 7567
    MotherboardMSI x470 Gaming Plus
    ProcessorAMD 2600X
    Memory (part number)16GB Crucial Ballistix Elite 3600
    Graphics Card #1ASUS GTX 1080 Strix
    MonitorBenQ BL3200PT
    Storage #1Intel 600p NVMe
    CPU CoolerWraith
    Casecustom Antec 900
    Power SupplyCorsair HX1000
    Keyboard Logitech Orion Spark
    Mouse Logitech MX500
    Headset Plantronics 777 with Oregon Aero upgrade
    xeromist's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Reputation
    397
    Posts
    8,400

    Quote Originally Posted by lpiotrowski211 View Post
    Or maybe its level issue? I have this on Research Facility. Maybe go to other level?
    Absolutely. I know with other games there have been instances where specific scenes caused crashes. Anything you can easily test to either eliminate variables or strengthen your investigation will help.

    That's why even though you did memory testing Scone recommended trying with XMP off. It just checks one more thing off the list of unknown variables.

    However, based on that Reddit thread you linked it seems like there may be an issue for either Intel or Nvidia to fix. One user had a list of changes they made to lessen the frequency of crashes but there doesn't seem to be a permanent fix.
    Last edited by xeromist; 05-25-2022 at 05:53 PM.
    * Support disease research with Folding@Home *

    < < < Click the drop-down above my avatar for my PC specs!

  9. #9
    Administrator Array Silent Scone@ROG's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    202
    Posts
    2,631

    Quote Originally Posted by lpiotrowski211 View Post
    Or maybe its level issue? I have this on Research Facility. Maybe go to other level?
    if it’s happening in the same sequence of events, it can be.

    I don’t think that’s your issue at all, though. I’ve just noticed you’ve posted multiple crash threads on OCUK for a variety of games. You need to revert to stock. *


    Click image for larger version. 

Name:	32692F3E-055B-4243-AF0E-6F6EBF1D1F7B.jpeg 
Views:	0 
Size:	377.5 KB 
ID:	93195

  10. #10
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Jan 2015
    Reputation
    10
    Posts
    284

    Hi. I resolved crashing. Just started new game and no more crash. I dont know why. Weird?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •