Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Feb 2022
    Reputation
    10
    Posts
    3

    ROG Maximus Z690 Extreme - onboard LED Stealth Mode in new 1505 BIOS not setting?

    has anyone had any issue setting the new 1505 BIOS page; Advanced->onboard devices configuration->LED-RGB: When System is in hibernate, off, or soft power states - set to 'Stealth Mode' so when the PC is turned off there is no motherboard LEDs ON. In BIOS 1403 it was possible to set this to stealth mode and when the system is off there are no led/rgb's on. When i updated to BIOS 1505 the 'stealth mode' setting never seemed to work; or the settings kept changing even after i did a bios save settings & reset. I have informed ASUS and have rolled back to 1403 and stealth mode is working again.

  2. #2
    New ROGer Array msnskpl PC Specs
    msnskpl PC Specs
    MotherboardZ690 Extreme
    Processori5-12600K
    Memory (part number)G.Skill Trident Z5 6000U3636E16GX2-TZ5K
    MonitorAcer Nitro XV272UXBMIIPRUZX
    Storage #1Samsung SSD 980 Pro 2TB
    CaseFractal Design Torrent TG RGB
    Power SupplySeasonic Prime Fanless TX 700W
    OS Windows 11 Pro
    Network RouterAsus

    Join Date
    Feb 2022
    Reputation
    10
    Posts
    3

    I have the same motherboard, but I did not notice this problem (I just turned on the stealth mode) and after turning off the computer the 'BIOS1' LED is off, but for me the Armory Crate program, in which you can make many settings, does not work as it should. For example, I turned off the MATRIX LED completely, and it suddenly glowed after turning off the computer, when it had been ok for a while and I didn't change anything in this program. The program does not show that a new bios is available. You have to save the settings several times, etc.
    After flashing this 1505 BIOS, Armoury Crate did not save the fan settings at all, suddenly they started spinning on max, I had a continuous BSOD.
    The system was unstable, so I reinstalled the entire Windows 11 system.
    After reinstallation it was much better, but i noticed that something was wrong with the RAM and anabled XMP profile (G.Skill Trident Z5 F5-6000U3636E16GX2-TZ5K). With the XMP profile enabled, the system fails the 'PRIME95' torture test and the system's 'Windows Memory Diagnostic' program immediately shows a message that there is hardware failure. At the moment I stayed with this bios version 1505, but disabled the XMP profile.

  3. #3
    ROG Guru: Green Belt Array ahfoo's Avatar
    Join Date
    Jan 2020
    Reputation
    161
    Posts
    633

    Quote Originally Posted by b.wetsig View Post
    has anyone had any issue setting the new 1505 BIOS page; Advanced->onboard devices configuration->LED-RGB: When System is in hibernate, off, or soft power states - set to 'Stealth Mode' so when the PC is turned off there is no motherboard LEDs ON. In BIOS 1403 it was possible to set this to stealth mode and when the system is off there are no led/rgb's on. When i updated to BIOS 1505 the 'stealth mode' setting never seemed to work; or the settings kept changing even after i did a bios save settings & reset. I have informed ASUS and have rolled back to 1403 and stealth mode is working again.
    Reset the bios and reconfigured again may help.

  4. #4
    New ROGer Array Blai5e PC Specs
    Blai5e PC Specs
    MotherboardASUS ROG MAXIMUS Z690 Hero (BIOS 2004)
    Processori9 12900K w/der8auer Contact Frame
    Memory (part number)Corsair Dominator Platinum RGB 32GB 6200MT/s CL36
    Graphics Card #1EVGA RTX 3090 FTW3 Ultra Gaming
    Sound CardOnboard ROG SupremeFX 7.1
    MonitorLG UltraGear 27GN950-B
    Storage #1Samsung 980 Pro 1TB
    Storage #2Samsung 980 Pro 2TB
    CPU CoolerEK Quantum Velocity²
    CaseLian-Li PC-O11 Dynamic XL
    Power SupplyCorsair HX1200i
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Nightsword
    Headset Sony something
    Mouse Pad Corsair MM300 Extended
    Headset/Speakers Yamaha TSS15 5.1
    OS Windows 11 Pro 64-bit 22000.282 (22H2)
    Network RouterASUS ROG RAPTURE GT-AX11000
    Accessory #1 RØDE NT1 Microphone & Elgato Wave XLR
    Accessory #2 Elgato Stream Deck
    Accessory #3 Synology 918+ NAS - 4 x IronWolf 2TB RAID 5; Cache - 2 x Seagate Ironwolf 510 480GB (ZP480NM30011)

    Join Date
    Nov 2021
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Not just the Extreme

    Same thing on the Hero... change it to Stealth, shows the change when you are saving and actually saves AURA off. Done it multiple times and have even tried the above suggestion of resetting the BIOS - no avail.

  5. #5
    Banned Array
    Join Date
    Oct 2014
    Reputation
    10
    Posts
    161

    had the same problem, is Asus Crate that sets that settings differently.
    Open the Crate bloatware and set that setting to OFF, you'll solve the problem.

  6. #6
    Moderator Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    66
    Posts
    1,717

    Hi all,
    Please restore bios to all default settings, and only adjust [Advanced]---[Onboard Devices Configuration]---[LED lighting]---[When system is in sleep, hibernate or soft off states] to [Stealth Mode]. In addition to Stealth Mode settings, please open [Armoury Crate]---Click [Device]--- Select the motherboard to set [Shutdown Effect]---[off], and then check if the motherboard aura light is off after shut down the pc.
    Please refer to Q5 in the following link.
    https://www.asus.com/support/FAQ/1045607
    Thank you.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •