Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    ROG Enthusiast Array joseph lai PC Specs
    joseph lai PC Specs
    MotherboardZ690-P / X570-E
    Processor12900K / 5900X
    Memory (part number)F4-3600C18D-64GTZN x 2 KF432C16BBK2/64 x 2
    Graphics Card #1RTX3090
    Graphics Card #2RTX3060
    MonitorAGON AG273QG3R3B
    Storage #1Samsung 980 Pro
    Storage #2Samsung 980 Pro
    CPU CoolerROG RYUJIN II 360
    Power SupplyEVGA 1600W T2

    Join Date
    Aug 2013
    Reputation
    10
    Posts
    28

    Thumbs up Z690-P D4 128GB 3600MHZ simply NOT WORK.

    HI guys

    Asus Z690-P D4 + 12900K without overclock, just XMP only

    I have problem using 4x32GB (128GB) 3600MHZ on this board....
    G.Skill F4-3600C18D-64GTZN kit x 2

    It have error on Memtest86 9.4pro

    When I using those memory on another Asus X570-E with 5900X, Memtest86 9.4 Pro 4 PASS without problem

    consider I am not overclock the CPU or RAM, I just use XMP only.....
    F4-3600C18D-64GTZN <-- This ram is on QVL list which stated it support 4 ram slot as well...

    latest BIOS ....

    I am disappointed with Z690 board

    Any guys have 128GB 3600 running smooth on this board or similar Z690 board?

    Best Regards,
    Joe
    Last edited by joseph lai; 06-28-2022 at 04:00 PM.

  2. #2
    ROG Enthusiast Array joseph lai PC Specs
    joseph lai PC Specs
    MotherboardZ690-P / X570-E
    Processor12900K / 5900X
    Memory (part number)F4-3600C18D-64GTZN x 2 KF432C16BBK2/64 x 2
    Graphics Card #1RTX3090
    Graphics Card #2RTX3060
    MonitorAGON AG273QG3R3B
    Storage #1Samsung 980 Pro
    Storage #2Samsung 980 Pro
    CPU CoolerROG RYUJIN II 360
    Power SupplyEVGA 1600W T2

    Join Date
    Aug 2013
    Reputation
    10
    Posts
    28

    update.

    Kingston KF432C16BBK2/64 kit x 2 using 3200 x 4 128GB on this board without problem.
    so I can say, Z690 XMP is a joke.......... it cannot over 3200 actually....

    Z690 board have problem when using all 4 ram slot.... you are NOT possible to use higher than 3200...... when using all 4 ram slot...
    if you guys using all 4 slot with all 2R ram.... try test it with MEMTEST86..... see any error there...
    good luck........
    Last edited by joseph lai; 06-28-2022 at 04:02 PM.

  3. #3
    Administrator Array Silent Scone@ROG's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    233
    Posts
    2,682


  4. #4
    ROG Enthusiast Array joseph lai PC Specs
    joseph lai PC Specs
    MotherboardZ690-P / X570-E
    Processor12900K / 5900X
    Memory (part number)F4-3600C18D-64GTZN x 2 KF432C16BBK2/64 x 2
    Graphics Card #1RTX3090
    Graphics Card #2RTX3060
    MonitorAGON AG273QG3R3B
    Storage #1Samsung 980 Pro
    Storage #2Samsung 980 Pro
    CPU CoolerROG RYUJIN II 360
    Power SupplyEVGA 1600W T2

    Join Date
    Aug 2013
    Reputation
    10
    Posts
    28

    Quote Originally Posted by Silent Scone@ROG View Post
    well the QVL list show it do support using on 4 ram socket.........

    Click image for larger version. 

Name:	su.png 
Views:	0 
Size:	83.7 KB 
ID:	93705

  5. #5
    Administrator Array Silent Scone@ROG's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    233
    Posts
    2,682

    Quote Originally Posted by joseph lai View Post
    well the QVL list show it do support using on 4 ram socket.........

    Click image for larger version. 

Name:	su.png 
Views:	0 
Size:	83.7 KB 
ID:	93705

    In the event the kit had 4 modules, but it doesn't. Memory kits are binned for overclocking in the density they are sold in. Neither the memory vendor nor motherboard manufacturers guarantee any kind of result when combining memory kits. These things are all outlined in the aforementioned article. Hope that helps.

  6. #6
    ROG Guru: White Belt Array
    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    8
    Posts
    83

    Scone, this is a ddr4 motherboard. The last kit on that QVL list has 4 modules.

  7. #7
    ROG Guru: Green Belt Array ahfoo's Avatar
    Join Date
    Jan 2020
    Reputation
    117
    Posts
    513

    Quote Originally Posted by joseph lai View Post
    well the QVL list show it do support using on 4 ram socket.........

    Click image for larger version. 

Name:	su.png 
Views:	0 
Size:	83.7 KB 
ID:	93705
    You need all for ram of 4X32GB of ram in a package which are quad pair. Not even buying two pair from the same retailer the same time even the timing are the same. In short 4 X of 32GB RAM in a package with the same timing and version.

  8. #8
    Administrator Array Silent Scone@ROG's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    233
    Posts
    2,682

    Quote Originally Posted by axiumone View Post
    Scone, this is a ddr4 motherboard. The last kit on that QVL list has 4 modules.
    Some kits are four modules. Not sure what this post is meant to allude to (or what it has to do with combining memory kits).

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •